Twee drakenboten in de race.
Twee drakenboten in de race.

Drakenbootfestival 2023

Algemeen

Margreet Nagtegaal

Op zaterdag 10 juni is er na een aantal jaren afwezigheid, vanwege ‘jeweetwelwat’, in Oudewater weer een Drakenbootfestival. Maar liefst achttien teams zullen het tegen elkaar op gaan nemen in een korte heat van 200 meter op de Hollandse IJssel ter hoogte van de Noord IJsselkade. De Drakenbootvereniging Old Water Dragons is nog steeds springlevend. Zij zijn de motor van dit mooie spektakel op de IJssel. Om 12.00 uur starten de wedstrijden en om 17.30 uur wordt de finale verwacht. Het belooft weer een gezellig en spannend evenement te worden dat duurt tot 21.00 uur.

Er zijn veel teams die gehoor hadden gegeven aan de oproep om weer mee te doen aan de Drakenboot race op de IJssel. Veel bedrijven doen mee, maar ook straten, sportclubs, vriendenclubs en alles wat een team kon vormen van achttien peddelaars. Er wordt gestreden in twee klassen, een heren klasse en een gemengde klasse. Robert Paul Berretty, voorzitter van de vereniging, vertelt dat alle teams zich goed hebben voorbereid. “De trainingen zijn verzorgd door de trainers van de club. En voor elke team dat meedoet wordt een ervaren stuurman geleverd. Iedereen kon twee keer trainen.” Robert Paul legt uit dat de snelheid met een drakenboot een combinatie is van kracht, maar ook een kwestie van gelijkertijd de peddel in het water steken. Een combinatie dus van techniek en kracht. “Het belooft echt weer een spannende strijd te worden. Met veel hilariteit en fun maar ook zeker de wil om te winnen.” Dat is misschien precies hoe de drakenclub zelf ook functioneert. Met veertig leden is de club nog springlevend en ze doen regelmatig mee met wedstrijden. “En mogelijk dat peddelaars van deze race zich straks gaan melden als nieuwe leden. Want iedereen vindt het zo leuk!”

Een feestje op de kade

Het is het zeker de moeite waard om deze wedstrijd mee te beleven vanaf de kade langs de IJssel. Er is gelegenheid voor een hapje en een drankje en ook aan muziek is gedacht die door een DJ verzorgd zal worden. Het feest duurt tot in de avond. Vanaf 12.00 uur worden door alle teams drie heats gevaren. Daarvan is de totale tijd bepalend voor wie doorgaan naar de vier plekken in de halve finale. Rond 17.30 uur wordt de finale verwacht.

De Old Water Dragons hebben alles prima verzorgd en hopen dat veel inwoners van Oudewater komen kijken naar dit inmiddels typisch Oudewaterse spektakel.

Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 13 uur geleden
Afbeelding
WBO ondernemersvrouwen 14 uur geleden
Afbeelding
De Spel Verhuur Centrale stopt 15 uur geleden
Afbeelding
Koeiendans in Montfoort 18 uur geleden
Afbeelding
Fietsontdekdag in Montfoort 20 uur geleden
Connie Kolfschoten-Verhoef.
EHBO'ers geëerd voor inzet 22 uur geleden
Afbeelding
Evensong in Oudewater 23 uur geleden
Afbeelding
'De zorgzame buurt' start eerste pilot 17 apr, 19:00