Jeanne-Marie en Toinette helpen Hendrik.
Jeanne-Marie en Toinette helpen Hendrik. Foto: Hanneke Stoof

Honing slingeren in de ‘Ballensnoeperij’

Algemeen

Hanneke Stoof

Om de bouw van de bijenstal te bekostigen is begin 2021 door Linschoten Natuurlijk een crowdfunding gestart. Als tegenprestatie kon men een bijvoorbeeld ‘een uurtje imkeren samen met de imker’ of ‘zelf een potje honing slingeren.’ Vijf mensen hadden voor ‘zelf een potje honing’ slingeren gekozen en het vervullen van die tegenprestatie was vorig jaar niet gelukt omdat er geen geschikte locatie was. Op zaterdag 10 juni was het zo ver.

Marie Fidder, Willie Zwartbol, Gert-Jan de Groot, Nelleke van Steijn en Toinette van Waterschoot hadden als tegenprestatie het potje honing slingeren gekozen. Zij waren allen aanwezig in de bijenstal. De imkers Hendrik van der Weide en Han Buijze waren er om de deelnemers te begeleiden.

Kleverig spul

Buijze legde uit dat de bijen wat onrustig zouden kunnen worden als de raten uit de kast gehaald werden. Daarvoor moesten de deelnemers die wilden helpen een kap op en handschoenen aan. De dames Fidder en van Waterschoot gaven hier gehoor aan. “Wanneer de cellen in de raten vol zijn met honing dan sluiten de bijen de cel af”, legde Buijze uit. “Bijen zijn harde werkers. De kast dichten ze af met propolis, alle kieren en gaten, om indringers buiten te houden. Dit is een hars die van bomen komt. Propolis is meteen een antibioticum voor de bij zelf, maar ook goed voor mensen. Het is bacterie- en schimmeldodend en wordt daarom in keelspray verwerkt. Eenmaal aan je vingers krijg je het kleverige spul er haast niet af.”

Het werk kon beginnen. Imker van der Weide gebruikte rook om de bijen rustig te houden. De rook zorgt voor verwarring in de kast. Van der Weide veegde de bijen voorzichtig van de raten af en samen met de dames Fidder en Van Waterschoot werden de raten in een bak gezet om mee te nemen naar de ‘Ballensnoeperij.’

Allemaal bijen in de auto

Buijze legde uit dat hij op Monumentendag 2022 midden op de Dorpstraat ‘honing’ heeft staan slingeren met een leeg schoon raat. Om te laten zien hoe het in zijn werk ging. Kennelijk zaten er toch nog sporen op van honing. In no time kwamen er bijen op af. “Toen ik aan het eind van de dag naar huis ging had ik allemaal bijen in mijn auto”, vertelt Buijze. Daarom was er nu gekozen om het in het winkeltje van de ‘Ballensnoeperij’ te doen.

Het gele goud

In het winkeltje stond alles al klaar om de honing te verwerken. Het was er druk. Er waren aardig wat mensen op afgekomen om dit mee te maken. Om de beurt mochten de deelnemers met een ontzegelvork de was van de raten afhalen en toen werden de raten in de centrifuge gezet. Er moest flink geslingerd worden. De honing werd gezeefd en liep in een vat. De potjes konden gevuld worden met het ‘gele goud’. Pieter van der Berg, ook een van de imkers van Linschoten Natuurlijk, hielp bij het zeven en vullen. “Zo lekker in de yoghurt”, vol trots houdt Nelleke van Steijn haar zelf gevulde potje omhoog.

Op 8 juli doen de imkers van Linschoten Natuurlijk mee aan de Landelijke Open Imkerijdagen.
De bijenstal is dan open van 10.00 tot 16.00 uur.
Misschien is er voor de liefhebber nog wel een potje honing te koop.

Imker Han Buijze vertelt over de raten.Links Hendrik van der Weide.
Trots showt Nelleke het eerste potje honing.
Hendrik haalt het raat uit de kast.
De bijenstal.
Vullen van een potje.
Gertjan ontzegelt een honingraat.
Toinette ontzegelt een honingraat.
Hendrik blaas rook in de kast.
De centrifuge.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag.
Voor ouders en kinderen met een zorgvraag 1 uur geleden
Filmavond 'Triangle of Sadness'
Deze week in concordia 8 uur geleden
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) gisteren
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 19 mei, 17:00
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 19 mei, 14:00
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00