Afbeelding

Kap oude beuk Bisdom van Vliet aangepast

Algemeen

Mireille van der Ham

De waarschijnlijk oudste rode beuk van Nederland, in de tuin van museum Paulina Bisdom van Vliet, zal toch niet in één keer gekapt worden. In plaats daarvan zal de kroon van de beuk drastisch worden teruggesnoeid. Het stamdeel zal voorlopig blijven staan. Het bestuur van Stichting Bisdom van Vliet, eigenaresse van de beuk, heeft na zorgvuldige afweging van alle adviezen besloten de beuk in fases te laten afsterven als alternatief voor de kap ineens.

Zwammen

De beuk is in 1692 of 1694 door een voorouder van Paulina Bisdom van Vliet (1840-1923) geplant. Het jaartal 1692 staat ook op de stam geschilderd. Sinds een tiental jaren gaat de gezondheid van de beuk hard achteruit, vooral door de in de boom aanwezige zwammen.

Door de kroon van de beuk drastisch terug te snoeien wordt de boombiotoop voorlopig behouden en de ecologische waarde ervan gerespecteerd. De veiligheidssituatie in de directe omgeving van de beuk zal nauw gemonitord worden zodat eventuele benodigde extra ingrepen op tijd genomen kunnen worden.

Geliefde boom

Het pronkstuk van Haastrecht blijkt zeer geliefd bij vele inwoners, zij zouden graag zien dat de boom behouden kan blijven. Om veiligheidsredenen is besloten de beuk te kappen. Bewoners zijn dan ook blij met het besluit om de oude beuk niet in één keer te kappen, maar terug te snoeien. Op deze manier sterft de boom uiteindelijk langzaam uit zichzelf af. Erfgoedhovenier Gerrit Reijm zal in samenwerking met de boomspecialisten van de firma Van Zwienen uit Bergambacht de snoeiactie uitvoeren.

Afbeelding
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 2 uur geleden
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 4 uur geleden
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 9 uur geleden
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00
Ben je benieuwd hoe het is om een muziekinstrument te bespelen?
Open Muziekochtend in de Thuishaven 17 mei, 14:00
Boezemmolen nummer 6: wieken in de wind.
Open molendag 17 mei, 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 17 mei, 09:00