Afbeelding
pr

Uitvaarten in tijden van Corona

Algemeen

Niet alleen het dagelijks leven staat voor heel veel mensen plotseling in een ander daglicht, maar ook bijzondere dagen. Bruiloften en andere feestelijkheden kunnen nog wel uitgesteld worden, maar bij crematies en begrafenissen is dat van een andere orde.

Corry Roest van Andante Uitvaartbegeleiding heeft, samen met haar collega's Chantal en Angélique, al twee heftige weken achter de rug; niet alleen vanwege de uitvaarten die begeleid moesten worden, maar ook omdat de maatregelen per dag, soms per halve dag, bijgesteld werden.

"Eerst mochten er maximaal 100 mensen bij een uitvaart aanwezig zijn, maar dit werd al snel aangepast naar alleen de eerstegraads familieleden. Inmiddels is het aantal bijgesteld naar een maximum van 30 personen. Dit heeft een enorme weerslag op de nabestaanden. Als er veel familieleden zijn, moet er helaas een keuze gemaakt worden. Nu zijn er gelukkig wel alternatieven zoals filmen en/of livestreamen van het afscheid waardoor de naasten dit moment toch op een andere manier kunnen volgen."

"Een samenzijn na de uitvaart geeft mensen steun, maar is door alle maatregelen helaas niet meer mogelijk. Ook het condoleren is hierdoor in een ander daglicht komen te staan. Het tonen van medeleven kun je nu doen door je hand op je hart te leggen, een denkbeeldige handkus te geven of het oosterse gebaar te maken om te groeten en respect te tonen: Namasté". Bij dit gebaar worden de handen tegen elkaar geduwd, waarbij vaak een lichte buiging gemaakt wordt.

Haag van medeleven

"Wij hebben laatst bij een uitvaart langs de route naar de begraafplaats, een haag van mensen gevormd. Het was om stil van te worden; zo indrukwekkend en emotioneel. Dat heeft de nabestaanden goed gedaan. Maar ook bij deze vorm van medeleven is het belangrijk om de afstand tussen elkaar te houden."

"Wij hebben ervoor gekozen om het eerste gesprek na een melding van overlijden vooralsnog niet telefonisch te houden, maar om de families persoonlijk te bezoeken. Voor ieders gezondheid houden we hierbij rekening met de afstand tussen elkaar. Het aantal personen dat hierbij aanwezig kan zijn hangt af van de situatie."

"Wij moeten rekening blijven houden met regels en afspraken die steeds weer bijgesteld worden, maar doen er alles aan om de families in deze moeilijke tijd zo goed mogelijk bij te staan."

Afbeelding
Oranjevereniging Koningin Juliana Haastrecht pakt 'Groots' uit ter ere van 110-jarig bestaan 2 uur geleden
Koor aan de oranjebitter.
Koffieochtend in Dorpshuis De Vaart 4 uur geleden
Afbeelding
Railfiets 7 uur geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 21 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 22 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 23 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 24 apr, 14:00
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? 24 apr, 12:00