Aandachtig luisterden kinderen van groep 8 van de Graaf Jan van Montfoort school naar de uitleg van Sjaak Spruijt.
Aandachtig luisterden kinderen van groep 8 van de Graaf Jan van Montfoort school naar de uitleg van Sjaak Spruijt. Sjoukje Dijkstra

Monumentendag in Montfoort

Algemeen

met historische wandelingen, klassendag en een voortuintjesrommelmarkt

11 september konden wandelaars, cultuur- en rommelmarkt liefhebbers in Montfoort hun hart ophalen. Zo was er Monumentendag, waaraan de Grote of Sint-Janskerk, de Rooms-katholieke kerk en het Oude Stadhuis meededen. Ook werden er historische wandelingen gemaakt, konden kinderen hun favoriete monument nabouwen met lego en was er - als kers op de taart - nog een last minute voortuintjes rommelmarkt. Het culturele weekend werd vrijdag al ingeluid met de Klassendag, waarbij groep 7 en 8 een monument bezochten. In Montfoort waren dat de Grote kerk en de katholieke kerk.

In de Rooms-Katholieke kerk is het vrijdagochtend vroeg dan ook al een drukte van belang. Groep 8 van de Graaf Jan van Montfoort school volgt verdeeld in groepjes een rondleiding door de kerk. “Waarvoor dient deze nis in de muur? Wat betekenen die schilderingen op de ramen?” De kinderen hebben voldoende vragen. Sjaak Spruijt geeft met plezier de rondleiding door de kerk. Drie kwartier is eigenlijk veel te kort, zegt hij, als er nog een groepje bezig is, terwijl ze eigenlijk al klaar moeten zijn. “Ik hoop dat jullie het leuk vonden!”, zegt hij naderhand als hij de kinderen uit laat. Dat wordt volmondig beaamd door de kinderen die het jammer vinden weer terug naar school te moeten gaan. Spruijt die dit jaar voor de tweede keer de Klassendag doet, vertelt hoe de Klassendag is ingedeeld: “We beginnen met een stukje geschiedenis van de kerken”, zegt hij. De Grote Kerk, die later werd afgestaan tijdens de Reformatie, de Schuilkerk die ook in Montfoort heeft gezeten. Het geloof bleef bestaan, en werd niet uitgewoekerd. In 1850 mochten katholieken weer hun geloof belijden. Met dat verhaal beginnen we.” In de RK kerk komen alle groep acht kinderen van alle basisscholen voorbij. Aan hen laat Spruijt zien waar het biechthokje staat, wat de geschiedenis is van het orgel, waar de klokken zitten. “We hebben genoeg te vertellen over het gebouw, we hebben een hele rijke historie. En het is hartstikke leuk de kinderen rond te leiden. We hebben nu drie gidsen die in zomertijd ook aanwezig zijn voor mensen die hier komen kijken. In de zomertijd zijn we woensdag- en zaterdagmiddag open voor mensen die een rondleiding willen.”

Zussendag

Op Monumentendag worden er - net als in voorgaande jaren - ook weer historische wandelingen georganiseerd. Gids Marga Hoogendoorn doet de wandeling met een groepje dames, waarvan een deel op pad is voor zussendag. Ze komen oorspronkelijk hier uit Montfoort, maar zijn al jaren weg. “We zijn niet allemaal zussen. Dat is de trouwambtenaar van Montfoort”, wijst een van de dames, naar een mevrouw die achteraan staat. Gezien de zussendag in de planning stond, en ze iets wilden organiseren, hadden ze bedacht: ‘Laten we dit eens gaan doen’. “Toevallig was het ook nog Monumentendag.” “Het hoogtepunt van de wandeling vond ik de Grote Kerk. Ik ben er nog nooit binnen geweest, en dan woon je er al 62 jaar”, lacht Trudie Derks die nog wél in Montfoort woont. “Juist die informatie die je krijgt is dan zo leuk.” “We lopen ver uit”, zegt de gids. “We zijn om 14.00 uur begonnen en het is inmiddels al bijna 16.00 uur.” Ze kan het wel verklaren: “Onderweg wordt geregeld gestopt en delen we herinneringen. “Vroeger was dit zus en zo. Hier zat toen dit bedrijf. Zo leer ik ook weer wat van de groep.” Ze gaan als afsluiter nog even naar het Oude Stadhuis, om daar meer over te leren. “Dat heeft ook een hele rijke geschiedenis!” Veel haast hebben ze niet. Al pratend vervolgen ze hun weg door de Hoogstraat.

