Afbeelding

De duiven vliegen weer

Algemeen

Het duivenseizoen is alweer een aantal weken aan de gang. Vanaf deze week komen weer de wekelijkse duivenberichten in de krant. In het weekend van 18 juli was het weer goed raak. Er waren vijf vluchten. Een echt duivenweekend met prima duivenweer. Er waren maar weinig verliezen.

Jonge duiven

Er waren twee vluchten vanuit Duffel (ruim 100 km.) De eerste jonge duivenvlucht en één voor de ouden. Er kwamen 863 jonge duiven aan de start, allen dit jaar geboren. Duivenliefhebber Cees Spelt uit de Vlist vloog iedereen onder tafel. Hij speelde de 1e t/m 23ste plaats en vloog met 85 van de 155 duiven in de prijzen. Toen kwamen pas de andere liefhebbers: tweede werd het duo Overbeek/Rijsbergen 23, 28, 29, 30, 31, 32. Daarna kwamen pas Nico Kool 40, Comb. Wouters 42 en Paul Satink 49.

Oude duiven

De oude duiven vanuit Duffel kenden de volgende uitslag: eerste werd Overbeek/Rijsbergen 1, 2 ,4 ,7, 10, 12 etc. tweede werd Cees Spelt 3, 8, 9, 13 en 15, gevolgd door combinatie W. en R. Groen 5. Als vierde liefhebber kwam Cor van der Laar met plaats 6 en 21 en vijfde werd de combinatie Wouters 11, 20, en 25.

Vierzon

Ook werden er duiven gelost in Vierzon (± 570 km). Met een snelheid van 80 km p/u vlogen deze duiven naar huis. Overtuigend winnaar werd de combinatie Wouters met plaats 1 t/m 4. Tweede werd Cees Spelt met de 5e en 6e plaats. Derde werd de combinatie Overbeek/Rijsbergen met plaats 7 en 8. Vierde liefhebber werd De Koning/Stekelenburg met plaats 10. Vijfde werd de dit jaar goed spelende Chris Busscher met plaats 11 en 12.

St. Vincent

De koek was nog niet op. Er werd door een aantal liefhebbers nog met de duiven gevlogen vanuit St Vincent, een overnachtvlucht van 1040 km. Winnaar werd Toon van Vliet uit Aarlanderveen, tweede werd Tim Hage uit Woerden en derde werd Henk Gerritsen, ook uit Woerden. Een mooie vierde plaats werd ingenomen door de combinatie Wim en Roland Groen uit Oudewater. Zij hadden dus de snelste duif van de vereniging De Zwaluw uit Oudewater.

Al 99 jaar!

Postduivenvereniging De Zwaluw is op 6 mei 1921 opgericht en is daarmee een van de oudste nog bestaande verenigingen uit Oudewater. Volgend jaar zullen er een heleboel festiviteiten plaatsvinden ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum. U zult dan ook regelmatig van hierover iets horen via De IJsselbode.

De duivenberichten (2)

Afgelopen weekend konden de duivenmelkers weer kiezen uit drie vluchten. Een vlucht vanuit Bordeaux, 860 km. Deze duiven werden vrijdagmiddag gelost. De duiven moesten onderweg buiten overnachten en kwamen op zaterdag aan. Het was regenachtig en toch wisten de duiven de weg naar huis te vinden. Eerste en tweede werd de combinatie W. en R. Groen en derde werd Herman van Kats.

Ook was er op zaterdag en wedvlucht vanuit Pontoise, ± 380 km. Deze duiven stormden met een gemiddelde snelheid van 108 km per uur naar huis. Winnaar werd Chris Busscher met als 2e en 3e Combinatie Wouters. Combinatie Overbeek Rijsbergen was 4 en 5. Cees Spelt was 8e en André Houdijk elfde.

De Jonge duiven vlogen vanuit Lennik (België), afstand 143 km. Die duiven werden vanwege het slechte weer pas op zondag gelost. Zij vlogen met bijna 100 km per uur naar huis. Winnaar werd net als vorige week Kees Spelt. Nu met 1,2,3 en 4. Overbeek/Rijsbergen werd 5, 6 en 7. Chris Busscher werd 10e, Combinatie Wouters werd 13e en 14e en den Houdijker en zoon 15e.

Ook is er een apart concours voor de vrouwen van de vereniging, de zgn. Lady League en een apart concours voor de jonge duiven die op de duivenmarkt in Lier (België) gekocht zijn. Hierover later meer.

Afbeelding
Een Luisterend Oor 2 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 4 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 9 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00