Afbeelding
Foto: Kees van Berkesteijn

Gemeente faciliteert tijdelijke opvang in Haastrecht

Algemeen

De gemeente Krimpenerwaard faciliteert de opvang van een groep van tachtig kinderen die alleen naar Nederland zijn gevlucht. Zij worden voor een periode van drie jaar opgevangen in het klooster aan de Provincialeweg Oost 62 in Haastrecht.

Burgemeester Bouvy-Koene: “Er zijn veel vluchtelingen in Nederland. Zij kunnen op dit moment niet allemaal worden opgevangen. Dat zorgt voor soms schrijnende situaties. De landelijke overheid staat voor een grote opgave. In onze regio zijn afspraken gemaakt over hoe we willen omgaan met de opgave vanuit het Rijk. Wij nemen als gemeente onze verantwoordelijkheid en dragen op deze manier bij aan de oplossing van de landelijke opvangcrisis.”

De kinderen

Het gaat om een groep van tachtig alleenstaande minderjarige vreemdelingen (afgekort: amv). Zij zijn zonder ouders gevlucht en er is op dit moment geen plek voor hen in de azc’s. De kinderen zijn 14 tot 17,5 jaar oud. Zij komen voornamelijk uit Syrië. Er zijn ook enkele kinderen uit Afghanistan, Jemen, Eritrea en Somalië. Zij zijn gevlucht uit oorlogsgebied of uit een land waar onderdrukking plaatsvindt.

Waarom deze locatie

Het gebouw is heel geschikt omdat er al mensen woonden daarom zijn er weinig aanpassingen nodig. De uitvoering van de toekomstige plannen voor het klooster gaan tijdens de opvangperiode door. Er ontstaat dus geen vertraging.

De planning

Het klooster wordt eerst geschikt gemaakt voor de opvang van kinderen. Die werkzaamheden starten naar verwachting begin april. Inwoners van Haastrecht kunnen binnenkort dus merken dat er wat meer (bouw)verkeer is rondom de locatie en dat er op het terrein wordt gewerkt. We verwachten dat de overlast van deze werkzaamheden beperkt blijft. Aan het einde van de zomer zijn de werkzaamheden afgerond en komen de kinderen naar onze gemeente.

De opvang

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) organiseert de opvang. Zij zorgen voor professionele begeleiding en leuke, leerzame dagprogramma’s. De kinderen krijgen onder andere informatie over veiligheid, normen en waarden, hun nieuwe omgeving en het wonen en leven op een COA-locatie. Ook stimuleert het COA dat de kinderen worden betrokken bij activiteiten in de buurt. Op de locatie is straks ook dag en nacht beveiliging aanwezig. De gemeente zorgt voor onderwijs voor de kinderen.

Twee bewonersbijeenkomsten

Direct omwonenden van het klooster hebben op dinsdagavond 21 maart een uitnodiging ontvangen voor de eerste, besloten bewonersbijeenkomst. Er komt op korte termijn een tweede bewonersbijeenkomst voor alle inwoners van de gemeente Krimpenerwaard en de inwoners van Hekendorp. Op dit moment is nog niet duidelijk waar en wanneer deze plaats gaat vinden. We houden u hiervan op de hoogte via onze website en social media kanalen.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.krimpenerwaard.nl/opvang-klooster. Hier worden ook de meest gestelde vragen uitgebreid beantwoord. Staat het antwoord op uw vraag er niet tussen? Dan kunt u deze vraag mailen naar: amv@krimpenerwaard.nl.

U kunt ook telefonisch contact opnemen met de COA-informatielijn via 088 7157000 of met de gemeente via 14 0182 (maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur).

Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 1 uur geleden
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 18 uur geleden
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren gisteren
Afbeelding
Plusdienst 'Geloof, Hoop & Liefde' 13 apr, 09:00
Afbeelding
In Memoriam: Piet Rutges (1949 - 2024) 12 apr, 19:00
Afbeelding
O.P.A. vijftig jaar! 12 apr, 18:00
De eerste bezoeker van het seizoen ontving enkele publicaties over het Gemaal en heerlijke koeken.
Amersfoort aan zee in Haastrecht 12 apr, 17:00