Directeur Jolanda Muis (li) en locatiemanager Anneke van Holsteinbij het nieuwe Amadeushuis in Waarder.
Directeur Jolanda Muis (li) en locatiemanager Anneke van Holsteinbij het nieuwe Amadeushuis in Waarder. Foto: pr

Nieuwe woonlocatie voor mensen met dementie in Waarder

Algemeen

Margreet Nagtegaal

In Waarder wordt momenteel een woonlocatie gebouwd voor ouderen met dementie. De bouw van het Amadeushuis aan de Molendijk 2 vordert gestaag en hoopt in juli haar deuren te openen. Het is een prachtige ruime locatie met 33 studio’s waarvan vier wat grotere appartementen voor twee personen. De visie waarmee een Amadeushuis werkt is veel persoonlijke aandacht en gebruik maken van muziek. En wonen op een manier waardoor je zelf nog de regie kunt houden. Dit huis in Waarder is het derde Amadeushuis in Nederland en valt onder de paraplu van Fundis.

Nog even en dan opent de gloednieuwe woonlocatie haar deuren. Via een nieuwsbrief werden alle betrokkenen en ook de buurtbewoners geïnformeerd over de stand van zaken. De bouw van Amadeushuis Waarder startte in maart 2022. Inmiddels is aan de Molendijk een groot pand verrezen dat binnenkort wordt opgeleverd. De grote ontmoetingsruimte beneden, die een grote rol zal gaan spelen in samen eten, activiteiten zoals muziek en bewegen, zal smaakvol worden ingericht. Bijvoorbeeld met afbeeldingen die met muziek te maken hebben. De naam van het huis is niet voor niets Amadeus. De activiteitenbegeleider is een dirigent en zal veel met muziek gaan doen met de ouderen. Er komt ook een piano te staan; dat belooft wat. De toekomstige bewoners kunnen hun studio’s geheel naar eigen smaak inrichten. Er zit een klein keukenblok in en een aparte badkamer. De studio’s worden gestoffeerd opgeleverd. We spraken met directeur Jolanda Muis en locatiemanager Anneke van Holstein. Jolanda zegt: “Een Amadeushuis biedt de mogelijkheid om blijvend zelfstandig te wonen, ook al heeft men dementie. Men houdt zelf de regie en kan gebruik maken van allerlei service-gerichte voorzieningen in het pand.” Dat is kortweg de opzet van deze woonlocatie. Er is in Alphen aan de Rijn en Bergambacht ook een Amadeushuis gerealiseerd. De bewoners wonen zelfstandig in hun eigen studio en bepalen zelf hun eigen dagritme. De maaltijden gebruiken ze, in principe en voor zover gewenst, beneden. Er is altijd professionele zorg aanwezig. Een divers team stimuleert de bewoners het maximale uit hun dag te halen.

Een huis waar muziek in zit

Met de bewoners wordt een woon- service-overeenkomst afgesloten. “Dat is de huur en alle kosten van het wonen met een zorgovereenkomst. Met het pakket thuis (VPT) zorgprofiel 4 of 5 is men al welkom.” Jolanda Muis zegt dat bewoners in principe hier kunnen blijven tot het einde. “Alleen in gevallen als men een gevaar wordt voor zichzelf gaan we het gesprek aan en zoeken we een oplossing.” In het Amadeushuis hebben ze een aantal mooie ideeën klaarliggen. Van alle bewoners wordt er een levensverhaal geschreven. Een boek dat nog eens gepakt kan worden en samen bekeken. En veel informatie over iemands leven bevat. Ook zal er een eigen koor opgericht worden. Het kreeg al de naam Noot voor Noot. Daarnaast zijn er gesprekken over samenwerking met de zelfstandige organisatie ‘participatiekoor’. Dan kan er gezongen worden met mensen uit de buurt. Een mooi initiatief waarin de mensen met dementie samen zingen met anderen en bewoners ondersteund worden in hun zang en het plezier alleen maar groter wordt. De dirigent / activiteitenbegeleider is hier op de juiste plek. Bij het pand is een vrij ruim buitenterras. Er wordt gestreefd naar zo min mogelijk regeltjes en veel vrijheid. Anneke van Holstein gaat deze locatie aansturen. Ze heeft veel ervaring: “Ik ben gestart als fysiotherapeut, en beschik over veel kennis en ervaring als coach en adviseur en heb trainingen verzorgd over omgaan met dementie. Ik heb voor het Amadeushuis gekozen omdat ik er naar wil streven een woonomgeving te creëren waar mensen met dementie een zo ‘vol’ mogelijk leven kunnen leiden.” Ze heeft er zin in met een heel nieuw team en huis aan de slag te gaan.

Het pand is zo goed als energieneutraal gebouwd. Jolanda zegt: “Deze woonvorm is voor het middensegment qua woonlasten. Er zijn verschillende studio’s en men betaalt per m2. We proberen het betaalbaar te houden.” Ben je geïnteresseerd geraakt vanwege wonen, werken of als vrijwilliger meld je dan via info@amadeushuis.nl.

Michel van de Hadelkamp, Marja Knotters, Rob Gligoor, Herman van Scheppingen en Joost van Vliet.
BMM had er plezier in 5 uur geleden
Na de tocht door de stad op de platte natte kar, mochten de kinderen de complimenten ontvangen van de wethouder van sport.
OZV jeugd met platte kar naar het stadhuis 6 uur geleden
Inloopbijeenkomst tweede brug in Haastrecht.
Inloopbijeenkomst tweede brug in Haastrecht 7 uur geleden
Afbeelding
Cursus Christendom 7 uur geleden
Op de valreep ging Haastrecht toch nog het schip in.
Onzorgvuldig Haastrecht doet zich te kort 8 uur geleden
Wie pas na de rust op het complex van het Goudse Olympia verscheen en de tweede helft aanschouwde mocht zich min of meer gelukkig prijzen.
Een helft spektakelvoetbal 9 uur geleden
Robin van de Poll met zijn boek 'Van quaat tot erger'.
Het gaat 'van kwaad tot erger' met de Van de Pollen uit Montfoort... 9 uur geleden
Afbeelding
Investeren in vastgoed? 9 uur geleden