Afbeelding
Emmy van Harskamp

Dicht bij huis bij elkaar op bezoek

Algemeen

Zaterdag 27 augustus dwaalden in groepjes tientallen vrijwilligers van de culturele stichtingen in Haastrecht door hun stadje. Doel van deze middag was kennismaken met andere vrijwilligers en leren van elkaars organisaties. Bij Theater Concordia was de ontvangst en afsluiting en tussendoor gingen de mannen en vrouwen bij elkaar op bezoek. Ze liepen in verschillende volgorde van het Gemaal naar het andere museum, dat van Paulina Bisdom van Vliet en door de Overtuin.

De dramatiek van het lage veenweidegebied stond centraal in het Gemaal, dat dit jaar 150 jaar bestaat. Een van de vragen daar was ‘Hoeveel procent van Nederland ligt onder NAP?’ Het antwoord van 60% verraste velen. In de Overtuin vertelde de gids op de zogeheten notenlaan over de vroegere lijnbaan en het touwhuisje dat hier stond. We vinden het nu heel gewoon dat de 3,2 ha grote Overtuin altijd toegankelijk is. Tot 1950 was, zo vertelde hij, dit niet het geval.

Strip op porselein

Het tegenovergelegen Museum Paulina Bisdom van Vliet is na een lange renovatieperiode begin mei weer open gegaan. Indrukwekkend zijn hier de prachtige Deventer tapijten, schilderijen en meubels, maar ook de schitterende serviezen en de verzamelingen porselein. Onder andere is hier als een stripverhaal op oranje porselein de aanhouding van Wilhelmina van Pruisen in 1787 geschilderd. In het toenmalige woonhuis werd op turf gestookt. Diverse voorzetkachels zijn nu nog te zien. Het Paleis op de Dam in Amsterdam heeft er namelijk enkele langdurig in bruikleen gegeven.

Kortom, het werd een middag met veel wetenswaardigheden en boeiende verhalen. Het blijkt maar weer: dicht bij huis kun je ook enkele fantastische uren beleven en met doorverwijzen naar elkaar komt de geschiedenis nog meer tot leven.

Lyanne de Laat

Afbeelding
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 36 minuten geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 2 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 5 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort gisteren
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00