Afbeelding
Foto: pr

Maak op 22 april kennis met bijzondere watersporten in Oudewater

Algemeen

Nederland en water is een onlosmakelijke twee-eenheid. Daarom ook worden er in ons land veel sporten beoefend die met water te maken hebben: zwemmen, zeilen en schaatsen, om er maar een paar te noemen. In Oudewater kan iedereen (opnieuw) met nog twee andere sporten kennismaken die ook met water te maken hebben; sporten die nog niet zo populair zijn, maar dat wel steeds meer worden, sporten die op het water uitgevoerd worden en in Oudewater dan gewoon op de Hollandsche IJssel, sporten die te maken hebben met peddelen: stand up paddling, meestal afgekort tot suppen, en drakenbootvaren. Met beide sporten kan iedereen geheel vrijblijvend kennismaken op zaterdag 22 april. Beide sporten zijn zowel goed voor de gezondheid, maar ook bijzonder gezellig, laten de organisatoren weten. Én ook nog eens aantrekkelijk voor iedereen, van jong tot oud.

Stap in of stap op

Suppen en drakenbootvaren hebben meer overeenkomsten dan alleen gezond en gezellig, namelijk … de peddel. Maar er zijn zeker ook verschillen, want suppen is een individuele sport, waarbij je op een speciaal surfboard staat en je je voortbeweegt met een peddel. Drakenbootvaren is een teamsport, waarbij een team bestaat uit meestal zestien peddelaars, een trommelaar en een stuurman. De kennismaking met deze twee sporten krijgt als motto: ‘Stap in of stap op’. Maar dat heel Oudewater wordt uitgenodigd om hoe dan ook het water op te gaan is wel duidelijk.

Suppen

Sinds 2009 is suppen geïntroduceerd in Nederland. Suppen is een ‘total body workout’. Wanneer je supt kan je alle lichamelijke functies trainen zoals kracht, conditie, balans en coördinatie. Suppen is laagdrempelig, je leert snel de basis. Binnen een paar uur heb je de eerste beginselen onder de knie. Suppen kan op vlak water, zoals de Hollandsche IJssel, maar ook in de golven op zee. Het suppen op vlak water is voor iedereen, van jong (vanaf 8 jaar en zwemdiploma A verplicht) tot oud, te leren en te doen.

Pro-sup

“Het supseizoen gaat van start!”, laat Richard Proost weten. “Vanaf eind april staan we klaar om iedereen te laten ervaren hoe leuk suppen is. Onze passie voor suppen willen wij graag aan iedereen overbrengen. En als je het leuk vindt om te suppen kun je bij Pro-Sup les nemen en zo ervaren hoe sportief suppen kan zijn! Ook verkopen wij supboards. Je kunt je door ons laten adviseren, want we hebben professionele instructeurs die al jarenlang actief zijn in de verschillende disciplines van de supsport. Maar eerst is er natuurlijk op 22 april de kennismakingsmogelijkheid: stap op!”

Drakenbootvaren

Drakenbootvaren is een eeuwenoude sport en komt voort uit de Chinese traditie. Wereldwijd is drakenbootvaren inmiddels een populaire sport. In Nederland wordt deze sport ook steeds bekender door de evenementen die georganiseerd worden. Het is een echte teamsport die je met de juiste begeleiding snel aangeleerd hebt.

Een drakenboot is een open, lange en smalle boot van ongeveer 1 meter breed en 12,5 meter lang. De peddelaars zitten twee aan twee naast elkaar (links en rechts) en achter elkaar en ze houden een peddel vast. Je peddelt tegelijkertijd. In een boot zitten maximaal 20 peddelaars, voorop zit de trommelaar om het ritme aan te geven en achterop staat de stuurman.

Old Water Dragons

Oudewater heeft sinds 2016 een drakenbootvereniging: Old Water Dragons en voert de slogan: samen - gezellig - presteren. RP Berretty, de voorzitter van de vereniging liet eerder al weten dat ze het hele jaar door trainen, ook in de winter, weer of geen weer. En ook vertelde hij dat er ‘s winters een bootcamp plaatsvindt om in conditie te blijven. “Dat trainen kan een keer per week, maar ook twee of drie keer. Zo kan iemand heel fanatiek bezig zijn met deze sport, of het wat rustiger aan doen; voor elk wat wils. En we hebben elk jaar een paar wedstrijden waar iedereen aan mee kan doen; ook de iets minder geoefenden. Meestal beginnen we het seizoen met een langeafstandswedstrijd op de Vecht; zo’n 11,5 kilometer.” Loes Bakker, ook lid van de Old Water Dragons, vertelde eerder al over de Stamppottocht en het grote succes daarvan. Over afgelopen jaar vertelde Deborah de Vlieg over deze tocht, die opnieuw eind 2022 plaatsvond en waaraan zo’n honderd peddelaars, ondanks de slechte weersomstandigheden, veel plezier beleefden: met zes drakenboten gingen ze van Oudewater, via Linschoten en Montfoort weer terug; met de nodige tussenstops uiteraard waar de inwendige mens behoorlijk werd verwend: “De dag werd afgesloten met een heerlijk stamppotbuffet, verzorgd door Anton van Hemert. Al met al was het een zeer geslaagde, gezellige én sportieve dag.”

RP liet ook al eerder weten: “Het is eigenlijk altijd gezellig, maar we willen daarnaast ook wel sportief presteren. We hebben dan ook een groep trainers om ons te begeleiden. We willen ons natuurlijk ook graag verbeteren. We stemmen op elkaar af en iedereen kan meedoen. Meestal varen we met gemengde teams, maar soms peddelen we alleen met mannen in een boot of alleen met vrouwen. Er zijn leden vanaf een jaar of zestien tot dik over de zestig. Maar iedereen is welkom. Op dit moment is ons ledental ongeveer veertig. We hebben onze boten aan de andere kant van de brug liggen, waar ons nieuwe clubhuis is, en varen dan richting Hekendorp; vroeger zagen voorbijgangers ons op de IJssel in de stad en dat trekt natuurlijk altijd belangstelling: zo’n drakenboot met een trommelaar.”

En wie op 22 april net even geen tijd heeft, kan ook op een ander moment meedoen om te kijken of deze sport een passende is. Wij gaan dit voorjaar met de gelegenheidsteams trainen voor het Drakenbootfestival - daar past altijd iemand extra bij in de boot. Voor de Old Water Dragons geldt: stap in! “En vergeet niet dat op 10 juni het Drakenbootfestival weer plaatsvindt; dat is altijd een groots festijn.”

Stap in of stap op

Maar eerst dus op zaterdag 22 april: Stap in of stap op! Van 11.00 tot 14.00 uur is iedereen welkom bij het clubhuis van Old Water Dragons voor de open dag: een kop koffie met gebak en om kennis te maken met het peddelen in de drakenboot en op een supboard. Van Pro-Sup staan er doorlopend trainers klaar voor clinics. Om 11.30 uur is er een clinic van de Old Water Dragons. Meld je daarvoor aan via secretaris@oldwaterdragons.nl of via facebook.

Dit is dé gelegenheid om kennis te maken met deze leuke watersporten: bekijk Oudewater ook eens vanaf het water! Locatie clubhuis: Burgemeester Zielhuisstraat 6 aan het water!

Aad Kuiper

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een Luisterend Oor 2 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 4 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 9 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00