Afbeelding
Foto: Hanneke Stoof

Wij zijn de nieuwe buren, Burendag Linschoten

Algemeen

Hanneke Stoof

Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranjefonds. “Een dag waarop de buurt gezellig samenkomt want goede buren doen ertoe” is te lezen op de website van Burendag. Burendag werd voor het eerst georganiseerd in 2006 en wordt sindsdien gehouden op de vierde zaterdag van september. Er kan subsidie voor aangevraagd worden en je kunt een burendagpakket aanvragen met promotiemateriaal.

Burendag aan de Driespong wij Overvliet

“Burendag aan de Driesprong” luidde de poster op Facebook. Koffie, thee en gezelligheid, poffertjes en knutselen in de speeltuin aan de Driesprong. Van ’s morgens 10 tot 12 uur. Het weer liet te wensen over want het regende flink tussen 10.45 uur en 11.45 uur. Dat deerde deze buren niet. ‘Met de subsidie van vorig jaar hebben we een partytent gekocht’ vertelde Lydia van der Baan. “De tent gaat vanmiddag naar de buurtborrel nabij De Hoorn’. Lysanne van Dobben en Lydia van der Baan organiseren deze burendag sinds drie jaar. ‘Burendag is met je buurt. Zo proberen wij mensen uit de vergetelheid te halen’ aldus Wim van Dobben. De deelnemende kinderen mochten plantenpotjes versieren en deze werden samen met een heideplantje uitgedeeld in de buurt.

Kraampjesmarkt op het De Geusplein

Waar de ene burendag ophield startte de burendag op het De Geusplein. Stichting Libel organiseerde deze samen met verenigingen en dorpsgenoten. Een evenement met muziek, dans, activiteiten en kraampjes. De ”Linschoten Express” van Frank de Ruyter de Wildt mocht ook niet ontbreken. Er is menig rondje gereden in dit treintje. De wereldwinkel had ook van de gelegenheid gebruik gemaakt en had uitverkoop van zomerkleding. ‘Voor slechts één euro mogen kledingstukken weg’ vertelde Jennefien van Keulen van de wereldwinkel, ‘wat we over hebben gaat naar Marokko’.

Verder waren er kraampjes van Vereniging Oud Linschoten, Linschoten Natuurlijk, Duurzaam Montfoort/Linschoten, Dorpsplatform Linschoten, Protestante Gemeente ‘t Kruispunt, Creabea, de Swom, een groep met Oekraïense dames met lekkere hapjes, Linfano, nog twee dames met cupcakes en gehaakte omslagdoeken, teveel om op te noemen.

Borsjt, holubtsi en Napoleontaart

Duurzaam Montfoort/Linschoten is op zoek naar een nieuwe jeugdklimaatburgemeester. In de klimaatweek, eind oktober, gaat deze jonge burgemeester op pad om samen met de ‘grote klimaatburgemeester” om samen over een groenere toekomst na te denken. De Oekraïense buren lieten je kennis maken met hun eetcultuur. ‘De opbrengst van al deze hapjes is voor gehandicapten in Oekraïne die daar bij hun ouders of verzorgers wonen’, vertelde Liubov, een van de dames.

Waar droomt u van

Verbinding bij Protestante Gemeente ‘t Kruispunt ontstond door te draaien aan het rad van avontuur. Bij de gedraaide nummers hoorden vragen. De dame die gedraaid had, koos voor een moeilijke vraag. De vraag was “waar droomt u van”. Ze antwoordde ‘van mijn pensioen’. Er ontstond een mooi gesprek.

De Swom stond met een kraampje met handgemaakte goederen uit het Doe Mee Huis en met de duofiets. Er een rondje dorp worden gefietst op de duofiets voor tien euro. De opbrengst was bedoeld voor de aanschaf van een nieuwe fiets.

De burgemeester, mevrouw mr. P.J. van Hartskamp-De Jonge, betuigde zich een goede buur en kwam ook een kijkje nemen op de burendag.

Let me entertain you

Tussendoor in de grote zaal van Dorpshuis de Vaart waren er optredens van Zangkoor Sterk Spul met lekkere meezingers. Linfano gooide het over een andere boeg en speelde swingende nummers van Robbie Williams., waaronder “let me entertain you”. In de sporthal kon kennis gemaakt worden met Freerunning.

De burendag op het dorpsplein eindigde met een Bingo waarvan de hoofdprijs één minuut gratis winkelen bij de Boon’s Markt was. Dat dit een hoop volk trok dat moge duidelijk zijn.

Buurtborrel in wijk Overvliet

Bewoners van De Hoorn en het Jaagpad tot en met nummer 9 kwamen vanaf 16.00 uur bijeen voor de buurtborrel. De partytent van de Driesprong mochten ze lenen wat geen overbodige luxe was. Danielle van Heeringen, Suzanne Kiel en Madelon van Veen waren al eerder van plan geweest om eens een buurtborrel te organiseren. Er ontstond het idee dit samen te voegen met burendag. ‘Helaas waren we te laat voor subsidie maar die gaan we volgend jaar zeker aanvragen’ vertelde van Heeringen. ‘We hebben iedereen gevraagd om zelf iets mee te nemen. Een soort Amerikaanse fuif’. Te oordelen aan de lekkernijen had men zich flink uitgesloofd. Er werden handen geschud, men stelde zich aan elkaar voor, vertelde waar men gehuisvest was, een echte kennismaking en verbinding dus. Aanvankelijk zou deze buurtborrel tot 18.00 uur duren. Uiteindelijk is men om 21.00 uur pas huiswaarts gegaan. Er is gezamenlijk nog friet en snacks gegeten.

“Verbinding” is toch iets van Linschoten trots op kan zijn. Een goede buur is beter dan een verre vriend.

Een zelf versierd potje word uitgereikt aan buurtbewoner Greet ter Haar.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een Luisterend Oor 2 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 4 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 9 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00