Zelf geoogst en daarna afrekenen.Joke Goenee met dochter Lisanne en kleindochter Sophia zijn er druk mee.
Zelf geoogst en daarna afrekenen.Joke Goenee met dochter Lisanne en kleindochter Sophia zijn er druk mee. Foto: Hanneke Stoof

Open dag in de Proeftuin van Linschoten

Algemeen

Hanneke Stoof

De open dag van de proeftuin met officiële opening was een groot succes. Zonovergoten met een interessante rondleiding, een speurtocht voor de kinderen, de mandenvlechter, een wolspinsters, muziek en natuurlijk de officiële opening maakten dit tot een mooie dag.

Overnachten tussen vlinders en boerenkool

De proeftuin ligt in de oude boomgaard op landgoed Linschoten op de hoek van de Noord-Linschoterdijk en de Haardijk in Linschoten. Natascha Boel is de initiator en grote motor achter dit mooie project. Het is gestart in april 2022 nadat een groot gedeelte van de perenboomgaard was gerooid. De proeftuin bestond in 2022 uit louter tuin, nu staat er een grote kas waar wat gedronken kan worden door de bezoeker en er kan zelfs overnacht worden tussen vlinders en boerenkool in de zogenaamde wikkelhouses. Natascha werkt samen met twee bio-tuinders Matty Vink en Emma Smeets en weet zich gesteund door een grote groep vrijwilligers. In 2022 waren er ook al open dagen maar op 24 juni 2023 vond de officiële opening plaats.

Zaadjes en boontjes

Vanaf 11 uur was de proeftuin vrij toegankelijk. Al snel kwamen er belangstellenden naar de proeftuin. Uiteraard allemaal lopend, op de fiets of per scootmobiel want parkeren is niet mogelijk.

De bezoekers konden deelnemen aan een rondleiding, gegeven door Matty en Emma. Vol passie vertelden zij over hun werk op de proeftuin. Er wordt geteeld met respect voor de natuur, biologisch en kleinschalig. Stikstof kwam ook aan de orde. “Een plant heeft immers stikstof nodig om te groeien”, aldus Emma, waarna een uitleg volgde over stikstof.

Voor de kinderen was er een speurtocht uitgezet over de tuin. Deze speurtocht leverde zaadjes en boontjes op waarmee de kinderen een verrassing op konden halen bij de grote kas.

Zelf oogsten

Uiteraard kon er op deze open dag ook zelf geoogst worden. Sophia Kautz oogstte doperwtjes en radijsjes voor haar oma. “Is dit een mooie, oma” vroeg Sophia aan haar oma Joke Goenee. Na de oogst gingen de drie generaties, Joke, Lisanne en Sophia zelf afrekenen bij het stalletje.

Biodivers landschap

De officiële opening werd verzorgd door Geertrui Verbraak, de voorzitter van Duurzaam Montfoort. Zij vertelde over biodiversiteit en de ‘Flora Batava’ waarin alle wilde bloemen, planten en paddenstoelen zijn beschreven als bruggetje naar de proeftuin als voorbeeld van een biodivers landschap. De openingshandeling, het planten van een vijgenboompje, werd verricht door de twee zoontjes van Gijsbert Stigter, die veel werk heeft verzet op de tuin. De vijgenboom staat symbool voor veiligheid en welzijn en zal met veel zorg opgroeien tot een mooie boom waaronder je kunt genieten van de schaduw.

Wilt u de proeftuin bezoeken of ook eens zelf oogsten, dit kan van woensdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Emma achter de kruiwagen.
Rondleiding onder leiding van Matty en Emma.
In een kruiwagen kun je ook thermoskannen vervoeren.Dick Haan, de man van Natascha Boel helpt ook een handje mee.
De mandenvlechter tussen de kolen.
Sophia oogst een radijs
Zomerkoninkjes.
Velden vol bloemen. Ook aan de bijen en vlinders wordt gedacht.
Florianne spint wol tussen de perenbomen.
Dick Haan complimenteert de kleinkinderen van de familie Harlaardat ze alle bonen en zaadjes gevonden hebben.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag 4 uur geleden
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 11 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 19 mei, 19:00
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 mei, 17:00
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 mei, 14:00
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00