Dan maar voor de derde periode

Gerard van Hooff

Haastrecht - Wieldrecht 1-0

In de polder en met de westenwind in de lengte van een voetbalveld is het moeilijk vertoeven. Wanneer uittrappen van de doelman de neiging hebben om met nog grotere vaart terug te keren naar de afzender dient een elftal zich realiseren dat er op een andere manier gespeeld dient te worden. Bij Haastrecht had men zich terdege voorbereid en op een enkele wanhoopstrap na werd de bal zoveel mogelijk op het kustgras gehouden. Slechts bij het bereiken van de omgeving van de hoekvlag kreeg de bal de mogelijkheid zijn weg te zoeken naar een kopgraag hoofd.

Al in de allereerste minuut leek deze strategie te worden beproefd en vloog een voorzet vanaf de rechterzijde voorbij vier kopbeweging makende aanvallers van de thuisclub. Het was even wennen voor de tweeëntwintig acteurs die zich aanvankelijk tegen de verwachting in vooral op de helft van de bezoekers ophielden. Verdediger Quincy Ignacio moest de eerste hoekschop weggeven op een Haastrechtse doelpoging en er was nog geen kwartier gespeeld of de bal lag in de touwen achter doelman Marnix van Vuuren. De dader heette Rogier Schröder die op de wijze die in de eerste minuut was uitgeprobeerd tegen de straffe wind in raak kopte; 1-0. Robert Dongelmans fungeerde hierbij als leverancier van de voorzet. Voor de bezoekers het signaal er een schepje bovenop te doen en het windvoordeel beter te benutten.

Niets weggeven

Dat leidde tot ondermeer een beheerste terugkopbal van Haastrecht-verdediger Thom Zentveld op zijn doelman en een schot van Wieldrechtenaar Thom van Dijk dat rakelings langs de paal bij Thomas Groenendijk vloog. Deze laatste moest zich rond het half uur flink uitstrekken om zijn heiligdom te vrijwaren van een gelijkmaker. Tussen die bedrijven door was de Haastrechtse doelpuntenmaker Schröder recht voor de Wieldrechtse keeper verschenen, maar zonder verdere gevolgen voor de gasten. Tegen de rust deed Haastrecht nog verwoede pogingen de thee nog beter te laten smaken. Dat leverde Rogier Schröder een kopkans op, Björn van Leeuwen een gele kaart en Dongelmans de gelegenheid vanaf de achterlijn een van zijn maten te bedienen. De verdediging van de gasten wist wel van wanten, maar de smekende blikken van de Haastrechtse aanvallers om een strafschop werden door de goed leidende scheidsrechter Goedhart niet gehonoreerd. Na een vooral rommelige periode werd de rust bereikt.

Beter veldspel bezoekers

De rollen waren na de rust enigszins omgedraaid. Met dien verstande dat Haastrecht met de wind in de rug op snelheid en met breedtepasses de Wieldrechtse verdediging het leven probeerde zuur te maken. Dat bleek echter nog niet zo eenvoudig. Na een zestal minuten zette Thijmen Raateland zijn aanvoerder Bakker voor de doelman maar faalde laatstgenoemde ooginoog met Van Vuuren. Een hoekschop was de schrale troost. Combinerend wisten de bezoekers steeds weer een heel eind te komen, maar de rand van het zestienmetergebied was voor hen een ondoordringbare barrière. Haastrecht bleef onderwijl pogingen ondernemen de wedstrijd in het slot te gooien, maar koppogingen van respectievelijk Björn van Leeuwen en Rogier Schröder leverden niet het gewenste resultaat op. Het beleef dan ook te allen tijde een wedstrijd, ook doordat doelman Van Vuuren op een door Bakker van richting veranderde bal toch nog wist te keren.

Verse krachten

Met verse krachten - Joep Wijnands en later Luc van der Vlist - pareerde coach Spencer de wissel aan de zijde van Wieldrecht dat onverdroten op zoek bleef naar de gelijkmaker. Stephan Bakker deed een kwartier voor tijd een poging om Bep Bakhuijs te imiteren, maar zijn snoekduik leverde geen doelpunt op. Boeiend bleef de wedstrijd tot de laatste minuten, al was het maar door het gebrek aan de VAR toen de bal op of achter de lijn werd gekeerd bij een hoekschop van Dongelmans en een koppoging van Job Vloedraven. Ook Thijmen Raateland deed nog een verwoede poging in de analen vermeld te worden door een spectaculaire omhaal in de 83e minuut. Zeven minuten later werd deze poging nog eens herhgaald. Nu echter ging de linkerspits ‘te kort door de bocht’ kon de al gepasseerde doelman de situatie alsnog klaren met de op het kunstgras belande aanvaller. Na 95 minuten vond de arbiter het welletjes. Haastrechts stijgt door dit resultaat een plaats op de ranglijst en neemt de leiding in de derde periode.

Al in de eerste minuut werd het maken van het enige doelpunt voorbereid.Een soort generale repetitie met vier op een rij.Schröder, Van leeuwen, Vloedgraven en Raateland.