Daar gaat ie.
Daar gaat ie. Sjoukje Dijkstra

Het IJsselweekend een zonnig en daverend succes

Algemeen

Als het aan Montfoortenaren ligt mogen de vlonders voor de terrassen ‘s zomers in het water blijven liggen. Afgelopen weekend werd Montfoort rond de IJssel even omgetoverd tot een paradijs voor mensen die graag langs de kade flaneren, op gezellige terrasjes aan het water zitten, en zich daarbij laven aan al het goede dat Montfoort te bieden heeft. Met aan de overkant als vanouds de muziektent. Genoten werd er volop, met een hoofdletter G. Van de klassieke muziek tijdens het IJsselconcert die over het water zweefde, het actieve ‘Fiets hem erin’ (een droom van Adje Spruit die uitkwam) en natuurlijk Lazy Sunday, met de Drakenboot die door velen enthousiast ontvangen werd.

Sfeervol IJsselconcert

Vrijdagavond genoot Riëtte, ontwerpster van het IJsselconcert logo, volop met vrienden van het concert. Met haar ontwerp had ze een tapas arrangement gewonnen, en dat kwam goed uit. Ze was al van plan om te gaan. Met twaalf vrienden zat ze vooraan op de eerste rij bij het Oude Stadhuis. “Ik vond het geweldig”, zegt ze achteraf. “Het lekkere eten, de gezelligheid, het prachtige weer. Het was net een Prinsengracht concert maar dan in Montfoort. Alle lof voor de organisatie dat ze dit mogelijk hebben gemaakt. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.”

Dat het weer meezat, scheelde wel. Daardoor zaten beide kades vol mensen. Ook op de draaibrug waren zitplekken gecreëerd. Vanwaar mensen een mooi uitzicht hadden op het podium. Last-minute moest het nog vol gelegd worden met tapijten voor de akoestiek. Hiervoor werd een oproep geplaatst op social media. Binnen een mum van tijd had de organisatie niet alleen de benodigde kleden, maar veel meer. “Dat is Montfoort ten voeten uit”, aldus Mireille Veldman van de organisatie. Op vrijdag stond zij op het podium om het concert aan elkaar te praten. Ze genoot hier zichtbaar van. Het spits werd afgebeten door Ons Genoegen, waarna een violist uit Oekraïne een gastoptreden gaf. Pianist Yang Yang Cai speelde daarna de sterren van de hemel, waarna opera tenor Michiel van ‘t Landt en mezzosopraan Amy Egbers het publiek betoverden met hun stemmen. “Eigenlijk moet je er echt gewoon even voor gaan zitten om er naar te luisteren. Dan komt het wel binnen”, aldus Harold van den Koedijk die zijn huis aan de IJsselkade ter beschikking stelde van de artiesten om rustig om te kleden en even bij te komen. Hij is er trots op om onderdeel uit te mogen maken van dit mooie event, en evenzo trots op zijn stad. “Dit is toch geweldig”, zegt hij. Dat vindt ook Julian den Hertog van de AMF Jazzband die de rest van de avond invult. “In een druk seizoen is dit zeker het mooiste podium waar we hebben gestaan.”

Een zeer geslaagd ‘Fiets hem erin’

Op zaterdag begon het ‘Fiets hem erin’ programma rond de klok van 15.00uur. Zo’n 73 waaghalzen hadden zich hiervoor aangemeld, waarbij het doel is om balancerend vanaf een podium over een dunne balk richting de bel aan het einde te rijden. Wanneer de bel luidde, stopte de tijd. Niet iedereen haalde de bel. Een aantal ging vroegtijdig te water. Het leverde soms pijnlijke momenten op, maar gelukkig liep het keer op keer goed af, en werd de moed van de waaghalzen beloond met een applaus. De fietsen waren gesponsord door Diede Brekelmans van Cheapassbikes, die zelf ook een poging waagde. “We hebben zoveel van die fietsen staan”, zei hij. “Het leek me wel leuk om te doen.”

De stunten werden mogelijk gemaakt door de Reddingsbrigade die op volle sterkte aanwezig was. Een vereiste voor een evenement als dit, waarbij zo’n zes mensen standaard strategisch in het water lagen en continu zo’n twee boten langs de kant lagen. Een van de lifeguards zei - toen het bijna afgelopen was - tevreden te zijn. “Het wachten is nog even tot vijf over negen. Dan is de laatste aan de beurt. Tot nu toe verloopt het zonder ongelukken. Daar zijn we blij mee.”

Genoten werd er ook van de muziek van DJ Kicksome uit Woerden, die een afwisselend repertoire ter gehore bracht. Aan het begin van de avond stak er een wat koudere wind op, die verkoeling bracht. Een voorbode voor Lazy Sunday die wisselvallig verliep, met buien, en een beetje zon. En ook al waren er zondag net wat minder mensen, ook hier werd er weer volop genoten van het gezelschap, de muziek en activiteiten. Zo kwam er een loopbal in het water te liggen voor de kinderen en konden zij over een mat rennen over de IJssel. Ook was er de mogelijkheid om actief mee te peddelen met de Drakenboot. Een hele belevenis. Zeker wanneer er een rondje werd gemaakt langs de terrassen, en de pedelaars vol enthousiasme werden toegejuicht. Imre van Baan, die deze dag aanwezig was met Smullies, was erg tevreden. “Het is toch volop genieten! Hier doe je het voor!”

Sjoukje Dijkstra

Op lazy sunday lag er een mat door het waterwaarover kinderen konden lopen.
Imre bakt poffertjes.
Nieuwe generatie smullies.
Bij de Drakenboot wordt uitleg gegeven hoe te peddelen.
Pianist Yang Cang Cai.
Mireille Veldman presenteerde deze avond.
Opera tenor Michiel van 't Landten mezzosopraan Amy Egbers
Operazangeres Amy Egbers.
Pianist Yang Cang Cai ontvangt bloemenuit handen van Mireille Veldman
Winnares Rie¨tte (derde van links) geniet prinsheerlijk met vriendenvan het gewonnen tapas arrangement tijdens het IJsselconcert
Halve salto.. best knap.
Hij trok zijn stuur iets omhoog en daar ging hij al.
Een jongen staat aan te moedigen op het podium.
De jongste kon niet bij de pedalen en de oudste durfde niet,maar ze mochten het parcours ook lopend afleggen,helemaal tot de bel.
Netjes geparkeerd.
Ook Adje Spruit fietste hem er vakkundig in.
Oh no.
DJ Kicksome uit Woerden trad zaterdag op.
Truus en Suus waren vrijdag en zaterdag aanwezig met de crepes.
Weer eentje erin.
Speciaal voor de gelegenheid van het IJsselweekendwaren er terrassen op het water gecree¨erd
Reddingsboten en zo'n 30 vrijwilligers van de Reddingsbrigadestonden paraat om eventueel in te grijpen, wanneer nodig.
Afbeelding
Geheel verzorgde paasbrunch van Kip en Lekker 7 uur geleden
Afbeelding
Wegwijs viert vijfjarig jubileum: “We trakteren op lekkers!" 9 uur geleden
Afbeelding
De eerste school van 2023 op bezoek bij Gemaal in Haastrecht 16 uur geleden
Afbeelding
Makkelijk geld bijverdienen: Dat doe je zo! 18 uur geleden
Afbeelding
Blik op ... Knotwilgen 25 mrt., 17:00
Afbeelding
Taizéviering in Linschoten 25 mrt., 12:00
Afbeelding
Taizéviering in Haastrecht 25 mrt., 10:00
Afbeelding
Klussen en verbouwen in Oudewater 25 mrt., 08:00