Initiatiefneemster Gerdineke Hogendoorn
Initiatiefneemster Gerdineke Hogendoorn Joop Kurver

Gerdineke Hogendoorn wandelt voor Malawi

Algemeen

Joop Kurver

Malawi is één van de armste landen ter wereld. 87% van de kinderen gaat wel naar de basisschool, maar de schooluitval is erg hoog. Slechts een derde van de kinderen blijft op school tot groep 8. Overvolle klassen van meer dan 100 kinderen en een gebrek aan goed opgeleide leraren maken dat de kwaliteit van het onderwijs niet goed is.

Het plan was om voor het eerst de Nijmeegse Vierdaagse te gaan lopen. Het startbewijs was binnen en Gerdineke Hogendoorn had alles al geregeld, van campingplaats incl. maaltijden, een masseur tot een compleet trainingsprogramma. Toen kwam corona roet in het eten gooien. De Nijmeegse vierdaagse ging niet door, maar de sportieve en energieke leerkracht van de basisschool Het Kompas in Montfoort, bedacht een alternatieve Polsbroekse Vierdaagse, een sponsorloop voor een goed doel, hulp aan en verbetering van het onderwijs in Malawi.

Zes jaar geleden is Gerdineke voor vier maanden in het Afrikaanse land Malawi geweest en heeft ze hulp geboden als vrijwilliger op een basisschool. "Dat was voor mij een geweldige ervaring, waar je jezelf wel tegenkomt in een totaal andere cultuur. Het leven en onderhoud, de school, de organisatie en de manier van lesgeven zijn totaal anders dan hier in Nederland. Het was een onvergetelijke, dankbare en zeer leerzame periode" vertelt de inmiddels 33-jarige onderwijzeres. Ze nam het initiatief en startte de actie '160kmwandelenvoorMalawi' voor de organisatie Edukans.

Edukans werkt aan grote én kleine onderwijsprojecten voor kinderen en jongeren in ontwikkelingslanden. De organisatie zorgt voor goed opgeleide leraren, veilige scholen, betrokken ouders en passende beroepsopleidingen. Zij werken aan gelijke kansen voor jongens en meisjes en staan klaar voor kinderen in nood. Onderwijs is de kans van hun leven! Investeren in lerende kinderen is ontzettend effectief. Eén jaar extra onderwijs levert op latere leeftijd 10% meer inkomen op, en dat een leven lang.

Reislustig

Gerdineke is een bijzondere levenslustige en inspirerende jonge vrouw. Ze woont in een leuk huisje in Polsbroek dorp en geniet van haar bezigheden en vele interesses. Ze fotografeert graag, vooral als ze in de fraaie omgeving van de Lopikerwaard wandelt. Of ze pakt haar racefiets voor een sportieve tocht door de polders. Muzikaal is ze ook, want ze zingt en speelt regelmatig op haar gitaar. In het kleine pittoreske kerkje van Lopikerkapel speelt ze af en toe tijdens de kerkdienst psalmen op het orgel. Reizen en diverse landen bezoeken is haar grote passie. Ze is al op vakantie geweest in Zwitserland, Italië, Zuid-Afrika, Frankrijk, Zweden, Malawi, Spanje, Noorwegen, Portugal, Kazachstan, Georgië, Engeland en Duitsland. Daarvan heeft ze zich zes reizen ingezet als reisleider voor Amigo reizen.

Sponsorloop

Vier dagen lang en zo ver lopen is nog niet zomaar gedaan. Ze traint regelmatig en diverse keren per week loopt ze vanuit huis naar haar school in Montfoort en weer terug naar Polsbroek. Dinsdag 21 juli vertrekt de gemotiveerde Gerdineke vroeg vanuit huis voor de eerste 40 km van haar 160 km sponsorloop. Haar streefdoel was om 400 euro aan sponsorgeld op te halen, maar dit bedrag werd door de vele supporters al snel bereikt en werd bijgesteld naar 600 euro. Een enthousiaste Gerdineke: "Het zou toch geweldig zijn als ik na elke kilometer kan denken: Yes…weer 5 euro binnen voor Malawi. Dat geeft je vleugels!!"

Nieuwsgierig op hoeveel de teller nu staat? Voor meer informatie of wil je supporter worden, bezoek de website: www.160kmlopenvoormalawi.nl. of www.gerdineke-hogendoorn.inactievooredukans.nl

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 2 uur geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 16 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 23 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort 23 feb, 09:00
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00