Danyah, Lijala en Rudaina spelen een spelletje.
Danyah, Lijala en Rudaina spelen een spelletje. Foto: Sjoukje Dijkstra

Wegwijs viert vijfjarig jubileum: “We trakteren op lekkers!”

Algemeen

Danyah, Lijala en Rudaina zitten een spelletje te spelen aan een tafel. Aan de andere tafel zitten nog een paar kinderen. “Er zijn er vandaag minder dan verwacht”, aldus Ingrid Kautz van Stichting Wegwijs Montfoort-Linschoten. Elke woensdagmiddag wordt in de Rank in Montfoort een spelletjesmiddag gehouden tussen 14.30 en 15.30. Deze keer is het extra feestelijk, want er zijn gebakjes om te vieren dat Wegwijs vijf jaar bestaat.

De spelletjesmiddag bestaat ook al een paar jaar, evenals de taallessen en de hapsnap-maaltijden, die wegens te weinig animo nu niet meer worden gehouden. De spelletjesmiddag transformeerde na corona naar een educatieve spelletjesmiddag. Ingrid zegt: “Dat was, omdat we meenden dat door corona achterstand was ontstaan op school. Dan zijn spelletjes een hele goede manier om bepaalde vaardigheden bij te spijkeren, zoals rekenen. Met Rummikub moet je bijvoorbeeld ook rekenen.” Toch bleek hier niet veel belangstelling voor. Waarom dat is weet Ingrid niet te verklaren. “Misschien is het ook niet bekend dat wij hier op woensdagmiddag zitten. Dat zou jammer zijn”, meent ze. “

Leuk en leerzaam

De spellesmiddag is dus niet nieuw. De vrijwilligers van Wegwijs geven aan dat ze het leuk zouden vinden als er meer kinderen op af kwamen. “Het is niet alleen voor kinderen met een andere culturele achtergrond. Het is ook voor Nederlandse kinderen. Het is juist extra goed als we een mix krijgen van kinderen van diverse achtergronden”, aldus Ingrid. Naast de spelletjesmiddagen zijn er momenteel twee taalgroepen. Ook geven vrijwilligers huiswerkbegeleiding Een aantal activiteiten lopen al wat langer, nog voor de stichting onder de naam Wegwijs verder ging”, zegt Ingrid. Ze vertelt dat ze had gehoopt dat bij de spelletjesmiddag niet alleen kinderen, maar ook hun ouders zouden aansluiten. “We hebben het bewust uit de schoolsfeer gehaald, om het leuk te houden. Niet bij iedereen thuis worden spelletjes gespeeld. Wij willen graag laten zien hoe leuk en leerzaam het kan zijn.”

Danyah heeft inmiddels gewonnen met een potje Set. Ze pakt een nieuw spelletje uit de kast. Ze gaan nu kwartetten. Al snel heeft Lijala een kwartet voor zich op tafel liggen. De kinderen vertellen het leuk te vinden om hier te komen. Of de mevrouw van de krant ook mee wil doen? Nee hoor, die maakt alleen even een paar foto’s. “Kwartet!”

Ook meedoen aan spelletjesmiddag? Ouders en kinderen zijn elke woensdagmiddag welkom in De Rank in Montfoort tussen 14.30 en 15.30 uur.

Sjoukje Dijkstra

Danyah laat zien hoe een spelletje Set gespeeld moet worden.
Afbeelding
Spaaractie met veel enthousiasme ontvangen! 46 minuten geleden
Afbeelding
Opeens is het seizoen voorbij voor VVL 1 uur geleden
Afbeelding
De competitie is gespeeld; De laatste verslagen 5 uur geleden
Afbeelding
Dijk- en oeververbetering Gekanaliseerde Hollandsche IJssel Willeskop 6 uur geleden
Afbeelding
Open muziekochtend bij muziekvereniging Concordia in Haastrecht gisteren
Afbeelding
Suppen voor een schone IJssel 29 mei, 19:00
Afbeelding
Klimop 29 mei, 17:00
Afbeelding
Vijf ooievaarsnesten in Haastrecht 28 mei, 19:00