Speler van Linfano blaast ‘the last post’.
Speler van Linfano blaast ‘the last post’. Foto: Hanneke Stoof

Nationale Dodenherdenking Linschoten

Algemeen

Ieder jaar op 4 mei staan we stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland 2 minuten stil.

Serene rust, een aangename temperatuur, een avondzonnetje. Rond de dorpsbrug in. Linschoten verzamelden jong en oud om deel te nemen aan de Nationale Dodenherdenking 2023.

Het mannenkoor Zanglust stond klaar voor de muzikale omlijsting. Tot de genodigden behoorden de zus van de Linschotense matroos Teunis de Jong die op 5 mei 1943 op de Indische Oceaan het leven liet, en familieleden van de daaropvolgende generaties. Het echtpaar Adriaan en Jo de Lange waren de afvaardiging van de Vereniging Oud-Linschoten. De rolstoelwandelaars hebben in de Lindewaard de niet mobiele mensen opgehaald. De belangstelling was groot.

Hoe geeft u vrijheid door

Het mannenkoor en twee sprekers wisselden elkaar af. Mooie liederen en teksten die bij je binnenkwamen. Mevrouw Henny Korrel sprak over een leven met oorlog. “Vandaag herdenken wij dat vrede niet vanzelfsprekend is, maar mag worden gekoesterd en dat we ons in moeten zetten om die vrede te behouden. Dat moet onze inzet altijd zijn.” De tweede spreker was wethouder Rob Jonkers. Hij sloot af met: “hoe geeft u vrijheid door?” Zeker iets om over na te denken.

Dona nobis pacem - Geef ons vrede

Nadat een lid van Linfano ‘the last post’ had geblazen klonk er het klokgelui en volgende de twee minuten stilte. Een stille tocht volgde van de dorpsbrug naar het oorlogsmonument op de Hoge Werf alwaar de bloemlegging. Het ‘Wilhelmus’ en ‘Dona nobis pacem’ werden gezongen door Zanglust en alle aanwezigen. Linfano zorgde ook voor mooie stemmige muziek.

De zus van de gevallene Teunis de Jong, mevrouw Rita van Drunen de Jong, vertelde na afloop: “Ik heb hem niet gekend, ik was één jaar toen hij in dienst ging. Hij zei tegen mijn moeder, haar zie ik nooit weer”.

Hanneke Stoof

Vlag halfstok.
Bloemleggers bij oorlogsmonument.
Zangkoor Zanglust op Dorpsbrug.
Muziekvereniging Linfano.
Oorlogsmonument ter nagedachtenis aanmatroos 2e klasse Teunis de Jong.
Wethouder Rob Jonkers enKees de Vink van Zanglustvoorop in de stille toch.
Mannenkoor Zanglust.
Afbeelding
Een Luisterend Oor 3 uur geleden
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 5 uur geleden
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 uur geleden
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00
Afbeelding
Belangrijke stap voor dierenwelzijn 9 dec., 17:00
Afbeelding
Wereldlichtjesdag Montfoort 9 dec., 12:00
Afbeelding
Bestemmingsplan 'De Bleek' waarschijnlijk in de loop van 2025 van start 8 dec., 18:00
Afbeelding
De gezonken pont van Hekendorp 8 dec., 17:00