De camperplaats werd geopend door burgemeester Petra van Hartskamp. Samen met Christa van der Neut onthulde ze de naam van de camperplaats.
De camperplaats werd geopend door burgemeester Petra van Hartskamp. Samen met Christa van der Neut onthulde ze de naam van de camperplaats.

Nieuwe camperplaats Montfoort officieel geopend

Algemeen

Sjoukje Dijkstra

In 2017 stopte de familie van der Neut met hun boerenbedrijf. Nu is hun adres aan Blokland een geliefde plek voor camperaars, die zo'n anderhalve week terug door Petra van Hartskamp officieel geopend werd. "Een aanwinst voor Montfoort," aldus Van Hartskamp, die samen met Christa van der Neut de openingshandeling verrichtte, waarbij ze de naam van de camperplaats 'Nieuw Vogelenzang' onthulden.

Van Harskamp sprak lovende woorden. Sowieso is de camperplaats volgens haar goed voor Montfoort, met name voor de middenstand: "We hebben hier aan Blokland meer ondernemers en bedrijvigheid. Hier tegenover hebben we de theetuin Doruvael. Verderop het Beloken land. De bezoekers met camper kunnen hier van het Groene Hart genieten." Tegen Elly van der Neut, zegt ze: "Het is ook echt wat voor jullie om iets te blijven doen, en het is niet het enige wat u doet. U heeft ook de Knopentuin, de moestuin verderop, waar mensen eten kunnen verbouwen. Als er wat over is, is dat voor de Voedselbank. Het is een prachtig initiatief, en geeft aan hoe u in de samenleving staat. En hoe blij we zijn met ondernemers als u. U zet Montfoort op de kaart."

De familie van der Neut stopte met het bedrijf nadat Dick 65 was geworden. Ook omdat de volgende generatie, onder andere dochter Christa, het niet zag zitten het boerenbedrijf, dat op het hoogtepunt negentig koeien telde, over te nemen. "Het was gewoon niet meer te doen. Bijna dagelijks veranderden de regels. Dat was niet bij te houden. Een nieuwe regel is nu bijvoorbeeld dat boeren geen mest op het land mogen brengen als het warmer is dan 20 graden. Dat betekent dus dat ze in de zomer in de avond mest moeten gaan uitrijden. Het is te idioot voor woorden. Ook met die nieuwe regel voor voeding, waarbij koeien minder eiwitten zouden krijgen. Dat gaat kalveren kosten", aldus de voormalige boerin. Ook al boert de familie zelf niet meer, wel heeft zij een jaar terug ook op het Malieveld gestaan, om de boeren te steunen.

Douche, toiletten en keukentje

De camperplaats was binnen een jaar tijd ongeveer rond. Dat had nog wel wat voeten in aarde. Hans Pronk, vrijwilliger van Europa's grootste camperclub NKC heeft familie van der Neut hierbij geholpen. Hij legt uit wat zij doen: "Wij zijn een vrijwilligersclub die particuliere ondernemers en eigenaren ondersteunt bij het maken camperplaatsen. Eind augustus vorig jaar kregen we een e-mail vanuit familie van der Neut, met de vraag om hen te helpen bij het ontwikkelen van een camperplaats. Begin september zijn we voor het eerst bij Elly en haar man geweest. Later maakten we ook kennis met Christa. Elly vertelde dat ze campers aan de zijkant van het bedrijf wilde. Ze hadden toen al een stalling voor caravans. Helaas paste het niet in het bestemmingsplan, maar was het wel mogelijk om achter het bedrijf een plekje vrij te maken. Het voorstel was 7 a 8 plekken, met mogelijke uitgroei naar 15 plekken. 19 november kwam de brief dat het akkoord was. Ik ben toen een keer of vijf, zes geweest om te helpen, waarbij we tips en ondersteuning gaven bij aanleg elektriciteit, water storten, en een inrichtingsplan met infobalie en facilitaire voorzieningen. Het is schitterend geworden, met de douche, de toiletten, het keukentje. Het ziet er fantastisch uit. Eigenlijk zouden ze in maart open gaan. Toen kwam corona. Om die reden is de opening uitgesteld. 1 mei kwamen de eerste gasten, en 3 mei stond de eerste review op de website van Campercontact, een website met per maand 330.000 unieke bezoekers. Van der Neut staat hier nu ook op."

