Patricia Vlooswijk van Doruvael Buitenzorg is erg blij met de nieuwe theetuin.
Patricia Vlooswijk van Doruvael Buitenzorg is erg blij met de nieuwe theetuin.

Feestelijke maand voor nieuwe theetuin Doruvael Buitenzorg

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Voor Doruvael Buitenzorg is juli een feestmaand. Sinds 1 juli heeft de zorgboerderij er een theetuin bij. "We bestaan al vijf jaar met de zorgboerderij", aldus Patricia Vlooswijk. "De deelnemers hebben ook ambities, en waren toe aan wat nieuws." Juist het stukje bediening sprak ze aan, vertelt zij. "Dat merkten we met de kerstpakketten van de boerderijwinkel. Dan hadden we een jongen die als terreinmeester actief was, die de mensen in de juiste richting mocht sturen. Dat stukje service aan klanten, dat ligt de meeste deelnemers wel," aldus Patricia.

Juist dat sociale stukje is belangrijk voor de deelnemers. Hoewel er natuurlijk ook zijn die liever achter de schermen actief zijn. De theetuin kon opgezet worden met opbrengsten vanuit de Stichting Vrienden van Doruvael Buitenzorg. "Vanuit giften en opbrengsten van verkoop producten, zijn we hier de theetuin gestart. We wilden in april opengaan, maar dat kon niet natuurlijk, vanwege corona." Dat de opening werd uitgesteld, vindt Patricia niet zo erg. "Het belangrijkste is dat iedereen weer gezond en wel terug is. In juni hebben we proef gedraaid met familie en vrienden. Dat was wel spannend, maar het liep goed. Deelnemers worden ingedeeld in shifts, zodat ze niet allemaal gelijk binnen zitten. Zo werken ze verdeeld over moestuin, winkel, kazen en terras. Qua intensiteit is het voor de deelnemers best pittig, erkent ze. Daarom is het ook goed dat ze niet de hele dag op het terras staan.

Het is volgens Patricia juist ook goed voor de deelnemers dat ze hier wat leren over hoe ze met (werk)druk en spanning kunnen omgaan. "Het was altijd vanzelfsprekend dat er geen werkdruk was. Dan is het goed dat ze leren om verantwoordelijk te zijn, en bijvoorbeeld ook de handen uit de mouwen te steken op een rustig moment. Mocht er een deelnemer doorstromen naar regulier werk, dan is er ook werkdruk." Met de zorgboerderij en de theetuin wil ze er uiteindelijk naar toe dat deelnemers ook certificaten ontvangen. "Bijvoorbeeld voor het snijden van groenten of het netjes houden van de koelkast. Ze bakken hier ook zelf taarten. Alle opbrengsten gaan naar de stichting, maar de inkopen voor de theetuin gaan er natuurlijk wel af."

Er zijn al aardig wat mensen die de theetuin bezocht hebben. Pieken in bezoek zijn vooral tussen 11.00 en 14.00 uur. Patricia heeft al veel leuke reacties gehad. "Veel fietsers vinden het verrassend. Zij houden hier wel van, van die kleinschalige theetuinen. Het is ook leuk om te horen dat ze het eten allemaal zo lekker vinden, de kaas, het brood, de courgettesoep. Het is allemaal vers. Mensen komen zelfs terug voor die soep. Ze vinden het echt een relaxplek. Je kunt hier natuurlijk ook lekker zitten, terwijl de kinderen spelen of bij de dieren kijken." Het geeft allemaal net wat extra reuring en gezelligheid aan het boerenbedrijf. Dat vindt ook haar broer die de melkveehouderij en kaasmakerij runt. "Hoewel wel duidelijk moet zijn natuurlijk dat we in eerste instantie een boerderij zijn en blijven. Op het terras, het speelgedeelte en dierenweide na, zijn we niet ingericht op entertainment. Bij ons kun je niet in de hooiberg spelen. Die is daar niet voor gemaakt…" Veel mensen komen ook juist daarom op Doruvael af, omdat het nog zo puur agrarisch is. Op maandag en dinsdag is de theetuin niet open, en hebben we bijvoorbeeld wel dat ze met bedrijven hierbuiten komen vergaderen. Dat is coronaproof. Dan krijgen ze ook nog een rondleiding, en verzorgen we de lunch en de drankjes. Mijn broer vindt het wel leuk, maar moet natuurlijk niet gestoord worden bij zijn werkzaamheden. De theetuin is niet voltijds open, maar alleen op woensdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur, volgens dagbestedingstijden van de deelnemers.

Het werken met deze bijzondere doelgroep, vindt ze erg leuk. "Het is mooi om te zien dat iedereen zijn talenten kan laten gelden door zich nuttig te maken in de maatschappij, op welke manier dan ook." De theetuin voegt hier in haar ogen veel aan toe. Nu de juli feestmaand bijna is afgelopen, wil ze in augustus gewoon zo doorgaan. "We hebben ook een stempelkaart, waarmee mensen kunnen sparen voor een gratis bakkie koffie. Zo gaan we gewoon door. Vanochtend hebben we nog met de deelnemers kilozakjes gevuld met aardappels, die we verkopen in de boerderijwinkel. De opbrengst van de verkoop hiervan gaat weer naar de stichting."

Marijke en drie vriendinnen zijn net aangekomen bij het terras. Ze lopen een alternatieve avondvierdaagse met routes in Montfoort, van 10 kilometer per dag. Toevallig aten ze hier donderdagmiddag nog een ijsje. "Vandaag hebben we 12 kilometer gelopen," aldus Marijke. "12 kilometer? Het wordt ook elke dag meer," lacht een van de dames. "Zij heeft ons uitgenodigd om hier even wat te drinken en eten. Dus met haar naam willen we wel in de krant." Ze genieten met volle teugen van deze plek. "Wat zijn er rond Montfoort veel mooie plekken. We hebben alleen maar lussen rondom Montfoort gedaan." De theetuin is in ogen van de vriendinnen een waardevolle toevoeging, evenals de nieuwe camperplaats Nieuw Vogelenzang verderop. Daar zijn ze ook wel nieuwsgierig naar. "Misschien gaan we daar ook eens even kijken binnenkort…"

Afbeelding
Vind je draai in het Gemaal 3 uur geleden
Afbeelding
Koeien de wei in bij boer Koos 5 uur geleden
Afbeelding
Montfoort S.V.'19 en Gert Kruys beëindigen per direct samenwerking 8 uur geleden
Afbeelding
Geloofsontmoeting 10 uur geleden
Afbeelding
Magenta exposeert 12 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Klavertje 4 exposeren 25 apr, 19:00
Afbeelding
Mooie prestaties bij het steppen 25 apr, 18:00
Dirigente Marja Timmer dirigeert het koor.
Concert Vrouwenkoor Vita Nova in Lekkerkerk 25 apr, 17:00