
Nationale Dodenherdenking Linschoten
AlgemeenIeder jaar op 4 mei staan we stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland 2 minuten stil.
Serene rust, een aangename temperatuur, een avondzonnetje. Rond de dorpsbrug in. Linschoten verzamelden jong en oud om deel te nemen aan de Nationale Dodenherdenking 2023.
Het mannenkoor Zanglust stond klaar voor de muzikale omlijsting. Tot de genodigden behoorden de zus van de Linschotense matroos Teunis de Jong die op 5 mei 1943 op de Indische Oceaan het leven liet, en familieleden van de daaropvolgende generaties. Het echtpaar Adriaan en Jo de Lange waren de afvaardiging van de Vereniging Oud-Linschoten. De rolstoelwandelaars hebben in de Lindewaard de niet mobiele mensen opgehaald. De belangstelling was groot.
Hoe geeft u vrijheid door
Het mannenkoor en twee sprekers wisselden elkaar af. Mooie liederen en teksten die bij je binnenkwamen. Mevrouw Henny Korrel sprak over een leven met oorlog. “Vandaag herdenken wij dat vrede niet vanzelfsprekend is, maar mag worden gekoesterd en dat we ons in moeten zetten om die vrede te behouden. Dat moet onze inzet altijd zijn.” De tweede spreker was wethouder Rob Jonkers. Hij sloot af met: “hoe geeft u vrijheid door?” Zeker iets om over na te denken.
Dona nobis pacem - Geef ons vrede
Nadat een lid van Linfano ‘the last post’ had geblazen klonk er het klokgelui en volgende de twee minuten stilte. Een stille tocht volgde van de dorpsbrug naar het oorlogsmonument op de Hoge Werf alwaar de bloemlegging. Het ‘Wilhelmus’ en ‘Dona nobis pacem’ werden gezongen door Zanglust en alle aanwezigen. Linfano zorgde ook voor mooie stemmige muziek.
De zus van de gevallene Teunis de Jong, mevrouw Rita van Drunen de Jong, vertelde na afloop: “Ik heb hem niet gekend, ik was één jaar toen hij in dienst ging. Hij zei tegen mijn moeder, haar zie ik nooit weer”.
Hanneke Stoof






