Iedere dag zijn er wel leden op de padelbanen te vinden.
Iedere dag zijn er wel leden op de padelbanen te vinden. Foto: Mireille van der Ham

Padelvereniging Haastrecht nodigt jeugd uit

Algemeen

Mireille van der Ham

Een hype die nog groter is geworden sinds de coronatijd: de populaire racket- en balsport padel. De Haastrechtse Tennis Padel Club Bergvliet (HTPC Bergvliet) was één van de eerste clubs in de omgeving die de sport introduceerde. Inmiddels beschikt de club over 4 prachtige padelbanen die de hele week fanatiek gebruikt worden.

Populaire sport

Het is de snelst groeiende sport van Nederland. Padel komt uit Midden-Amerika en is ook in Spanje populair. Het is een soort tennis in een kooi waarbij je de wanden mag gebruiken. Het is een leuke, laagdrempelige sport die populair is bij zowel de competitieve speler als de recreant. Bij padel moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) geslagen worden, zonder dat de bal eerst een van de wanden raakt. Het doel is om de tegenstander(s) te beletten de bal terug te slaan. De bal blijft echter in het spel als hij eerst de grond raakt en nadien een van de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s. Dit betekent ook dat tactiek belangrijker is dan kracht, aangezien de bal steeds kan terugkeren.

Extra leden

HTPC Bergvliet, de vereniging in Haastrecht, wilde omwille van het voortbestaan van de club graag leden erbij. Het introduceren van de twee padelbanen in 2019 bleek een succes. Annemieke Heemskerk, bestuurslid HTPC Bergvliet, legt uit; “Ik zag de padelbanen in het begin niet zitten. Ik was bang dat het de vereniging alleen maar geld zou kosten. Daar ben ik wel van teruggekomen. We hebben ruim honderd extra leden gekregen dankzij padel. Veel mensen zijn in de coronatijd gaan padellen, omdat dit vaak wel gespeeld kon worden. De twee padelbanen bleken al snel te weinig, leden vonden dat ze niet voldoende konden spelen. Sinds 2022 zijn er nog twee banen aangelegd.”

Competities

Om gebruik te maken van de padelbaan, dien je een week van tevoren de baan te reserveren. De club verhuurt niet alleen spullen voor niet-leden, maar ook de banen al dan niet in combinatie met het gebruik van het clubhuis voor bijvoorbeeld bedrijfsfeestjes. Er worden vier competities per jaar gespeeld van een week of zes. Er wordt een veertig plus toernooi georganiseerd en één keer per jaar is er een open toernooi. “Aan het veertig plus toernooi en het open toernooi doen ook veel mensen van buitenaf mee”, vertelt Annemieke. “Verder willen we de jaarlijkse parkcompetities ook voor padel gaan organiseren.”

Jong en oud

Padel is een toegankelijke sport voor alle leeftijden. Veel ouderen zijn ook gaan padellen. HTPC Bergvliet heeft leden tot tachtig jaar die graag op de padelbaan een balletje slaan. Toch zou de club de populaire sport wat meer bekendheid onder de jeugd willen geven. Marjan Schrover is actief in de evenementencommissie van de vereniging. Zij vertelt; “We zouden er graag meer jeugd bij willen en gaan het dus ook promoten met Koningsspelen en tijdens het Huttendorp. We zijn plannen aan het maken om in samenwerking met de basisscholen in Haastrecht de kinderen van groep 7 en 8 tijdens een aantal gymlessen te laten padellen, om ze zo kennis te laten maken.”

Op vrijdag 23 februari 2024 komt er een groep jongeren die op het moment in Het Klooster opgevangen worden kennis maken met de sport. Zij zullen door verschillende vrijwilligers van de club begeleid worden.

Activiteiten

Annemieke en Marjan zijn het met elkaar eens; HTPC Bergvliet is een gezellige club waar leuke feestjes gegeven worden. Marjan voegt eraan toe; “We organiseren dingen als klaverjasavonden en willen een pubquiz en spelletjesavonden gaan organiseren. Ook is er in december weer een oliebollentoernooi gedaan.”

De club in Haastrecht is nog steeds groeiende, er zijn plannen gemaakt voor nog twee padelbanen erbij. Maar eerst wordt het clubhuis aangepakt. Zo zijn er nieuwe ramen geplaatst, wordt er aan de isolatie gewerkt en zullen de kleedkamers opgeknapt worden. Voor meer informatie kunt u de website bezoeken: www.bergvliet.nl

Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 1 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 3 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 4 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 18 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 19 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 20 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 21 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 23 uur geleden