
Mantelzorgers konden even bijna zorgeloos genieten
AlgemeenZoals de gemeente Oudewater al een flink aantal jaren doet is de mantelzorgers even een hart onder de riem steken, even prijzen en bedanken voor wat ze doen, want zonder mantelzorgers zou het er voor veel Oudewaternaren minder prettig uitzien. Daarom benadrukte wethouder Walther Kok het woord ‘samen’ meermalen, waarmee hij steeds verschillende partijen bedoelde: “Het is soms fijn en soms heel lastig om mantelzorger te zijn, maar we zullen het samen moeten doen.”
Ieder jaar organiseert de gemeente - en dan met name het Stadsteam - op de Dag van de Mantelzorg, steeds weer op een andere plek, een informele bijeenkomst om alle mantelzorgers een schouderklopje te geven. Dat schouderklopje verdienen ze, liet Karin Faber van het Stadsteam weten, omdat deze mantelzorgers altijd klaarstaan en zorg verlenen, zonder dat ze daar op welke manier dan ook wijzer van worden; gewoon omdat ze vinden dat dat moet. Deze maal vonden de bedankjes op twee verschillende locaties plaats: De Rank en het Muziekhuis.
Mantelzorgers in de Rank
Karin Faber opende de bijeenkomst in de Rank, waar zo’n 100 mensen op af waren gekomen, met een verwijzing naar het AD waarin een artikel van Esther Hendriks van MantelzorgNL stond. En ze maakte van de gelegenheid gebruik om Sanja en haar team van de Rank te bedanken voor de uitstekende verzorging van deze dag. “Naar mantelzorger solliciteer je niet, je wordt het min of meer vanzelf. En het is lang niet altijd even gemakkelijk. Waar wij en de collega’s van alle uiteenlopende organisaties die hier nu ook zijn kunnen helpen, doen we dat.” Faber vroeg om een ogenblik stilte voor de mensen die ons het afgelopen jaar waren ontvallen en las vervolgens een kort, maar bijzonder treffend gedichtje voor waarin velen zich duidelijk herkenden. Het gedicht van ‘Woordkunsten’ eindigt met ‘Ik draag zorg, alle dagen voor jou. Ik zorg voor jou, omdat ik van je hou’. Wethouder Walther Kok liet weten dat hem ook nog maar drie maanden geleden een heel bijzondere naaste was ontvallen en een dergelijk verlies dus juist zelf ervaren had. Hij benadrukte dat we vooral samen moeten zorgen voor een zo mooi mogelijk leven, binnen de mogelijkheden die we hebben. En natuurlijk was er de koffie en thee met iets lekkers.
Mantelzorgers in het Muziekhuis
De mantelzorgers van kinderen - er waren er zo’n 30 - waren uitgenodigd om naar het Muziekhuis te komen. Daar sprak Faber vooral over de kwetsbaarheid, de kwetsbaarheid van kinderen, maar ook van ouders en professionals. “Iedereen weet wel dat het soms beter kan, beter moet, maar iedereen doet zijn of haar best en ‘we moeten er met elkaar voor zorgen dat iedereen in Oudewater zoveel mogelijk mee kan doen’.” Ook voor deze gelegenheid had Faber een toepasselijk gedicht gevonden: ‘Kwetsbaar’ van Jacquline Schots. Hiervan zijn de laatste woorden: ‘Reken maar dat ik er ben, gewoon erbij - daarbij.’
De wethouder sprak ook hier uit eigen ervaring, waaruit duidelijk bleek dat hij zich oprecht kon verplaatsen in wat ouders als mantelzorgers voor een kind konden meemaken: “Ik ben me bewust van de problemen die zich kunnen voordoen, maar gelukkig ook van de voldoening die het kan geven als iets gelukt is. Ik ben blij dat de gemeente jullie terzijde kan staan en hoop dat we veel voor elkaar kunnen betekenen.”
Na de koffie en thee was er in het Muziekhuis ‘tapas voor de mama’s en de papa’s’, een thema dat goed aansloeg. Maar er was nog meer: een rondje trommelen onder leiding van Patrick, waar alle mama’s en papa’s graag aan meededen. Het Stadsteam had voor deze groep mantelzorgers een leuke invulling bedacht voor deze Dag van de Mantelzorg.
Stadsteam
Na afloop van beide bijeenkomsten kregen alle aanwezigen van het Stadsteam een papieren(!) tasje waarin een knipkaart van Roberto, een verwennerijtje van Hocus Pocus en een VVV-bon. En iedereen weet nu ook weer dat een flink aantal organisaties klaarstaat om, waar mogelijk, mantelzorgers ter zijde te staan. Al deze organisaties zijn bereikbaar via het Stadsteam, waarbij iedere inwoner van de gemeente terecht kan voor zaken die met zorg en ondersteuning te maken hebben. Het vrij nieuwe ouderinitiatief voor kinderen met een zorgvraag VLAS - dat staat voor Verbinding, Leren, Aandacht en Spelen; zodat deze kinderen ook mee kunnen doen in Oudewater, waar Margreet Nagtegaal al eerder een artikel over schreef - willen we in het kader van de Dag van de Mantelzorg graag apart noemen als een mooi initiatief dat duidelijk een meerwaarde heeft. Wie meer over VLAS wil weten kan o.a. het artikel in De IJsselbode van 26 september er eens op naslaan. Het Stadsteam speelde zeker ook een belangrijke rol in de totstandkoming van VLAS. Het Stadsteam staat heel duidelijk voor iedereen klaar en niet alleen op de Dag van de Mantelzorg.