Einde middag loopt er nog een enkele bezoeker rond in de Grote Kerk, zich te vergapen aan de hoge ramen, de hemelsblauwe gewelven en de grafzerken onder hun voeten. Een gids vertelt dat het best druk is geweest. “Vooral rond lunchtijd was het druk.” Hij vindt het mooi om mee te doen aan Monumentendag. “Je hoort van veel mensen die al jaren in Montfoort wonen dat ze nog nooit binnen zijn geweest. Dat is wel mooi, dat je op die manier ook een beetje kunt laten zien wat je overtuiging is.” Als gids geeft hij toe nog niet veel ervaring te hebben. “Er zijn er die veel meer weten dan ik. Maar het is wel erg leuk!”

Voortuintjesrommelmarkt

Ondertussen zijn veel Montfoortenaren nog druk met de voortuintjes rommelmarkt, die een grote hit blijkt te zijn. De facebookgroep Voortuintjesrommelmarkt Montfoort heeft inmiddels meer dan 280 leden. In korte tijd meldden meer dan 20 mensen zich aan die meededen aan de rommelmarkt vanuit de voortuin. Uiteindelijk waren er volgens de organisatoren 85 kleedjes aangemeld. Achteraf zijn de meeste mensen tevreden. Hoewel een enkeling het liever centraal had gezien, omdat het “geen doen is om overal langs te gaan”. Een groot deel ziet volgend jaar graag herhaling, tegelijk met Monumentendag. “Misschien volgend jaar er meer bekendheid aan geven?” vindt een Montfoortse. Dat lijken de organisatoren Martine Neut en Corina van der Werf een goed idee te vinden. Corina is erg tevreden: “Er waren veel enthousiaste mensen! Ouders die zeiden dat de kinderen hier ook veel van leren: rekenen maar ook sociaal: uitleggen wat iets is of hoe iets werkt. Niet iedereen had genoeg kijkers en omdat het zo kort dag georganiseerd was, waren toch veel mensen nog niet op de hoogte. Toch was het voor veel mensen een geslaagde dag! Volgend jaar gaan we dit zeker nog een keer doen. Waarschijnlijk wel met andere tijden.” Martine vertelt dat ze veel complimenten hebben gehad. “Op de dag zelf schoven buren die het niet wisten nog met een kleedje aan met wat spulletjes bij buren die al meededen. Volgend jaar september doen we het zeker weer!”

Sjoukje Dijkstra

Gids Marga Hoogendoorn was op pad met een groepje dames.
Op verschillende plekken in Montfoort hadden buren samen hun kleedjes uitgestald. Zo ook bij de Maarschalklaan.
Kinderen waren druk met de verkoop van allerlei prullaria.
Afbeelding
Geslaagde 47e Zwem4daagse in het Knopenbad 19 minuten geleden
Afbeelding
Dichterbij Paulina 1 uur geleden
Afbeelding
Spaaractie met veel enthousiasme ontvangen! 2 uur geleden
Afbeelding
Opeens is het seizoen voorbij voor VVL 3 uur geleden
Afbeelding
De competitie is gespeeld; De laatste verslagen 7 uur geleden
Afbeelding
Dijk- en oeververbetering Gekanaliseerde Hollandsche IJssel Willeskop 8 uur geleden
Afbeelding
Open muziekochtend bij muziekvereniging Concordia in Haastrecht 30 mei, 17:00
Afbeelding
Suppen voor een schone IJssel 29 mei, 19:00