Afbeelding

Willem van Oranje

Algemeen

Aad Kuiper

Toevallig of niet, nu er een serie uitzendingen plaatsvindt onder de titel ‘Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau’, waarin een reis door de geschiedenis getoond wordt die laat zien wie de Oranjes zijn en hoe het koningshuis van vandaag de dag is ontstaan en waaraan René van Stipriaan meewerkte, komt deze Nederlands literair-historicus een lezing verzorgen voor leden en niet-leden van de Geschiedkundige Vereniging Oudewater.

De titel van de lezing luidt ‘Het reisboek van Willem van Oranje’. Voor dat reisboek volgde biograaf René van Stipriaan de Vader des Vaderlands op zijn reizen door Europa en deed onderzoek naar de historische locaties die hij bezocht. Hoe zag de wereld van Willem van Oranje eruit en wat is er nog van over?

Vanaf het moment dat Willem van Oranje op zijn elfde het ouderlijk huis verliet was hij altijd onderweg. Hij woonde nu eens in Breda, dan weer in Brussel, Delft, Vlissingen,

Geertruidenberg of Antwerpen. Al in zijn jeugd bracht hij veel tijd door op het slagveld, maakte hij lange veldtochten en was hij betrokken bij belegeringen en verwoestingen. Tegelijkertijd zette hij nieuwe steden op de kaart, stichtte hij scholen en nam hij het initiatief tot de oprichting van de Universiteit van Leiden. ‘Het reisboek van Willem van Oranje’ geeft aan de hand van kaarten en vele illustraties een beeld van een opwindend en rusteloos bestaan. In zijn leven legde Willem van Oranje vele tienduizenden kilometers af, te paard of in een koets. En dat in een tijd dat de meeste mensen hun geboortestreek zelden of nooit verlieten.

Het reisboek is tevens een gids langs de landschappen en gebouwen die door Willem van Oranje hun vorm kregen en laten zien met welke uithoeken van Europa hij in contact stond. Van Lissabon tot Constantinopel en van Kopenhagen tot Rome.

René van Stipriaan is cultuurhistoricus, deskundig op het terrein van de zestiende en zeventiende eeuw. Hij stelde met Geert Mak ‘Oogtuigen van de wereldgeschiedenis’ samen en met Luc Panhuysen ‘Ooggetuigen van de tachtigjarige oorlog’. Zijn boek ‘De Zwijger’, een biografie van Willem van Oranje werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs en de Biografieprijs.

De GVO nodigt u graag uit voor een lezing van René van Stipriaan op 21 maart; de toegang voor leden is gratis. Voor niet leden vragen zij € 5,00. Locatie: de tuinzaal van De Wulverhorst, Prins Bernardstaat 2, 3421 JD Oudewater, aanvang 20.00 uur.

Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 6 uur geleden
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 7 uur geleden
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen/-pakketten 8 uur geleden
Dauwtrappen door natuurgebied.
Dauwtrappen tijdens Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 2024 9 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 11 uur geleden
 De inschrijvingen voor het recreantentoernooi komen langzaam binnen.
Recreantentoernooi bij tafeltennisvereniging TOP 13 uur geleden
Roekoe.
Gert den Houdijker walst over iedereen heen 15 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 16 uur geleden