Hanneke Stoof
Hanneke Stoof pr

Stichting 'Met je Hart' roept gezinnen op om ouderen te laten mee eten

Algemeen

Kwetsbare mensen met elkaar in contact brengen. Dat is de missie van Stichting Met je Hart Montfoort - Linschoten. Afgelopen week deden ze een oproep op Facebook aan gezinnen om eens één of twee ouderen te laten aanschuiven tijdens het avondeten. Hanneke Stoof, ouderencontact Linschoten vertelt over Stichting Met je Hart Montfoort - Linschoten, over wat haar persoonlijk drijft en over dit initiatief.

"Hoe leuk is het om een oudere bij je aan tafel te hebben"

Sinds 2017 is deze Stichting actief voor ouderen in Montfoort en Linschoten om ervoor te zorgen dat mensen er zijn voor elkaar, en dat ze elkaar ontmoeten. Met regelmaat organiseert de Stichting ontmoetingen voor haar doelgroep.

1. Eerst wat over jezelf. Wie ben je, wat doe je en hoe raakte je betrokken bij Met je hart? En vooral: wat drijft je?

"Hanneke Stoof, moeder van 2 kinderen (31 en 28), getrouwd en werkzaam als financieel medewerkster. Ik heb een poosje zonder werk gezeten en toen spoorde iemand mij aan, waarmee ik in de redactie zit van Op het Dorp - een Linschotens krantje, daar eens te gaan kijken bij de op te richten tak van de Stichting Met je Hart. Het doel, kwetsbare ouderen, sprak mij aan, want ik hoop dat als ik later oud ben er dan leuke dingen te doen zijn."

2. Sinds wanneer bestaat Met je Hart Montfoort/ Linschoten en welke restaurants zijn betrokken?

"In 2017 zijn wij van start gegaan. Een maal per jaar proberen wij middels een campagne die zes weken duurt van november tot half december bij de middenstand en lokale restaurants geld in te zamelen voor onze ontmoetingen. Voor Linschoten deden onder andere Bij Mette en Jaa Wonen en Meer mee. Ook de Wereldwinkel, Slagerij Ferry Lempers, Gewoon Tamara, Dorpshuis de Vaart en in Montfoort Het Oude Stadhuis, Het Kaasmeisje en Bloemenboutique Nicole. Deze campagne staat bekend als de zogenaamde restaurantcampagne. Omdat wij zo weinig restaurants hebben, doet gelukkig ook een deel van de middenstand mee. Met dit geld organiseren wij ontmoetingen. In Linschoten is een maandelijks terugkerend item op de agenda: de stamtafellunch, waar bij toerbeurt zes ouderen met twee vrijwilligers gaan lunchen bij het Wapen Van Linschoten. Het Wapen van Linschoten sponsort hier een gedeelte van en de rest komt uit de gelden die wij ophalen. In Montfoort gaan onze aangesloten ouderen één keer per zes weken lunchen bij het Oude Stadhuis met twee vrijwilligers waar ze volledig in de watten worden gelegd, ook tegen een gereduceerd tarief."

3. Voor wie is het?

"Het is voor ouderen die veel alleen zijn of het gewoon ook gezellig vinden. Zij mogen zich bij ons aansluiten. Alle uitjes zijn voor iedereen toegankelijk, want ze worden dus betaald uit de opbrengsten van de restaurantcampagne en andere fondsen. Zo gaan wij wel eens naar het tuincentrum en is er een uitje geweest naar de Brandweerkazerne in Linschoten. Er is ook al eens geknutseld aan bloemstukjes, we zijn naar een voorstelling in Montfoort geweest en naar toneel in Linschoten. Vorig jaar was er een concert in de Kruiskerk. Ook daar zijn we naar toe geweest."

4. Dit initiatief om bij mensen thuis te gaan eten, hoe is dit ontstaan?

Eten bij een gezin werd al gedaan in een andere Met je Hart gemeente en wij vonden dat een leuk idee. Wij hebben al twee keer met alle ouderen op uitnodiging van de Lions bij Ineke en Paul de Jonge gegeten. Dat is goed bevallen, en dat willen we graag uitbreiden. Daarin kunnen we natuurlijk niet afhankelijk zijn van één gezin.

5. Verwacht je veel reacties? En wat kunnen mensen verwachten die hieraan meedoen? Zowel de ouderen die komen eten als het 'gastgezin'?

"Een echtpaar uit Linschoten en een gezin uit Montfoort hebben zich opgegeven. Ik hoop op meer. Hoe leuk zal het zijn om een oudere aan je tafel te hebben. de oudere die normaal alleen thuis met het bord op schoot zit te eten. Misschien ontstaat er wel een leuke band.

Voor meer informatie en aanmelden, kunnen ouderen en gezinnen uit Montfoort mailen met marijke.vanduivendijk@metjehart.nl en voor Linschoten met hanneke@metjehart.nl.

Afbeelding
Festival Verhalen tussen Oud en Nieuw 4 uur geleden
Afbeelding
Expositie 'Het verloren doek' 6 uur geleden
Afbeelding
Verenigingen verbreken miljoenenrecord; recordopbrengst voor FC Oudewater 11 uur geleden
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 14 uur geleden
Afbeelding
Een Luisterend Oor 10 dec., 19:00
Afbeelding
Kerst met de kerstman en -mutsen 10 dec., 17:00
Afbeelding
Alzheimer Café regio Woerden 10 dec., 12:00
Afbeelding
Curlingseizoen van start in Montfoort 9 dec., 19:00