Laserstraal overzicht bij het Gemaal.
Laserstraal overzicht bij het Gemaal. Foto: Sjaak Tukker Fotografie

Geslaagd herdenkingsweekend Watersnood 1953 bij Gemaal in Haastrecht

Algemeen

De herdenking van zeventig jaar Watersnoodramp trok afgelopen weekend wel vierhonderd bezoekers naar het Gemaal in Haastrecht. Zij zagen zaterdagavond hoe een horizontale laserstraal over een aantal huizen aan de Boezem op en neer bewoog. Dit om te visualiseren hoe hoog het water zou kunnen komen mochten de dijken breken.

Op de voorzijde van het witte monumentale pand startte elk kwartier een film met foto’s uit de Krimpenerwaard ten tijde van de Ramp, de polderdichter Jorris Hoste droeg ‘Het gat gedicht’ voor en Hart van Nederland maakte opnames.

Enkele mensen van de ChristenUnie staken hun bewondering voor de ingetogen en prachtige presentatie niet onder stoelen of banken en gaven de vrijwilligers van het Gemaal hun KrimpenerWAARDERING.

Timmeren aan waterbewustzijn

Op zondagmiddag was de machinehal een grote timmerwerkplaats. Kinderen kwamen met hun (groot)ouders of andere familieleden om leuke prefabhuisjes te timmeren. Deze stonden op hoge poten, want bij wateroverlast hoef je dan niet met een noodpakket naar boven te vluchten zoals bij de Watersnoodramp wel het geval was.

Ook deze middag waren er rondleidingen en filmpjes met toelichting door ooggetuigen van de Ramp in de Krimpenerwaard. En kon men kijken en luisteren naar het hologram ‘Heel Holland zakt’ van collega stoomgemaal Kamerik-Teylingens bij Woerden.

Het weekend werd mogelijk door een gulle bijdrage van de gemeente Krimpenerwaard, sponsoring van Bestbouw en Administratiekantoor Van der Voet en dankzij de medewerking van Dotter Design, Remko van Leeuwen Licht, Beeld en Geluid en van Streekmuseum Krimpenerwaard. Hier is trouwens nog enkele maanden de tentoonstelling ‘Crimpenre Waard; in de greep van het water’ te zien.

Laserstraal overzicht bij het Gemaal.
Film met foto’s uit de Krimpenerwaard ten tijde van de Ramp
Laserstraal overzicht bij het Gemaal.
Timmeren bij het Gemaal.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 36 minuten geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 2 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 5 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort gisteren
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00