Collectief Haastrecht haalt uit tegen koploper

Gerard van Hooff

Haastrecht - GSC/ODS 5-1

Op basis van de statistieken van de laatste vijf wedstrijden mocht Haastrecht niet kansloos geacht worden tegen de koploper. Maar dat het een zware dobber zou worden stond van tevoren wel vast. Een redelijk succesje waarmee de periodetitel binnen bereik zou blijven leek al een mooi resultaat.

Niets van dat alles moeten de zwartgelen hebben bedacht. Zij toonden zich geen moment onder de indruk van de namen die op het wedstrijdformulier van GSC/ODS prijkten. En dat leidde tegen een met snelheid en technische vaardigheden uitgeruste tegenstander tot een indrukwekkend resultaat. Natuurlijk is het wel aardig als de voorwaartsen zich op schot tonen en in een tijdsbestek van zeven minuten de vijandelijke doelman driemaal het nakijken weten te geven. Maar dan komt er een grotere druk op de mannen uit de laatste linie. En die nu stonden als een huis. Met middenvelders die zich consequent aan de hen opgedragen taak houden en een doelman die zich niet liet verschalken was er sprake van een voetbalcollectief. En dat niet af en toe, maar gedurende negentig minuten. Het was dan ook een vorm van beloning dat ook de bankzitters in de feestvreugde konden delen.

Juiste geest

De thuisclub liet geen gras groeien over de intenties waarmee de wedstrijd gespeeld werd. Nadat de Dordtse aanvoerder Sögût al na 5 minuten geblesseerd het veld had moeten verlaten, trof Tijmen Raateland al snel het zijnet na een een-tweetje met Stephan Bakker door het centrum. In de 13e minuut was het wel raak. Doelman Uysal wist de inzet vanaf de achterlijn nog wel te toucheren, maar de Haastrechtse captain kreeg de bal hierdoor op een presenteerblaadje; 1-0. Twee minuten later werd een herhaling van dit doelpunt maar net ten koste van een hoekschop voorkomen, maar dat bleek uitstel van executie. Robert Dongelmans raakte de hoekschop voldoende aan om Raateland te laten binnenwerken; 2-0 na een kwartier. De Dordtenaren sleepten twee hoekschoppen binnen, maar toen een lange bal door de Dordtse verdediger Rik Kramer verkeerd werd getaxeerd, lag de weg naar doelman Uysal open voor Raateland. Die was niet succesvol maar Stephan Bakker benutte de rebound; 3-0, 19e min.). Waar menige tegenstander zo’n mentale domper maar nauwelijks zou kunnen verwerken, gingen de Dordtenaren onverdroten door.

Tegentreffer

Met name in de passing over grotere afstand lieten zij zich gelden. Reden voor de thuisclub om kort op de tegenstander te verdedigen en geen ruimte weg te geven. Er volgde een rommeliger periode met veel onderbrekingen en blessurebehandelingen waardoor de vaart wat uit de wedstrijd verdween. In de 38e minuut schrok iedereen weer wakker. Nadat Joep Wijnands eerder nog zijn doelman had geassisteerd door een bal naast het eigen doel te koppen, was Djim Kammerman solerend de hele Haastrechtse achterhoede te snel af, doelman De Wit incluis; 3-1. Zes minuten kostte het de gastheren om de marge weer op drie te brengen. En weer was de timing van de Dordtse verdediger Kramer er medeplichtig aan. Thijmen Raateland wist er wel raad mee: 4-1 (44e min.) In de overige tijd die de eerste helft duurde - 50 min - overheerste de gedachte dat de strijd nog niet gestreden was.

Discipline

Dat vonden de bezoekers ook. Met Tyson dos Santos werd nog meer snelheid in de ploeg gebracht. De thuisploeg koos ervoor met twee spitsen door te gaan en een extra mannetje op het middenveld te zetten. Beide linies hadden daar zichtbaar vrede mee. Het duo Bakker/Raateland hield de Dordtse verdediging bezig en Wijnands bekommerde zich nadrukkelijker over de technisch vaardige Junior Calmera. Het verdedigen met de rand van het zestienmetergebied als doorlaatbare grens leek een kolfje naar de Haastrechtse handen. De duels mochten daarbij wat vinniger worden. Daaraan was enige frustratie bij de Dordtenaren niet geheel vreemd. Boeiend bleef het duel dan ook tot het einde toe en een enkele gele kaart volstond om de wedstrijd in het gareel te houden. De score veranderde nog wel voordat de negentig minuten erop zaten. Het was Thijmen Raateland die in de 86e minuut voor de bij de wedstrijd behorende apotheose zorgde. Eindstand 5-1. Voor de tweede periodetitel kwam Haastrecht een punt tekort.

“We hadden geluk in de afronding tegen deze sterke tegenstander”, vertelde Haastrecht-trainer Mike Spencer na afloop. “Daarnaast gaven we weinig kansen weg. Mijn aanvoerder Stephan Bakker (2x), Thijmen Raateland (2x) en Robert Dongelmans maakten onze goals. Bij 3-0 scoorde GSC/ODS. Dat we de tweede periodetitel op een punt mislopen, vind ik persoonlijk niet erg. Ik wil dat Haastrecht elke wedstrijd alles geeft en dan zien we aan het einde van het seizoen wel wat dit oplevert.”

Met Robert Dongelmans beschikt VVH over een dynamische middenvelder.
Tijmen Raateland (Haastrecht) schreeuwt het uit bij de 3-0.
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 10 uur geleden
Oudewater dementie vriendelijk! 12 uur geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 17 uur geleden
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00
Lijst van gevonden en vermiste dieren 17 mei, 09:00