Gerben Olsthoorn (li) en Kees van Schaick in de polders.
Gerben Olsthoorn (li) en Kees van Schaick in de polders.

Nieuwe gebiedscoöperatie in de polders rond Oudewater

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Onlangs werd de nieuwe gebiedscoöperatie Copes Kracht U.A. opgericht. Het is een belangenorganisatie van en voor de inwoners van de polders Papekop, Diemerbroek, Ruige Weide en Groot Hekendorp. Copes Kracht wil de belangen behartigen van alle poldernaren. Ze wil meepraten en invloed hebben op alle onderwerpen die op hen afkomen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over bodemdaling, energietransitie, omgevingsvisie, gasboringen en vele andere zaken. Een nadere kennismaking is mogelijk op de ledenwervingsavond op dinsdag 23 april om 20.00 uur in de Dijketelg in Papekop.

We gaan in gesprek met Gerben Olsthoorn en Kees van Schaick, beiden lid van het team ‘Copes Kracht’. Gerben vertelt iets van de voorgeschiedenis. “Er is al veel overleg via keukentafelgesprekken en met gebiedsprocesbegeleiders. Dat is goed en zinvol. Maar we willen een officieel orgaan waardoor we een beter aanspreekpunt zijn en zo meedenken en praten over alles wat hier speelt.” In eerste instantie was er een kernteam van drie boeren in dit gebied, Jan Graveland, Carl van Jaarsveld en Harold Vlooswijk. Daarna ontstond team Copes Kracht waarin nu acht bewoners/agrariërs deelnemen. Er zijn veel thema’s die in deze polders aan de orde zijn. Een kleine opsomming: beheer kreeften, de bermen kruidenrijker maken, verkeersveiligheid, maar ook de grotere thema’s zoals de zorgen over gasboringen in het Papekopperveld en het onderzoek van de gemeente naar het plaatsen van windturbines of zonnevelden.

Veel leden geeft veel Copes Kracht

Tijdens de ledenwervingsavond op dinsdag 23 april zal er meer verteld worden over het doel, de visie en de plannen van Copes Kracht. Er is ook een interactief deel op deze avond om met elkaar op een ludieke manier zicht te krijgen op wie er wonen en werken. Het doel is van deze avond is duidelijk: leden werven.

“Iedereen die in genoemd gebied woont kan lid worden. In dit gebied wonen niet alleen agrariërs maar ook gewone burgers, ondernemers en er zijn beheerders van land. We zouden het fijn vinden als iedereen lid wordt. Des te sterker staan we.” Kees wil graag dat alle bewoners en gebruikers Copes Kracht zullen leren kennen en weten wat het doen kan. Alle leden zullen samen bepalen waar Copes Kracht zich mee bezig gaat houden en welke kant ze met het gebied graag op willen. Lid worden van Copes Kracht vergroot de eigen verantwoordelijkheid om samen iets te doen. Het is een echte samenwerking tussen boeren, burgers en buitenlui, zullen we maar zeggen.

Deelt u als inwoners van dit gebied de zorgen en wilt u samen aan de toekomst werken, kom dan naar de ledenwervingsavond en sluit je aan.

Dinsdag 23 april om 20.00 uur in de Dijketelg, zaal Ruyg, Papekopperstraatweg 2 in Papekop.

Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 9 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 12 uur geleden
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 14 uur geleden
Afbeelding
Voetbalprogramma 16 uur geleden
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 17 uur geleden
Twee Montfoortse studentes van het Kalsbeekcollege, Julia Groen en Gwen Hoogenboom, zetten zich in voor een 4-5 mei glossy.
Montfoortse studenten vertellen oorlogsverhalen in 4/5 Mei glossy 2 mei, 19:00
De burgemeester was er om Madeliene mee te delen dat haar de eer te beurt was gevallen om haar gedicht op 4 mei te mogen voordragen.
Bijzonder gedicht voor tijdens de 4 mei-herdenking 2 mei, 17:00
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk.
Kinderdagopvang YellowBellies ontvangt PSO-keurmerk 2 mei, 14:00