De titel klopt dus helemaal, roefelen is leuk!
De titel klopt dus helemaal, roefelen is leuk!

Roefelen is leuk!

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Al 26 jaar wordt er in april een roefeldag georganiseerd in Oudewater. Roefelen is een van oorsprong Vlaams woord dat ‘snuffelen’ of ‘ontdekken’ betekent. De basisschoolkinderen van de groepen vijf tot en met acht mogen op deze roefeldag ‘snuffelen’ bij een bedrijf. Ze mogen vaak van alles doen en ervaren hoe het is in een bepaald bedrijf te werken. Veel bedrijven doen graag mee en investeren in tijd en aandacht voor deze kinderen. Want wie weet kiest zo’n kind later voor deze tak van werken. Er deden dit jaar 240 kinderen mee, 69 bedrijven en zestig vrijwilligers gingen met de kinderen op pad.

Alvorens de roefeldag begon bezocht de burgemeester het team dat aan de voorbereidingen bezig was. Trudy van Dam werd verrast met een mooi boeket bloemen vanwege haar twintigjarige inzet bij de organisatie van de roefeldag.

De kinderen verzamelden zich in het begin van de middag bij Tjonkie voor de gezamenlijke start. En toen konden de kinderen naar een bedrijf van hun keuze vertrekken. Henny van den IJssel vertelt: “De kinderen mogen van tevoren hun voorkeur opgeven in een top vijf. We konden veel kinderen naar het bedrijf van hun keuze laten gaan, we houden ook altijd goed bij wie niet naar het bedrijf van hun keuze kan en dan geven we die volgend jaar voorrang. We doen dat zo eerlijk mogelijk. Iedereen komt altijd weer blij terug.”

Het is bijzonder maar tijdens de roefeldag hebben ze al 26 jaar goed weer. Sommige bedrijven melden zichzelf. Denk aan techniekbedrijven die graag aan de kinderen willen laten zien wat ze daar doen. Het is fijn dat aan alle kanten de roefeldag enthousiast wordt ervaren en ontvangen.

Op pad naar een Roefeladres

We brachten een bezoekje aan boerderij Sik en Blaar in Papekop. Ze hebben er blaarkopkoeien en witte Saanen melkgeiten. Maar liefst acht meiden mogen op de boerderij roefelen. Harriëtte en haar man Harold doen alle jaren al mee. Harold legt alles rustig aan de kinderen uit. De kinderen mogen helpen met het voeren van de geiten. Als dat klaar is mogen ze de geiten melken. Met de hand. Dat gebeurt normaal niet meer met de hand maar het is een leuke ervaring om de warme uiers van de geit leeg te melken. De meeste kinderen gruwelen ervan om de lauwe melk te drinken.

Daarna mag de groep meiden mee het land in om de vleesgeiten op te halen. Want op de boerderij zijn er ook vleesgeiten voor de hobby. De meiden brengen ze met een touw naar de stal.

Ze doen bij boerderij Sik en Blaar al alle 26 jaren mee met roefelen. “We vinden het belangrijk dat kinderen een boerderij leren kennen. We laten zoveel mogelijk alles zien. We lopen straks ook even gewoon het weiland in en vragen de kinderen: “Wat zie je allemaal?”. De boer en boerin hebben duidelijk alle tijd en rust om de acht meiden alles te vertellen over de boerderij. Ook de koeien worden gevoerd samen met de kinderen. Wat een leuke middag op de boerderij.

Een ander bedrijf dat meedoet met roefelen is ‘Veldzicht’. Ook een boerderij maar eentje waar veel zorg wordt verleend. Er is een opvang voor kinderen tot vier jaar en er is een woonzorg voor mensen met dementie. Op beide plekken wordt er geroefeld. In de grote recreatieruimte worden in een grote kring allerlei bewegingsoefeningen gedaan met de ouderen. De kinderen zitten samen met de ouderen in de kring. Er wordt met een grote bal over de vloer heen en weer gerold, er worden onzichtbare appeltjes geplukt, en de schouders worden even losgemaakt. Veel ouderen doen gezellig mee maar toen het parachutedoek tevoorschijn kwam zag je iedereen genieten. Iedereen houdt een punt vast van het grote gekleurde doek en het is een leuk spel om een kleine bal heen en weer te laten rollen. Er is veel interactie en ook de vier kinderen doen gezellig mee. Voor de kinderen leuk om te zien wat ze zoal met de ouderen doen.

De kinderen mogen ook vragen stellen. “Wat is die knop aan uw arm?” De oude man legt keurig uit dat het een alarmknop is en als hij ergens zou vallen hij op deze manier toch hulp kan inroepen. Een ander vraagt: “Wat doen jullie allemaal in het woonverblijf?” Een dame antwoordt: “Van alles. De gewone dingen. We koken ook met elkaar. En er zijn een hond en twee poezen. Een bewoner heeft zijn kat meegenomen van huis.” Er wordt verteld dat er ook wel eens wordt gebakken. Een bewoner is zelf bakker geweest en kan goed helpen.

Op de vraag hoe de kinderen het vonden deze middag wordt er enthousiast gereageerd, het is hier erg leuk, fantastisch!

De meiden mochten de vleesgeiten van het land halen.