Janneke Severs-Hilgeman overhandigt het wagentjeaan de winnaar Arie Spruit.
Janneke Severs-Hilgeman overhandigt het wagentjeaan de winnaar Arie Spruit. Foto: Hanneke Stoof

Raadwagen met dennenappels

Algemeen

Hanneke Stoof

Voor het tweede keer heeft Historisch en Toeristisch Informatiepunt ‘De Ballensnoeperij’, dependance van de Vereniging Oud Linschoten (VOL) een prijsvraag gelanceerd voor Open Monumentendag (OMD). Dit jaar ging het om een te winnen wagentje met dennenappels.

In 2022 was de hoofdprijs een houten paard en nu een modern trekkarretje inclusief een klapkrat. Aanleiding was deze keer informatie over de plaatselijke wagenmakerij Versloot die enkele jaren na WO2 zijn deuren voorgoed sloot.

Het exacte aantal dennenappels is niet geraden

Het te verloten wagentje is niet van Linschoter makelij. Het karretje werd met 203 dennenappels geladen. Een kleine veertig man heeft een gokje gewaagd voor een eurootje. “Het was warm, om maar niet te zeggen heet tijdens Monumentendag, maar ook gigantisch druk in de winkel waardoor we tijd te kort kwamen om klanten op het raadspel te attenderen” legt gastvrouw van VOL Aagje Nell uit. Het exacte aantal dennenappels werd niet geraden. Drie personen zaten er dichtbij. Arie Spruit uit Montfoort werd uitgeloot. De 210 stuks die hij bedacht bleek een goede gok. Het door hem gewonnen wagentje komt goed van pas. Een moeder met zoontje van zo’n 1,5 jaar uit Oekraïne wonen bij hem op het erf. “Dit is voor hem prachtig speelgoed” reageert Spruit enthousiast.

Met de kaasbrik naar Woerden

Spontaan worden door de winnaar jeugdherinneringen opgehaald. Zo vertelt hij dat hij als jochie vaak met zijn vader meeging op de kaasbrik naar de kaasmarkt in Woerden. In file reden de boeren op woensdagochtend met de huisgemaakte kaas in de brik door de Linschotense Dorpstraat. Eerst met paard en later met de tractor voor de kaasbrik. Tijdens Open Monumentendag heeft hij ook nog een rondje met de door een paard getrokken kaasbrik meegereden, samen met zijn vriendin. Dan komen al die herinneringen boven. “Hoe ons paard heette? Nou gewoon Vos”, antwoord Spruit. “Die Monumentendag in Linschoten was een machtig schouwspel. Volgend jaar komen we zeker weten weer”.

De Vereniging Oud Linschoten is op zoek naar nazaten van wagenfabrikant Willem Versloot maar ook verhalen (oral history) met betrekking tot de Linschotense wagenmakerij zijn welkom bij de Vereniging Oud-Linschoten. Mocht u iets weten, laat het dan graag weten. info@oud-linschoten.nl / 06 22447964

Arie Spruit met de in streekdracht gestoken gastheeren gastvrouw Cees de Heer en Petra van den Heuvel.Soortgelijke kaasbrikken als hier op de foto,maar dan op ‘wat’ groter formaat werden gemaakten gerepareerd in de plaatselijke wagenmakerij.
Gastheer en gastvrouwCees de Heer en Petra van den Heuvel.
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 14 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 16 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00