Jeanne-Marie Fidder bij de boomspiegel op Het Jaadpad.
Jeanne-Marie Fidder bij de boomspiegel op Het Jaadpad. Foto: Hanneke Stoof

Het Nationale Boomspiegelfeest in Linschoten

Algemeen

Hanneke Stoof

Meer groen, biodiversiteit en betrokken inwoners. Een oproep via de krant en Facebook van Duurzaam Montfoort om een boomspiegel te adopteren bracht een aantal huishoudens in Linschoten in beweging. ‘Linschoten Natuurlijk’, een onderdeel van de Stichting Libel, had ook al aan de weg getimmerd om mensen te enthousiasmeren.

Naar aanleiding van die oproep vond er een informatieavond plaats in het St. Joseph Gebouw in Montfoort waar uitleg werd gegeven over de boomspiegel-adoptie. Uit Linschoten waren er drie belangstellenden die de zeven te verfraaien boomspiegels vertegenwoordigden. Er kon gekozen worden voor drie verschillende typen planten, schaduwplanten, planten die het goed doen op een zonnige plaats of allemaal dezelfde planten. Uiteraard betekent adopteren, zelf planten, onderhouden en water geven.

Op 7 oktober konden de planten opgehaald worden tezamen met een zak biologische tuinaarde. De kosten voor de beplanting en tuinaarde komen uit het budget van Platform Duurzaam Montfoort.

Poten en aanpoten

Jacoba Herben die in de wijk Rapijnen woont, ging al vroeg aan de slag met de boomspiegel tegenover haar huis. Jacoba had planten van eenzelfde soort. Zij had geen voorkeur opgegeven en De boomspiegel was al enigszins voorbewerkt door Gemeente Werken maar Jacoba haalde toch nog wat oude aarde weg. ‘Het is hard werken, poten en aanpoten’, waren haar woorden. De gieter was al gevuld want zelf watergeven hoort er ook bij.

Jeanne-Marie Fidder die in Overvliet woont had gekozen voor een verscheidenheid aan planten die vlinders en insecten moeten aantrekken. Haar eigen tuin is al een oase voor vlinders en insecten en dat gunt ze een ander ook.

Jacoba Herben bij de boomspiegelop de Beide Vlooswijkenlaan.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 9 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 11 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 14 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00