Carnaval in Wulvergein.
Carnaval in Wulvergein. Foto: Siem van der Burg

Groots carnaval in Uivergein

Algemeen

Siem van der Burg / Aad Kuiper

Carnaval in Uivergein is traditioneel een groots gebeuren. Het thema van 2024 is ‘Bourgondisch genieten’. Een thema dat ongetwijfeld volledig wordt waargemaakt; in de start lukte dat in ieder geval heel goed. Vanaf donderdagavond ging het feest los. De aftrap werd geheel naar goed gebruik gegeven in Wulvergein.

Op vrijdag was het feest voor de kinderen in De Klepper en daar ook vond de overhandiging van de stadssleutel plaats. Zaterdag was er een mooie optocht, zondag de traditionele carnavalsmis met een zeventigkoppig carnavalskoor en daarna voor velen feest in de stad of op naar Knopengein. Op Malle maandag het feest in De Klepper en dan op ‘Die Hard Dinsdag’ de bourgondisch-genietenmiddag en het slotfeest tot in de kleine uurtjes. Vanaf woensdag afkicken en uitkijken naar volgend jaar.

Wulvergein

Sinds 1981 wordt er elk jaar carnaval gevierd in Wulvergein. Prins Trifolium, de hofdames Annabel en Jolein en de Raad van 11 waren present om carnaval in Uivergein af te trappen. Vanaf zes uur tot negen zorgde Pretkapel de ZWUP uit Montfoort ervoor dat de eerste polonaise kon worden gelopen (of gerold) en volgden een groot aantal ‘acts’ door vrijwilligers, personeel en de Raad van 11. De jury bepaalde uiteindelijk dat het stafteam de wisselbeker voor de beste act veroverde. Het laatste half uur zorgde DJ Bossie voor de sfeer. Half tien was het carnaval in Wulvergein afgelopen. Voor een groot aantal genodigden was dat wel wat vroeg. Maar sinds het aantreden van Joyce Jacobs is dat echter de regel om het feest leuk, netjes en binnen de perken te houden. En dat is weer prima gelukt.

Carnaval voor de jeugd

Het kindercarnaval in de Klepper werd druk bezocht. DJ Tjebbe kreeg de kinderen snel in de carnavalstemming. Het carnavalsvirus werd tijdens het feest op een manier overgedragen die garant staat voor de continuïteit van het carnaval in Oudewater. En dat er voldoende talent is in Oudewater bleek wel uit de prestaties in de talentenshow.

De sleuteloverdracht was weer een groots festijn

Of wat Prins Trifolium, kok Danny, Marianne Snel, Huub Hangop en nog veel meer mensen met elkaar te maken hebben … De Klepper, zoals toegezegd zeker stadhuisachtig ingericht, was, ondanks de veel grotere ruimte dan in het stadhuis, net zoals andere jaren echt afgeladen vol. Uiteraard kwam dat ook omdat alle ‘Lamme Handjes’ er deze keer gewoon bij waren in plaats van in Brienkneuterdorp (Cothen).

Duco van De Lamme Handjes: “We hebben voor de 14e keer met elkaar - een grote vriendengroep, maar er komen ook steeds meer vriendinnen bij - een prachtige wagen gebouwd en daar al een stuk of wat keren mee gewonnen. Maar voor Prins Trifolium en de hofdames Annabel en Jolein wilden we natuurlijk graag hier blijven. En we gaan natuurlijk ook meedoen aan de estafette.”

Alsof het om een geheime missie gaat laat hij een filmpje zien waarin Prins Trifolium ronddanst in … een roze bikini (!); een totaal andere outfit dan waarin hij zich nu presenteert als hij samen met de Raad van 11, die veel groter lijkt dan hij klinkt (of zien we nu al dubbel?!) en voorafgegaan door Dweilorkest Batenbouwers uit Nieuwegein (ze speelden, net als de vorige jaren overigens, voortreffelijk!) binnenhost; met een enorme stoet nog in hun kielzog. Voorzitter van de Blauwbaadjes Leon Sangers: “’t Is nu al een topavond!”

Werk aan de winkel, veel complimenten en dan … feesten maar

Van de burgemeester, in no time veranderd in kok Danny, moest Prins Peteroleum, Linoleum, Aluminiumfolie, o nee, Trifolium eerst nog een en ander doen voor hij de sleutel in handen kreeg. Maar de prins slaagde wonderwel voor de lastige opdrachten welke hij kreeg voorgeschoteld - iets met een winterwortel, aubergine, Oudewaterse wijn en kippenlevertjes - en ontving daarop de sleutel van de stad en had gelijk maar een paar dossiers ter hand genomen om daar voor eens en altijd een goed besluit over te nemen; maar welk dan bleef uiteindelijk toch nog in het midden. De nieuwbakken prins bedankte en onderscheidde diverse mensen: Leon Sangers, John Ramaekers, oud-buurman Dennis van Jaarsveld, van De Lamme Handjes: Jeroen, Pascal, Troy en Frank - en nog eentje dan: zus Simone. Driewerf alaaf! De vader van de prins zong - ondanks dat hij er af en toe een heel klein beetje naast zat - een heel gevoelig ‘Zo trots op jou’. Leon Sangers bedankte Saam Benschop, Bill Verwey en John Ramaekers, die na 22 jaar zijn opdracht (de prins in het pak hijsen) met een helder dankwoord voor gedaan beschouwde: “Zoals hier carnaval gevierd wordt, is het perfect,” zei de van oorsprong Limburger. Hierop volgde een welgemeend luidkeels driewerf ‘Johnny, bedankt!’ Marianne Snel (van o.a. TIP, Oranje Boven, Pracht aan de Gracht; altijd met een enorme inzet en zeer zeker altijd goedlachs) werd dit jaar verkozen tot slapleuter. Maar toen kon het feest echt losbarsten.

