“Er is uitstel maar geen afstel”, zeggen Pim van Baaren (voorzitter van de SBZO)en Hans Schoonderwoerd (voorzitter van de Ouderwaterse Zwem Vereniging).
“Er is uitstel maar geen afstel”, zeggen Pim van Baaren (voorzitter van de SBZO)en Hans Schoonderwoerd (voorzitter van de Ouderwaterse Zwem Vereniging). Foto: Siem van der Burg

Het nieuwe zwembad komt er echt wel!

Algemeen

Siem van der Burg

Op 22 februari 2022 gaf de gemeenteraad van Oudewater groen licht voor de realisatie van een nieuw binnen- en buitenbad op de Noort Syde. Anderhalf jaar later is nog niet met de bouw begonnen. Voer voor een aantal Oudewaternaren om in twijfel te trekken of het nieuwe bad er wel komt. Het bestuur van de SBZO (Stichting Beheer Zwembad Oudewater) is er nog steeds van overtuigd. “Er is uitstel maar geen afstel”, zeggen Pim van Baaren (voorzitter van de SBZO) en Hans Schoonderwoerd (voorzitter van de Ouderwaterse Zwem Vereniging). Tijd voor een ‘update’ dus!

Veel gehoorde en geschreven opmerkingen zijn: “Er is helemaal geen behoefte aan een binnenbad, in de regio zijn genoeg binnenbaden”, “Overal in Nederland sluiten zwembaden, waarom komt er dan in Oudewater een nieuw bad?”, “De kosten zullen waarschijnlijk wel uit de hand lopen met de huidige inflatie”, “Er zijn bezwaren van Oudewaternaren, grote kans dat die gelijk krijgen en dat het niet doorgaat”. Allemaal indianenverhalen waar de initiatiefnemers en het bestuur van de SBZO eigenlijk wel klaar mee zijn.

Uitstel door rechtszaak

Een bewoner van Oudewater heeft een zaak aangespannen tegen het nieuwe zwembad. Voor zover bekend bij de SBZO heeft deze bewoner geen bezwaar tegen het nieuwe zwembad, maar tegen een mogelijke te grote verkeersdrukte. Bij het kantongerecht en het gerechtshof is het bezwaar eerder al afgewezen. De zaak is nu in handen van de Raad van State. “De behandeling daarvan laat helaas op zich wachten”, zegt Pim van Baaren. “We moeten met de uitwerking van de laatste details en de start van de bouw wachten tot deze zaak door de Raad van State is behandeld. We hebben er alle vertrouwen in dat de uitslag identiek is aan die van het kantongerecht en het gerechtshof. Maar we hebben de snelheid van de behandeling niet in eigen hand. We hopen dat het dit jaar nog gebeurt.

Er is veel behoefte aan badwater

Hans Schoonderwoerd van de OZV (Oudewaterse Zwem Vereniging) legt uit dat het sluiten van baden in Nederland niets te maken heeft met het feit dat er geen behoefte is aan baden die twaalf maanden per jaar open zijn. “Voor recreatie, zwemlessen en voor sport is er juist heel veel vraag naar baden. En niet alleen in de zomer. Veel Oudewaternaren en OZV wijken ‘s winters uit naar baden in de regio. Daar brengen we als vereniging alleen al zo’n dertigduizend euro naartoe die we anders voor het zwembad van Oudewater kunnen gebruiken.”

Is het budget nog wel toereikend?

“Ondanks de gestegen rente en de inflatie denken wij nog steeds dat we het zwembad binnen het budget van 5,3 miljoen euro kunnen realiseren”, vervolgt Pim van Baaren. “De bedrijven die meewerken hebben toegezegd om tegen scherpe prijzen te leveren en de prijzen zakken alweer iets vanwege het feit dat er overcapaciteit is in de bouw. Niet alleen de investeringen maar ook de exploitatie kunnen wij realiseren voor het bedrag dat eerder is ingediend. Wij kunnen de kosten zo laag houden omdat we geïnvesteerd hebben in energiebesparende maatregelen en omdat we met veel vrijwilligers werken. Wij hebben geen commerciële belangen. Voor ons telt alleen het belang van de Oudewaterse gemeenschap. Vanaf 2013 exploiteren wij het verouderde buitenbad zonder meerkosten. Zelfs in het afgelopen jaar met de enorme energiecrisis.”

Dat nieuwe 12-maanden-bad komt er echt wel

“We hopen dat de Raad van State voor het einde van het jaar uitspraak doet. Dan kunnen we de laatste details van onze plannen uitwerken en begin volgend jaar aan de slag. Wij realiseren dan, weliswaar met wat vertraging, een 12-maanden binnen- en buitenbad voor Oudewater zonder dat dit extra lastendruk op de gemeentelijke begroting legt. Een modern bad, op een mooie plek, waarin veel baantjes getrokken kunnen worden, kan worden gesport, en gelest en waar fijn kan worden gerecreëerd. En als het nieuwe zwembad er is, kan Oudewater gaan bouwen op Statenland om invulling te geven aan de woningnood. Kortom; voor iedereen een win-winsituatie.”

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 23 minuten geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 2 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 5 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort gisteren
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00