Het prachtige openluchtzwembad in Haastrecht;het grootste natuurgezuiverde zwembad van Nederland.
Het prachtige openluchtzwembad in Haastrecht;het grootste natuurgezuiverde zwembad van Nederland. Foto: Mireille van der Ham

Lustrum voor Vlister Openluchtbaden

Algemeen

Mireille van der Ham

‘Wij zijn een bad voor de gemeenschap, dus dit vieren we met elkaar’

In het wisselvallige Nederland zijn we toe aan wat stabiel lenteweer. Menig gesprek op het schoolplein of in de supermarkt gaat over de vele regen die gevallen is de afgelopen maanden. We genieten dan ook enorm van de eerste warme zonnestralen, de fluitende vogels en alle andere tekenen van lente. Voor heel veel mensen hoort daar het zwemseizoen ook bij. Heerlijk in de buitenlucht de dag starten met het trekken van een aantal baantjes of een bommetje vanaf de duikplank maken. Het kan bijna weer!

Toegewijde vrijwilligers

Peter van Schaik, voorzitter van de stichting Vlister Openlucht Baden - VOB, vertelt dat zij bij het zwembad door de kennis die zij de afgelopen jaren hebben opgedaan nu al zo goed als klaar zijn voor het nieuwe zwemseizoen. “De vele vrijwilligers die wij rijk zijn hebben zich weer keihard ingezet om beide baden klaar te maken voor weer een nieuw seizoen. Ieder jaar zijn wij ons er bewust van hoe fijn het is om met zo’n toegewijde club mensen te werken.”

Op dit moment worden de bassins in zwembad Natuurlijk de Loete in Haastrecht gevuld met kraanwater van 5 tot 6 graden om vervolgens het verwarmingsproces te starten. Het doel is om de gebruikelijke temperatuur van 22 tot 23 graden te bereiken, zodat de bezoekers van heerlijk zwemwater kunnen genieten om hun baantjes in te trekken. Op zondag 28 april openen beide zwembaden, in Haastrecht en Stolwijk, hun deuren en kan er hopelijk een mooi zonnig seizoen van start gaan.

Verduurzamen uitbreiden

De afgelopen jaren is er veel aandacht besteedt aan verduurzaming van beide baden door middel van sundiscs, warmtepompen en in Stolwijk zijn vorig seizoen ook zonnepanelen geplaatst. “Doordat er in Natuurlijk de Loete binnenkort ook zonnepanelen geplaatst zullen worden kunnen de krachten van al deze energie-opwekkers gebundeld worden om het water op de gewenste temperatuur te brengen en kan de gaskachel dit seizoen hopelijk uitgeschakeld blijven”, licht Peter toe. “Ook zijn wij met een onderzoek bezig om, net als in het verleden, gebruik te gaan maken van windwokkels. De ligging van het bad in Haastrecht is hiervoor gunstig aangezien in de twee natuurgebieden geen bebouwing aanwezig is en we dus goed gebruik kunnen maken van de wind.”

Jubileum

Dit jaar vieren beide openluchtbaden een feestje; Zwembad (Natuurlijk) de Loete bestaat 60 jaar en Ons Polderbad in Stolwijk is al 65 jaar geopend voor haar bezoekers. Het feestelijke lustrum is reden genoeg om dit zwemseizoen bij stil te staan en leuke dingen te organiseren. “Omdat wij een bad voor de gemeenschap zijn willen we de bezoekers graag mee laten denken over de invulling van dit bijzondere jubileum”, vertelt Peter. “Iedereen mag langskomen of mailen om ideeën te delen.”

Personeel gezocht

Het abonnement is vanaf nu te bestellen voor de voorverkoopprijs via de website. Dit kan natuurlijk ook op 28 april aan de kassa van het zwembad. Manager Demi kijkt uit naar de enthousiaste bezoekers en heeft zin in het nieuwe seizoen. “Ik wil nog eens extra benoemen hoe dankbaar wij de vrijwilligers zijn, ze hebben weer fantastisch werk verzet en ook als de baden straks open zijn is hun hulp onmisbaar.” Demi vertelt dat zij nog op zoek zijn naar personeel. Zowel toezichthouders als zwemonderwijzers (eventueel in opleiding) zijn van harte welkom in het team van de prachtige openluchtbaden. Ook vrijwilligers voor het bestuur kunnen zij goed gebruiken. Mocht u interesse hebben mag u Demi mailen op; manager@vlisterbaden.nl

De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 58 minuten geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 2 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 4 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 5 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 19 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 20 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 21 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 22 uur geleden