"Ik ben een van die bezoekers," zegt Petra van Hartskamp met een lach. "Ik heb op uw site gekeken om me voor te bereiden op vandaag. Wat ben ik ongelofelijk blij met dit initiatief." Tegen Elly van der Neut zegt ze: "Ik heb van Christa een rondleiding gehad. Het is heel mooi geworden allemaal. Een prachtige plek."

Ook al zullen de 330.000 unieke bezoekers van de website Campercontact niet direct naar Montfoort komen, het is wel een mooi stukje reclame, meent Pronk. "Familie van der Neut heeft ook precies een camperplaats gemaakt, waar de camperaar naar op zoek is. Ze willen graag naar mooie plekjes, kleine camperplaatsen met voorzieningen. Met dit weidse uitzicht, de gezellige ontvangst door Elly en Christa, kan het niet anders dan een succes worden."

Proost op de opening

Zowel de burgemeester als Pronk feliciteren de familie van der Neut van harte met deze camperplaats. "Ik hoop hier nog eens terug te komen om te kijken hoe het ermee gaat," aldus Van Hartskamp. "Om 10.00 uur en 16.00 uur is er koffie," lacht Elly. "Dan ben je van harte welkom." Na de openingshandeling wordt er nog met champagne getoast. Ook camperaars Riekus en Carla Hofland die nu een dag op de camperplaats staan, krijgen een drankje aangeboden. "Fantastisch," vinden ze. "De ontvangst gisteren was ook al zo geweldig." Het echtpaar heeft jarenlang gezeild, maar is nu sinds kort aan het camperen geslagen. "Je wordt toch ouder. We wilden wat anders doen. Dus, hebben we de boot verkocht en vorige maand hebben we deze camper gekocht." Dat bevalt ze buitengewoon goed. Vorig jaar hadden ze er nog eentje gehuurd, en nu zijn ze op pad met hun eigen camper… Via Limburg en Brabant belandde het stel in Montfoort en wat ze ervan hebben gezien tot nu toe vinden ze geweldig. "Je kunt hier prachtig fietsen. De omgeving is heel mooi… Dit uitzicht is fantastisch! We hebben net nog heerlijk gegeten in Montfoort bij het Oude Stadhuis. Op het terrasje in het stadje zat het erg gezellig!" Het is precies ook waarom vrijwilliger Pronk van de NKC denkt dat camperplaatsen zoveel toevoegen aan de gemeente. "Mensen gaan lokaal eten en hun boodschappen doen." Daarover heeft hij ook gesproken met Van Hartskamp. Hij hoopt dat er meer camperplaatsen bij mogen komen in gemeente Montfoort. Er zijn volgens hem momenteel in Nederland meer campers dan camperplaatsen. Juist daarom is het ook zo belangrijk dat gemeentes dit stimuleren, en maakt hij zichzelf ook hard voor meer camperplaatsen. Echtpaar Hofland is in ieder geval dusdanig te spreken dat ze zeker weten dat ze terugkomen hier in Montfoort: "100 procent zeker. Het is zo'n mooie plek. Er is nog veel meer te ontdekken. Dat bewaren we voor de volgende keer." Voor Christa van der Neut die ze een glaasje wijn komt brengen, hebben ze nog wel een tip. "Hang even een lijstje neer, waar je lekker een hapje kunt eten." Dat vindt Christa een goed idee. Samen met haar gasten toast ze nog op de opening, en laat ze zich hartelijk feliciteren met de opening: "Santé. Op de opening!"

Echtpaar Hofland bevalt het goed op de camperplaats Nieuw Vogelenzang.
Afbeelding
Traditionele rommelmarkt in Haastrecht 15 uur geleden
Afbeelding
Zangmiddag in Waarder 22 uur geleden
Afbeelding
Het eerste seizoen van de Jupiter Sportspeeltuin een groot succes gisteren
De Herder in al zijn glorie langs de Hollandse IJssel, rechts molenaar Dries van Beek
Molen de Herder in Willeskop 14 apr, 19:00
Het Recreantentoernooi wordt gesponsord door Overbeek-transport BV Rotterdam en Van der Voet Assurantiën BV Haastrecht.
Tafeltennisvereniging TOP organiseert Recreantentoernooi 14 apr, 17:00
Afbeelding
Collectanten de straat op voor kinderen in armoede 14 apr, 12:00
Afbeelding
Enkeltje Holandija nu ook in Oudewater 13 apr, 19:00
Afbeelding
Taizé viering in Linschoten 13 apr, 14:00