Marijke Driehuis poseert trots met eigen lokale producten.
Marijke Driehuis poseert trots met eigen lokale producten.

Open Monumentendag in Montfoort

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

Elk jaar in september openen historische locaties in Nederland hun deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendag. Ook in Montfoort kregen bezoekers de kans om een stap terug in de tijd te zetten en te genieten van de rijke geschiedenis van de stad. Dit jaar stonden in Montfoort ‘Levend Erfgoed’ en verhalen rondom het kasteel van Montfoort centraal.

Molen De Valk, een iconisch monument in Montfoort, is altijd een hoogtepunt van de Open Monumentendag geweest. Met rondleidingen in de molen, waarbij bezoekers veel kunnen leren van en over de molen. Dit jaar echter, moesten bezoekers hun verwachtingen temperen, want de geplande renovatie van de molen, die aanvankelijk in september zou plaatsvinden, is voorlopig uitgesteld. Marijke Driehuis, betrokken bij Molen De Valk, benadrukt echter dat de molen nog steeds als eerste aan de beurt komt om nieuwe wieken te krijgen. “De renovatie is noodzakelijk om de molen in goede staat te houden, zodat we deze prachtige erfgoedlocatie kunnen blijven koesteren,” zegt ze. Trots is ze op alle zelfgemaakte producten, waarmee ze graag poseert: “Jullie mogen ook proeven!” Op een schaaltje presenteert ze alvast speculaaskoek en de eigen molenkoek.

Sacramenten

De katholieke kerk in Montfoort heeft dit jaar op een unieke manier invulling gegeven aan het thema ‘Levend Erfgoed’. Sjaak Spruijt, een van de leden van de kerk, legt uit hoe de katholieke kerk het immateriële erfgoed van het ‘Levende Woord van God’ omarmt en die boodschap wil doorgeven. “Dit erfgoed komt tot stand in het Levende Woord van God, dat we als gelovigen koesteren,” zegt hij. Op deze Open Monumentendag stonden daarom de Sacramenten centraal, waaronder het sacrament van verzoening en vergeving. Sjaak benadrukt dat de traditionele biecht, zoals die vroeger plaatsvond, niet meer van deze tijd is. “Mensen biechten niet meer zoals vroeger, hier in deze kerk al 50 jaar niet meer,” vertelt hij. In plaats daarvan is er een verzoeningsdienst gekomen, die beter aansluit bij de behoeften van de moderne tijd.

Verhalenverteller

Bij Museum de Knoperij waren de voorbereidingen voor de Open Monumentendag in volle gang. Verhalenverteller Monica Honkoop had een jonkvrouwenkostuum aangetrokken en was druk bezig met het oefenen van de verhalen die ze zou vertellen in het kader van ‘Levend Erfgoed’. De verhalen draaiden om het kasteel Montfoort, en jong en oud hadden de kans om fictieve of historische verhalen over het kasteel in te sturen. Uiteindelijk hebben een tiental mensen hun verhaal gedeeld. Monica is een gepassioneerde verhalenverteller en zegt: “Ik houd van geschiedenis, en daarom doe ik dit. Het vertellen van verhalen zit in mijn bloed.” Ze vertelt met zoveel enthousiasme dat bezoekers aan haar lippen hingen.

Waarde

Hoewel de hitte dit jaar voor iets minder bezoekers zorgde dan het jaar ervoor, trok de Knoperij toch nog wel nieuwsgierige mensen. Monica vond het geweldig om te doen en vindt het voor herhaling vatbaar. “Het waren kleine groepjes mensen voor wie ik het verhaal vertelde, maar de reacties waren goed.” De Open Monumentendag in Montfoort bood dit jaar een glimp van het verleden en de mogelijkheid om de rijke geschiedenis van de stad opnieuw te ontdekken, terwijl het ook de aandacht vestigde op de waarde van ‘Levend Erfgoed’.

Sjaak Spruijt vertelde dit jaar aan geïnteresseerden over de sacramenten.
Verhalenverteller Monica Honkoop in haar jonkvrouw kostuum.
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 4 minuten geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 17 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 22 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00