Afbeelding

Passies van Bach toch toegankelijk

Algemeen

'Of je er elk jaar opnieuw naar uitkijkt, of dat je het voor de eerste keer eens wilt proberen: de Matthäus Passion van Bach is een van de meest indrukwekkende meesterwerken van de klassieke muziek', menen tallozen, en wellicht nog meer. Er zijn niet voor niets in Nederland en daarbuiten enorm veel uitvoeringen en het is niet voor niets jaarlijks dringen om kaarten. En omdat het al vrij lang duidelijk leek dat het dit jaar niet ging lukken om live uitvoeringen te verzorgen ging men aan de slag om deze muziek toch voor de brede schare liefhebbers toegankelijk te maken.

Nicole van Lint liet weten dat Ars Musica de afgelopen weken hard heeft gewerkt aan een programma om toch in de periode voor Pasen met elkaar te kunnen genieten van de Passionen van Bach: "Want helaas moesten we de geplande Matthäus Passion in Oudewater eind maart annuleren. Daarom willen we natuurlijk iedereen in die regio laten weten van onze gratis livestream concerten, een slotconcert op 27 maart én twee masterclasses over de Passionen van Bach."

Klassiek voor Iedereen

Nicole van Lint vertelde dat het Ars Musica Orkest en Kamerkoor dit jaar, onder leiding van chef-dirigent Patrick van der Linden, begonnen is de bekende traditie in de periode voor Pasen opnieuw vorm te geven. Als aanloop geven zij een serie van vier gratis livestream concerten, waarin de prachtige diversiteit van klassiek voor iedereen hoorbaar wordt. Daarna presenteren ze de mooiste selectie uit de Johannes en uit de Matthäus Passion, samengesmeed tot een nieuw en verrassend geheel. En voor de nieuwsgierigen organiseren zij tevens twee interactieve masterclasses rond de passies. "Dit project is ontstaan omdat het wel helder was dat een normale uitvoering van de Matthäus Passion nu niet kon. En we wilden het publiek zoiets moois rond deze tijd toch niet onthouden. Wij vonden een alternatieve wijze om zowel de Johannes als de Matthäus Passion aan te bieden en daarbij wordt voor de liefhebbers bijzonder veel achtergrondinformatie verstrekt, maar dan wel veelal in muzikale vorm."

Reisgenoot in klassiek

Ars Musica beveelt zich aan als 'je reisgenoot in klassiek' en legt dat uit. 'Het mooie aan klassiek is dat er zoveel schoonheid in zoveel verschillende vormen te ontdekken zijn. Deze serie maakt je deelgenoot van de diversiteit, door toegankelijke programmering en toelichting. Alles wat je nodig hebt, zijn je ogen en oren. En Bach is daarbij de rode draad en met plezier en afwisseling wordt de serie opgebouwd; van Sweelinck tot Dvorák, van Mozart tot Stravinsky. En duik samen met dirigent Patrick van der Linden dieper in de wereld van de Johannes en Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach. Na afloop kennen we het verschil tussen een aria en recitatief, begrijpen we waarom de Johannes anders klinkt dan de Matthäus, en weten we de functie van deze werken in Bachs tijd. Dit alles is bedoeld voor de beginner én de gevorderde luisteraar, want er is ruime mogelijkheid om tijdens de masterclasses vragen te stellen. Patricks keuze voor audio- en videomateriaal van Ars Musica laat de oren spitsen. Het verhaal en de composities worden op een nieuw niveau beleefd. Het passieverhaal wordt verteld aan de hand van de mooiste selectie uit Bachs Johannes- en Matthäus Passie. We openen met het verrassende koraal van Ernst Wolf: Jesu, deine Passion. Het slotstuk van deze online-muziekreis brengt ons tot ieders eigen passieverhaal, overpeinzingen, verstilling, hoop en dankbaarheid.'

Deze reis, met nieuwe ingangen tot de Passies van Bach, werd uitgewerkt tot het bovenstaand programma en is op het Ars Musica YouTube kanaal te volgen.

Tickets en meer informatie: www.arsmusica.nl

Passie voor klassiek | Gratis livestream concerten met het Ars Musica Orkest en Kamerkoor
20 maart | 21.00 - 21.40 uur | Ars Musica YouTube kanaal

Passie voor Bach | Ars Musica Orkest en Kamerkoor
27 maart | 21.00 - 22.15 uur

Passie voor detail | Masterclass met chef-dirigent Patrick van der Linden
24 en 31 maart | 20.00 - 22.00 uur

24 Maart staat in het teken van de Matthäus Passion.

31 Maart gaat over de Johannes versus de Matthäus Passion.

Aad Kuiper

Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 9 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 16 uur geleden
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 18 uur geleden
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00