Jeugd klimaat-raad, Matthijs Hombergenen burgemeester Petra van Hartskamp.
Jeugd klimaat-raad, Matthijs Hombergenen burgemeester Petra van Hartskamp. Foto: Hanneke Stoof

Burgemeester installeert jeugd-klimaatraad

Algemeen

Hanneke Stoof

Boris van der Sluijs (9 jaar) is dit jaar onze nieuwe jeugd-klimaatburgemeester. Samen met de raadsleden Esmée Schuller ( 8 jaar), Noa van Os (11 jaar), Laurens-Jan Altena (9 jaar) en Ninthe Coppens (9 jaar) trekken deze jongeren in de komende klimaatweek op met de volwassen klimaatburgemeester Matthijs Hombergen. En als je naar hun plannen luistert, zal dat niet alleen deze week zijn.

De volwassen klimaatburgemeester, Matthijs Hombergen van platform Duurzaam Montfoort, heette de bezoekers van harte welkom. Het was druk in de klimaatkas met familieleden, buren en andere belangstellenden. Matthijs legde uit wat de jeugd-klimaatburgemeester en de raad gaan doen in de nationale klimaatweek. De week zal afgesloten worden met het planten van een ‘klimaatboom’; dit jaar in Linschoten.

Grabbelton

Boris had een grabbelton gemaakt, waarin zowel Matthijs als mevrouw Van Hartskamp een greep mochten doen. De speelgoedbus stond voor meer openbaar vervoer en daardoor minder CO2-uitstoot. De pinguïn gaf de zorg over het uitsterven van diersoorten aan, zoals de schelp nadruk legde op een schonere zee.

Twee werelden

Ninthe liet ons zien dat er een wereld van nu is en een wereld van de toekomst. Waar de wereld van nu vol is met afval, plastic in zee, bosbranden, stervende bomen en steeds minder diersoorten, had ze de wereld van de toekomst uitgebeeld met veel bossen, groene akkers, gescheiden afvalstromen en veel diersoorten. “O ja, ik heb nog een grappig feitje, dit papier is gemaakt van olifantenpoep, dat is wel leuk”, grinnikte Ninthe. De burgemeester vond het een mooi voorbeeld.

Drieluik

Esmée tekende een kleurig drieluik dat vol stond met ideeën om dichtbij huis het milieu te sparen. Kleding die je niet leuk meer vindt, niet weggooien maar aan de arme mensen schenken, geen voedsel weggooien, maar een kliekjesdag instellen. En ze liet zien wat ze op straat had gevonden: batterijen, ijzer, papier. Dat kan niet meer, vond ze.

Keuzelijst

Noah had een lijst opgesteld met zes verbeterpunten. De burgemeester, Matthijs en iemand uit het publiek mocht een nummer noemen onder de zeven. De zes gaf aan dat het handig is als er meer elektrisch vervoer is, vooral vrachtwagens en vliegtuigen. “Ik heb al een elektrische auto, scheelt dat?” vroeg mevrouw Van Hartskamp. Cijfer twee gaf tips om boeren te helpen: windmolens op elk erf en een filter in de stal om stikstof te zuiveren.

Zwerfvuil op je supboard

Tenslotte had Laurens-Jan ontdekt dat er ook veel zwerfvuil langs de waterkant is. Op zijn supboard heeft hij zwerfvuil verzameld en hij zou graag zien dat veel meer kinderen hieraan meedoen.

Onder luid applaus werd de jeugdige klimaatraad door burgemeester van Hartskamp geïnstalleerd. Het ambtsketen uit gerecyclede materialen voor Boris, die zichtbaar blij was met zijn ‘ketting’ en voor de raadsleden een keramiek medaillon aan een groen lint. Tegelijkertijd werd de klimaatweek geopend door een groen lint uit te rollen, waarachter de nieuwe jeugdraad, Matthijs Hombergen en burgemeester mevrouw van Hartskamp op de foto gingen.

Ontvangst met koffie en taart

Deze bijzondere zaterdagochtend had het Platform Duurzaam Montfoort georganiseerd in De Proeftuin van Linschoten aan de Noord-Linschoterdijk. Een plek die je gezien moet hebben om te weten met hoeveel liefde en passie voor onze leefomgeving hier gewerkt wordt. De gasten werden ontvangen met koffie, thee, eigen vervaardigde vruchtensappen, verrukkelijke zoete taarten en hartige taarten, gemaakt door Natascha Boel, de initiator en grote motor achter De Proeftuin van Linschoten.

Mevrouw Van Hartskamp kreeg van de jeugdraad plantjes en bollen, gesponsord door de firma Cruydt Hoeck en Sprinklr planten. De negenjarige Boris had deze bedrijven zelf aangeschreven. “Heeft hij helemaal zelf geregeld”, verzekerden de trotse ouders. “Ik wil graag dat de burgemeester ze zelf plant”, besliste Boris. De burgemeester had als tegeneis dat ze dit dan samen met Boris wilde doen. Die afspraak staat!

De jeugdraad staat een leerzame week te wachten met onder andere een Lego workshop over het klimaat, afval ruimen met Sylvia Benschop en als afsluiter het planten van de klimaatboom. Wij gaan hopelijk nog veel van deze jeugdraad horen.

Ninthe legt uit wat wereld van de toekomst inhoudt.
Een van de heerlijke taartenvan De Proeftuin Linschoten.
Boris krijgt de ambtsketen van gerecyclede materialenvan de burgemeester.
Burgemeester Petra van Harskampheeft de pinguïn uit de grabbeltonvan Boris gegrabbeld.
Vol trots showt Boris de ambtsketenvan gerecyclede materialen.
Het carillon van de St. Michielstoren laat nog steeds van zich horen.
Het carillon van de St. Michielstoren laat nog steeds van zich horen 3 uur geleden
Afbeelding
Check de locatie voor je gaat zwemmen 8 uur geleden
'WelZijn Krimpenerwaard' en 'Doortrappen Zuid-Holland'organiseren op woensdag 22 mei om 14.00 uur een gezellige theaterbijeenkomst.
Een informatie en uitdagende Verkeers-theaterquiz 11 uur geleden
Afbeelding
Oldtimer Scania's in de IJsselstreek gisteren
Afbeelding
Nationale Molendagen bij de Cabauwse molen 10 mei, 18:00
Afbeelding
Winkel in Oudewater en maak kans op één van de vele cadeaubonnen 10 mei, 17:00
Afbeelding
Chip en/of registreer uw huisdier 10 mei, 12:00
Afbeelding
Uit het leven gegrepen: Vrijheid 10 mei, 09:00