Afbeelding
Foto: pr

Expositie Montfoortse Nicolette stelt vrouw centraal

Algemeen

Ze woont dan weer in Ouddorp, dan weer in Montfoort. Haar atelier heeft de Montfoortse nog wel, daar waar haar roots zijn. Namelijk op het adres van autobedrijf Van den Hadelkamp, het bedrijf van haar ouders. “Dat huis is mijn ouderlijk huis”, zo wijst ze vanuit haar atelier naar de overkant. Hier aan Krekenburg 7 vindt op 22 en 23 april haar eerste grotere expositie plaats. Nicolette heeft er zin in! “Alles staat of hangt al redelijk op z’n plek.”

Begin 2020 was Nicolette er helemaal klaar voor om haar werk aan de wereld te tonen. Om te exposeren op beurzen en andere plekken. De lockdowns zorgden echter voor een andere koers. Ze ging terug naar haar atelier, waar ze kunstwerk na kunstwerk creëerde en in het voorjaar van 2022 deed ze mee aan ‘The Outstanding Artist’. Deze Amerikaanse tv-productie zal later dit jaar verschijnen. Hierover mag ze nu natuurlijk nog niks zeggen. “Als ik win, laat ik dat natuurlijk zeker aan de wereld weten.” Opnames vonden plaats in Griekenland. Een fantastische ervaring, zegt de bevlogen artiest. “Ik had het voor geen goud willen missen.”

Onlangs verwerkte Nicolette 44 van haar kunstwerken tot een inspirerend kaartendeck met bijbehorend boekje. Deze kaarten kunnen gebruikt worden in intuïtieve (tarot) readings. Deze 44 werken vormen tevens de basis voor haar expositie.

Kunstwerken vanuit het hart

Wat begon met het schilderen van diverse ‘Queens’, mondde uit tot een hele collectie van werken die aanvoelen als magische kunstwerken. Vrouwelijk, vrolijk en met heel veel kleuren. Handgeschilderde werken op doek met mixed media, olieverf en vaak ook goudblad. “De ‘Queens’ kwamen voort uit ‘Corona’ wat kroon betekent”, aldus Nicolette. “Iets dat je draagt met waardigheid dus, precies zoals een koningin doet.”

De kunstwerken van Nicolette gaan over verbinding met jezelf en van daaruit met de ander. En over de verbinding met het hart. Het is haar missie om schoonheid, liefde en heling te brengen door middel van haar schilderijen. Daarin is met name sisterhood een terugkerend thema. “Sterke vrouwen die elkaar gezusterlijk ondersteunen en in hun kracht zetten. Dat wil ik laten zien.” Ook in de kunstwereld loopt Nicolette nog geregeld aan tegen het feit dat het een mannenwereld is. “Als vrouwelijke artiest zijn de verdiensten meestal de helft minder. Daar is nog een aardige slag in te maken.” Zelf geeft ze alvast het goede voorbeeld, door krachtige vrouwen neer te zetten, waaronder zelfs een schilderij van het bekende fotomodel Doutzen Kroes. “Ik vind haar inspirerend”, aldus Nicolette. “De manier waarop ze haar weg gaat. Een foto van het schilderij van haar werd gedeeld door Doutzen Kroes zelf op Instagram. “Super leuk natuurlijk!”, zegt ze, niet zonder trots.

ART deck

Haar ART deck ligt nu bij de drukker. “Als het goed is, is het net op tijd af”, zegt ze. Het ART deck heeft ze speciaal gemaakt voor de moderne en zelfbewuste vrouw, die haar leven leidt als een Queen en die zich verbonden voelt met alle andere Queens die dit pad met haar bewandelen. “De 44 kaarten kunnen je begeleiden op je pad voor inzichten en inspiratie, zodat het je ondersteunt om terug te gaan naar jouw ware kern. De kunstwerken en het kaartendeck zullen tijdens de expositie ‘Connected by heART’ officieel geïntroduceerd worden bij het grote publiek.

Dat ze ooit als kunstenares haar brood zou verdienen, dat had ze nooit gedacht. Toch was het diep van binnen wel altijd een droom. Een droom die drie jaar geleden echt begon. “Rond mijn 30e dacht ik: ik wil gewoon kunst maken. Ik wil niet straks in het bejaardentehuis zitten, en denken: ‘Had ik maar...’ Toen ben ik ervoor gegaan. Inmiddels komt de verkoop van haar kunstwerken op gang. Ook internationaal zijn er liefhebbers. Zo verkocht ze recent een kunstwerk aan een liefhebber in Australië. “Dat is toch heel bijzonder. Dat mensen helemaal aan de andere kant van de wereld mijn kunst willen bestellen.”

Nicolette volgde zelf een kunstprogramma aan het Milan Art Institute in Amerika. Een opkomend instituut, dat haar veel houvast heeft gegeven om te komen waar ze nu is. Mede daarom is ze nu ook zelf mentor van jonge kunststudenten. Ze vindt dat inspirerend om te doen, maar haalt er zelf ook veel uit. “Sowieso is het goed om in contact te zijn met andere kunstenaars. Dat is een mooi neveneffect. Bovendien blijf ik zo ook bijleren.”

Nicolette hoopt dat de mensen die hier binnenkomen, geraakt zijn door haar kunst. “Ik doe ook twee online exhibition tours. Dat is met name voor mensen in mijn netwerk, die me altijd volgen (en niet in Nederland wonen). Zo kunnen ze er ook een stukje van meekrijgen.” Natuurlijk is haar doel ook om werken te verkopen. “De kaartendecks zijn wat laagdrempeliger in prijs, de grote kunstwerken zijn echt de moeite waard! Die zijn dan ook wat duurder.” Gemiddeld werkt Nicolette aan de grote schilderijen zo’n 10 tot 40 uur. Natuurlijk mogen die dan ook wat meer kosten.”

Versterken

Als het aan Nicolette ligt, zal ze nog lang doorgaan met het schilderen van haar ‘vrouwelijke kunst’. Dat doet ze ook, omdat ze het als haar missie voelt. “Er valt nog zoveel te behalen. Het is zo kortgeleden voor ons vrouwen, dat we mogen werken. We vechten er al zo lang voor. Mar we zijn er nog niet. Daarin mogen we verbinding zoeken met andere vrouwen om een stukje heling te doen. We kennen allemaal de slangenkuilen voor vrouwen. Het is zo mooi als we daar wat tegenover zetten: namelijk vrouwen die elkaar versterken en dragen, omdat ze in elkaar de mooiste versie zien (van zichzelf).”

Waar?
Krekenburg 7, Montfoort
22 en 23 April, 13:00 tot 18:00 uur

Meer informatie: www.nicolettefineart.com

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Afbeelding
Bouwbedrijf Spruit bv is jarig en trakteert 11 uur geleden
Lopers komen aan bij 't Kruispunt.
Bevrijdingsvuur in Linschoten 12 uur geleden
Kransleggers.
Dodenherdenking in Linschoten 12 uur geleden
Afbeelding
Dodenherdenking 13 uur geleden
Na de kranslegging mochten kinderen als eerste bloemen leggen.
Dodenherdenking in Montfoort naar binnen 14 uur geleden
Sebastiaan Evers (li) en Kick van Zuijlen (re) klaar om hun kopkracht te benutten. Ja. ja. die handjes.
Hard werken loont dit keer niet 18 uur geleden
Afbeelding
Voetbalverslagen en programma 19 uur geleden
Elvira Schenk poseert met twee schilderijen die veel voor haar betekenen.
Linschotense Elvira exposeert in Galerie Montfoort 6 mei, 19:00