Huidig voorzitter Maarten Brinkhuijsen (links) met aanstaand voorzitter Robert-Paul Berretty.
Huidig voorzitter Maarten Brinkhuijsen (links) met aanstaand voorzitter Robert-Paul Berretty. Ellen van Leeuwen

Old Water Dragons zijn terug van nooit weggeweest

Algemeen

Op 22 november is het exact vijf jaar geleden dat Old Water Dragons officieel werd opgericht als vereniging. Vanwege de pandemie was het de afgelopen twee jaar ietwat rustig rondom de Oudewaterse drakenbootverenging. Maar aanstaande zaterdag laat de vereniging weer volop van zich horen tijdens de lustrumeditie van de Stampottocht. “Veel mensen vragen zich af of we nog bestaan. Nou zeker wel!”

Wat begon als ‘een soort grap’ is uitgegroeid tot een sportverenging met vijftig enthousiaste leden. “In het begin peddel je met acht man, dat worden er steeds meer. Op een gegeven moment waren we met een mannetje of twintig. Dan wordt het langzamerhand tijd om dingen officieel te regelen. Toen hebben we de vereniging opgericht”, vertelt huidig voorzitter Maarten Brinkhuijsen.

Het mooie aan de vereniging is dat er ruimte is voor ieder type sporter, vertelt aanstaand voorzitter Robert-Paul Berretty. “Er is een vaste kern van peddelaars die er vaak is en die de meeste wedstrijden vaart. Er zijn ook leden die minder vaak aanwezig zijn en het vooral leuk vinden om mee te trainen. Een wedstrijd varen hoeft voor hen niet per se. Dat kan goed samengaan, we gebruiken echt elkaars sterkte.”

De drakenbootsport komt oorspronkelijk uit Azië. In een boot van twaalf meter lang zitten zestien tot twintig peddelaars. Een trommelaar geeft het tempo aan en de stuurman bepaalt de koers. Op de drakenboot wordt een drakenkop en -staart bevestigd. Naast de explosieve start, maakt de mate van synchronie van de peddelaars het verschil tussen winnen en verliezen.

Prijzen

En winnen is de Old Water Dragons in het vijfjarige bestaan gelukt. Robert Paul laat trots de goedgevulde prijzenkast zien. Het allermooist is de winst op de 200 meter op het Nederlands Kampioenschap in 2017. “Dat is echt het koningsnummer”, vertelt Maarten trots. “We varen verschillende type wedstrijden. Het varieert van 200, 500 meter en 2 km en lange afstanden tot wel 11 kilometer. We gaan naar wedstrijden waar we op de top willen presteren en wedstrijden waar het plezier meer de boventoon voert.”

Precies vijf jaar na oprichting verlaat Maarten de voorzittersstoel om plek te maken voor Robert-Paul. “Het is een mooi moment om te wisselen, om nieuwe energie in de vereniging te krijgen”, beargumenteert de huidig voorzitter zijn keuze. Robert-Paul kijkt uit naar zijn nieuwe rol. Hij wil na de stille coronatijd de vereniging weer helemaal op de kaart zetten in Oudewater. “We moeten weer structuur krijgen in de trainingen zodat we in het wedstrijdritme komen. We gaan trainen op snelheid en techniek, zodat we bekers naar het clubhuis brengen. Ik wil ook de breedte in de club weer versterken. Bij deze doe ik aan iedereen een uitnodiging om eens mee te komen trainen! In maart organiseren we een ledenintroductiedag en in juni weer het befaamde Drakenbootfestival.”

Stamppot

Op 6 november kunt u de Old Water Dragons voor het eerst weer aanschouwen in het openbaar. Die dag varen ze met een aantal andere drakenbootverengingen een feestelijk rondje Oudewater, Linschoten, Montfoort. Onderweg worden ze verwarmd met warme chocomel en stamppot. Ze starten de tocht met een korte - maar krachtige - wedstrijd op de Grote Gracht in Oudewater. Volgens Maarten kan je hier als toeschouwer ervaren hoe prachtig en explosief de drakenbootsport is. Komt dat zien dus!

Sinds dit jaar hebben de Old Water Dragons een nieuw onderkomen aan de Burg. Zielhuisstraat in Oudewater. Drie garageboxen, direct gelegen aan de IJssel, zijn omgebouwd tot clubhuis. “Met veel vrijwilligers hebben we er een toilet in gemaakt, een pantry, een meterkast. En de bar hebben we gemaakt van één van onze eerste boten, daar zijn we wel trots op. Daar zie je weer hoe goed we dat samen kunnen als club”, sluit een trotse Robert-Paul af.

Ellen van Leeuwen

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00