Afbeelding
pr

Montfoortse molen De Valk start crowdfundingsactie

Algemeen

Molen De Valk in Montfoort staat stil, dit tot groot ongenoegen van de (vrijwillige) molenaars, Stichting Molen De Valk en haar vrijwilligers en veel inwoners van de vestingstad. Gelukkig gaan Montfoorters niet bij de pakken neerzitten, maar die kijken wat ze eraan kunnen doen. Enkele Montfoortse bedrijven hebben inmiddels al belangeloos hun steun aangeboden, maar er is meer geld nodig.

Sinds november 2021 staan zeventien molens in de provincie Utrecht stil. De lassen van de naden in de roeden voldoen niet meer aan de huidige lasnormen en het risico van een breuk is aanwezig. De roeden zijn de twee kruislingse stalen balken die de basis zijn voor de vier wieken.

Tegenvaller

Eigenaar van de zeventien molens is stichting De Utrechtse Molen, het beheer wordt gevoerd door de stichting Het Utrechts Landschap. Binnen de begroting van Utrechts Landschap is geen rekening gehouden met zo’n grote financiële tegenvaller. Om het benodigde geld aan subsidies en fondsen te genereren is een traject van vijf tot zeven jaar uitgetrokken en in die periode mogen de molens niet draaien.

Lokaal belangrijk

Molen De Valk in Montfoort is er daar één van, maar zolang willen de molenaars niet wachten. De molen is een beeldbepalend baken bij binnenkomst van de stad en de wieken daarvan moeten zo snel mogelijk weer draaien. Bij diverse gelegenheden speelt de molen een rol. Jaarlijks komt de carnavalsvereniging langs, met Koningsdag is de molen koninklijk versierd en aan het einde van het jaar is de molen met de sfeervolle kerstverlichting een sieraad op de stadswal. In de lokale economie vervult de molen een centrale rol. In het project ‘Van akker naar bakker’ staat molen De Valk centraal door het graan van boer Aantjes uit de Lopikerwaard te malen, te leveren aan de door Stichting Molen de Valk geëxploiteerde molenwinkel en bakkerijen Van Eekeren (Utrecht) en Amadeus (De Meern), die er molenbrood van bakken. Beide bakkerijen hebben al ruimschoots steun gegeven aan het roedenproject. Inwoners van de stad kunnen op woensdagmiddag en zaterdag in de winkel van de molen zo’n dertig producten kopen die door de vrijwillige winkelmedewerkers zijn gemixt op basis van het meel en de bloem van de molen.

Zeilen op de wieken

Met een crowdfundingactie en toegezegde steun van lokale bedrijven die molen De Valk sponsoren hopen molenaars en andere vrijwilligers de stilstand van de molen enorm te bekorten en binnen een jaar weer draaiend te hebben. De molenaars hebben inmiddels zeilen gemaakt waarop ze een oproep doen om geld te doneren. Iedere dag dat er molenaars op de molen zijn worden die zeilen uitgerold en is de oproep duidelijk zichtbaar voor iedereen.

In Montfoort kan meer

Eerste molenaar Henk Visser heeft er inmiddels een dagtaak aan om alles te coördineren, maar hij doet dat met liefde omdat hij molenaar is geworden om te kunnen draaien en malen. “We hebben inmiddels een hoogwerker om de roeden los te kunnen maken, een kraan om de roeden te takelen en een lasbedrijf die de roeden op de voorgeschreven manier kan lassen. Maar er is ook geld nodig voor de molenmaker die de hekwerken demonteert en het losmaken van de roeden begeleidt. Een enorme hoeveelheid werk die veel geld kost, we hebben nog zeker e25.000 nodig om aan de slag te kunnen. We hopen dat de bevolking en bedrijven in de omgeving willen helpen. Als molenaarsteam doen we daarom een oproep aan deze groepen: Steun onze actie en laten we met z’n allen ons uiterste best doen om molen De Valk weer te laten draaien. Iedere euro is welkom.

Afbeelding
De bushalte van de V.A.G.U. (Verenigde Autobusdiensten Gouda Utrecht)voor de deur van het café/restaurant.
Café restaurant Seelt (1) 3 uur geleden
Avondvierdaagse in Montfoort.
Avond4daagse Montfoort 5 uur geleden
De 38e editie van de Nationale Zilverdag vindt plaats op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven.
Topdrukte verwacht op de Nationale Zilverdag 8 uur geleden
Tijdens herdenkingsmomenten worden er lichtjes op de graven geplaatst.
Adoptie oorlogsgraven Montfoort 18 mei, 19:00
Afbeelding
Oudewater dementie vriendelijk! 18 mei, 17:00
Ruzie om een nest.
Ruzie om een nest 18 mei, 12:00
De heer Lam aan het werk.
Een heel bijzonder en meeslepend verhaal 17 mei, 19:00
Patricia Aschman startte een lobby voor een hondenlosloopgebied in het Stadspark. Haar viervoeters kunnen straks vrij ravotten in een afgeschermd gebied in het Stadspark.
Eindelijk! Montfoort krijgt een hondenlosloopplek in het Stadspark... 17 mei, 18:00