Afbeelding
Eline Schuurmans

Ella Breij is een professional organizer met een missie

Algemeen

“Ik wist niet dat ik dat nog had!”, is de uitroep die ze het meeste hoort tijdens haar werk. Als professional organizer helpt Ella Breij mensen om ruimte te maken in huis, op de werkplek en in hun leven, met als doel zich daar weer thuis te voelen. Geen paniek: niet alles hoeft weg. “Samen ontdekken we wat nodig is om een ruimte weer leefbaar te maken.”

Volgens Ella strookt het beeld dat mensen hebben van een professional organizer vaak niet met de werkelijkheid. “Het gaat mij niet om zo strak en geordend mogelijk. Het gaat om keuzes maken, en daarnaar toe groeien. Ik help mensen op weg en doorpakken, en als het goed is krijgen ze het in de tweede of derde ronde zelf te pakken. Iemand ontdekt wat helpt om zich weer thuis te voelen: dat kan strak en gestructureerd zijn, maar ook een georganiseerde chaos.”

Een schrikbeeld voor velen is dat Ella met een vuilniszak aankomt en alles weg moet. Maar het is helemaal niet erg om veel spullen te hebben, vindt ze. “Zolang je er maar geen last van hebt. Ik help mensen vooral om inzicht te krijgen in waarom ze moeite hebben met opruimen. Vaak gaat er een gevoel van leegheid, verdriet of rouw achter schuil. Dat gevoel moet eerst geuit worden, voordat je afscheid kunt nemen van de spullen. Daarin bied ik coachende begeleiding.”

Afwisseling

Het ene moment ruimt ze een kast leeg, de volgende dag behangt ze een muur en heeft ze een coachingsgesprek. Ook helpt ze mensen bij de persoonlijke verzorging of begeleidt tijdens de palliatieve zorg. Vijf jaar bestaat metElla en het bedrijf is precies geworden zoals Ella voor ogen had. “Tijdens mijn werk ben ik, op allerlei verschillende manieren, heel dicht bij mensen. Ik begeleid echt een stukje van iemands leven. Dat vind ik heel bijzonder.”

Met een glimlach vertelt ze over één van haar cliënten. Een man die als gevolg van schulden gemaakt tijdens verslavingen, onder bewindvoering staat. “Hij wil graag zijn huisje opknappen en ik help hem daarbij. We hebben samen staan behangen, en ondertussen praten we over zijn situatie en ondersteun ik hem bij praktische zaken. Ik help hem echt weer opnieuw beginnen.”

Door een ziekte heeft een mevrouw broodnodig een grote verbouwing nodig. “Deze staat nu op de planning!” Deze verbouwing wordt begeleid door een kennis van Ella. “Dat heb ik de afgelopen jaren wel geleerd: belangstellend zijn voor andere mensen in wie ze zijn en wat ze doen. Daardoor heb ik een prachtig netwerk dat ik kan inschakelen, als aanvulling op mijn diensten.”

In de voorbereiding help ik mevrouw met het opruimen en organiseren in huis, zodat het straks soepel kan verlopen.

Rouwen

Een vaste doelgroep heeft ze niet. Ze laat zich niet in een niche drukken, vertelt ze resoluut. “Ik vind het superleuk om voor verschillende doelgroepen te werken. Een tiener, een moeder of een oudere heer.” Net zo afwisselend is haar dienstenaanbod. Door persoonlijk en professionele ervaring is Ella ook gespecialiseerd in rouwbegeleiding. “Het is zo belangrijk om het proces van overlijden en rouwen op jouw eigen manier vorm te geven. Dat maakt zo veel verschil voor nabestaanden in hoe zij de verdere periode beleven. Ik hoop dat mensen de dood kunnen omarmen. Natuurlijk is er veel verdriet, maar rouw is bovenal veel liefde.”

Ella wil nog eens benadrukken dat mensen absoluut geen schaamte hoeven te voelen wanneer zij moeite hebben met het thuis organiseren en opruimen. “Waarom vragen we wel iemand om ons huis te poetsen, maar vinden we dat we zelf moeten kunnen organiseren en opruimen. Ieder mens heeft kwaliteiten, maar die liggen niet altijd op dat vlak, of je bent het ergens door kwijtgeraakt. Mijn missie is dat mensen het normaler gaan vinden om een professional organizer in te schakelen.”

De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 2 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 4 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 7 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00