Huub Hangop voelde de gezellige feeststemming goed aan en deed er nog ettelijke schepjes bovenop met o.a. een pint van Nelle, en iets met een shoarmatent, een tostiapparaat, een hobbelpaard en uiteraard het supergevoelige Anita. Huub Hangop uit Oudenbosch kan goed voor gezelligheid zorgen, maar - je kunt zeggen wat je wilt -Uivergeiners weten zeker wel hoe je een feestje kunt bouwen.

Optocht in Uivergein

De carnavalsoptocht volgde dit jaar een nieuwe route. De stoet liet de Papenhoeflaan links liggen -of eigenlijk rechts -en stuurde direct het centrum in. Dit gebeurde om open wegen te omzeilen en het publiek centraler langs de route te krijgen. Goed gelukt! Ook al voorkwam het niet dat het op de Markt weer ouderwets bomvol was. Daar werd stevig gehost. Wat een sfeertje én wat een weertje. Deze keer hoefden de carnavalsgangers geen kou te lijden. Het leek wel zomercarnaval. Degenen met een winterjas aan waren niet te benijden. De karren en loopgroepen waren het aanzien weer meer dan waard. Vanaf de trailer van ‘Van Dam’ zorgden DJ Tjeusto en boerenkapel de Batenbouwers uit Nieuwegein voor de carnavalskrakers. De sfeer was uitgelaten, het was gezellig en er werd Bourgondisch genoten van het aanbod van eten en drinken.

Uitslag

Loopgroepen
183 punten - CV De Blauwe Pailletten
171 punten - Vunzige vriendjes
165 punten - Katerbrigade

Wagens
188 punten - OZV
178 punten - CV De Lamme Handjes
176 punten - CV Lamalaaien

Aanmoedigingsprijs
CV De Afsluiters

Carnavalsmis

De kerk was afgeladen vol tijdens de carnavalsmis, hetgeen pastoor Huub genoegen deed, hoewel hij een aantal mensen duidelijk al heel erg lang niet gezien had. Terloop moest hij erkennen dat hij in zijn jonge jaren wel eens naar ‘de wallen’ was geweest ... 14 dagen achtereen zelfs. Wee degene die er kwaad van denkt, want het bleek om een stage te gaan verslaafden en daklozen hulp te bieden.

Uivergeiners hadden en hebben, zoals geschreven, de maandag en vandaag om te feesten en vervolgens na te genieten van alle dagen feest, Bourgondisch feest.

Afbeelding
Carnavalsmis
Sleuteloverdracht - Iets met winterwortel
Afbeelding
Afbeelding
Carnavalsmis
Carnavalsmis
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Carnaval in Wulvergein.
Afbeelding
Carnaval in Wulvergein.
Afbeelding
Optocht door Uivergein
Optocht door Uivergein
Optocht door Uivergein
Optocht door Uivergein
Optocht door Uivergein
Optocht door Uivergein
Optocht door Uivergein
Optocht door Uivergein
Optocht door Uivergein
Optocht door Uivergein
Optocht door Uivergein
Hannelies legt een bloemenkrans neer als nieuwe voorzitster.
Maak kennis met de nieuwe voorzitter Comité 4 en 5 mei Montfoort 9 uur geleden
Burgemeester Hans Beenakker (2e rechts) van de Krimpenerwaard bezocht het Gemaal. Hij hoorde van enkele bestuursleden het verhaal van dit bijzondere museum, waar wordt verteld hoe hier in heel laag Nederland je toch droge voeten kunt houden.
Burgemeester Beenakker bezoekt Gemaal 10 uur geleden
Betovering in Haastrecht, Zijdeweg, 29 april 06.28 uur
Foto van Emmy van Vliet uit Haastrecht gekozen als mooiste foto 11 uur geleden
Dave van de Born en Roan Vos leiden de puntenkoers in Rijssen (foto: Jannes Wolff).
Inliners SVO klaar voor Nederlandse Kampioenschappen 14 uur geleden
Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, kan iedereen meelopen met een dauwtraptocht.
Dauwtrappen vanaf de Cabauwse molen 16 uur geleden
Afbeelding
De laatste loodjes 19 uur geleden
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 7 mei, 19:00
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 7 mei, 18:00