Aad Kuiper

Houtmansplantsoenconcerten

Zoals bij veel evenementen was het de afgelopen jaren ‘halen en brengen’, maar dit jaar, 2022, meldt de site van de Houtmansplantsoenconcerten: ‘een nieuw jaar, een nieuwe kans. We zetten in op een zomer vol muziek en zien jullie dan ook heel graag dit jaar allemaal weer in het park. In 2022 vinden de concerten voor de 27e keer plaats. Dit zijn de data: zondag 26 juni, 3 ,10, 17, 24 en 31 juli, 7, 14, 21 en 28 augustus.’ De ervaring heeft geleerd dat de Houtmansplantsoenconcerten niet te versmaden zijn in verband met èn de kwaliteit van de concerten èn de ambiance èn de uitstekende sfeer. Als eerste, op 26 juni, treedt Gruppo Sportivo op en alles wat daarna komt is voor de muziekliefhebber zeker ook de moeite waard.

Het Houtmansplantsoen is een park in de binnenstad van Gouda dat in 1830 werd aangelegd, toen er ruimte ontstond langs de singels door de afbraak van de stadsmuren. Het kreeg in 1898 haar huidige naam en het is vernoemd naar Cornelis en Frederik de Houtman, die in 1595 met de eerste Nederlandse expeditie naar Oost-Indië voeren. Ze zijn beiden in Gouda geboren als zonen van bierbrouwer Pieter Jacobszoon de Houtman, die lid was van de Goudse vroedschap (b&w van die tijd) en kapitein van de Goudse schutterij. Beide broers waren in de 16e eeuw belangrijke Nederlandse zeevaarders.

Al bijna drie decennia muziek en sfeer

De concerten vonden al meer dan 25 keer plaats. Het Houtmansplantsoen is een prachtige en sfeervolle plek. Veel mensen kijken lang van tevoren uit naar de concerten en ontmoeten elkaar graag op deze middagen om met elkaar van de muziek en de sfeer te genieten. De toegang is gratis, want de Houtmansplantsoenconcerten worden financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Gouda, Vrienden van de Houtman, bijdragen van het publiek (voor regelmatige bezoekers het overbekende kistje) en de sponsors, want de saamhorigheid van het publiek, de sfeer, het enthousiasme, de muziek; dit alles maakt de Houtmansplantsoenconcerten uniek.

Bekende artiesten en een heel gevarieerd aanbod

In het verleden traden o.a. VOF de Kunst, Simone and Friends, Jan Rotband, Joris Linsen & Caramba, Sjors van der Panne, Tess et les Moutons en Ricky Koole & Ocobar op. Maar er waren veel meer goede artiesten die een prima sfeer wisten te creëren. Dit jaar is het streven om, zoals gebruikelijk weer 10 concerten te organiseren; en gezien de resultaten die in het verleden behaald zijn, gaat dat vast lukken. Wat er dit jaar op het programma staat is inmiddels te lezen op de website; naast de eerdergenoemde Grupo Sportivo treden, om het uiteenlopende karakter van de concerten weer te geven o.a. Rapalje, Jazz Connection, Amorizi en The Amazing Stroopwafels op. Kijk voor andere optredens en data op de website of volg concerten op de facebookpagina, want daar zullen ze steeds de actuele informatie doorgeven.

De concerten vinden altijd op zondag van 14.00 tot 16.30 uur plaats in de monumentale muziektent in het Goudse Houtmansplantsoen gelegen aan de Fluwelensingel in Gouda.

www.houtmansplantsoenconcerten.nl

www.facebook.com/Houtmansplantsoenconcerten

Aad Kuiper

Meer berichten