Van links naar rechts - Henny van den Haselkamp, Brigit Kers, Johan de Jong.
Van links naar rechts - Henny van den Haselkamp, Brigit Kers, Johan de Jong. Sjoukje Dijkstra

Tafeltennisvereniging De Schans is jarig en trakteert leden op taart

Algemeen

Vijftig jaar. Zo lang bestaat Tafeltennisvereniging (TTV) De Schans straks, die op 2 november 1970 officieel werd opgericht in café De Plaats in Montfoort, onder de naam 'The Backhand'. Wie jarig is trakteert. Dus, zullen de 51 leden dinsdag 2 november mogen smullen van een heerlijk appeltaartje van de Jumbo…

Eigenlijk hadden ze een leden- en partnersuitje gepland staan en ook een leuke avond samen, met muziek erbij. Maar helaas, corona gooide, ook voor De Schans, roet in dit eten. Voorzitter Johan de Jong laat weten dat het niet helemaal geannuleerd is, maar alleen uitgesteld. Hij vertelt over een tafeltennisdemonstratie die gepland stond en ook over het plan om Bettine Vriesekoop te benaderen om een tafeltennisclinic te geven. "Dat schuiven we nu door."

Samen met Brigit Kers, die acht jaar lid is praat hij graag over de geschiedenis van De Schans, die aan haar naam komt, omdat TTV De Schans in '77 werd gesponsord door restaurant De Schans. Na de realisatie van de sporthal Hofland - 40 jaar terug - werd De Schans op donderdagavond een vaste huurder van deze accommodatie.

Daarnaast wordt er ook nog altijd op maandagavond getafeltennist in zalencentrum St. Joseph, waar De Schans haar roots heeft. Een van de leden die er bijna vanaf het begin bij was, Henny van den Haselkamp, vertelt hoe die roots zo zijn ontstaan, en waarom er getafeltennist werd in St. Joseph.

"Ik speelde eerst bij TTV Smash, een tafeltennisclub bestaande uit misdienaars. We werden door de pastoor gestimuleerd te gaan sporten. Dus ben ik al vanaf mijn dertiende aan het tafeltennissen. Daarna op vijftienjarige leeftijd bij 'The Backhand' wat later TTV De Schans zou worden. Al met al sinds 1974, al 46 jaar."

Henny vindt vooral de gezelligheid erg leuk. Donderdagavond is voor hem het uitje van de week. "Dat is er met de corona een beetje vanaf gegaan. Na afloop drinken we een lekker koud drankje samen, voor ons de derde helft. Dat mag nu niet meer natuurlijk." Voor Henny is het verder ook de sportiviteit, de uitdaging, het winnen en de goede omgang met collega sporters. Hij is bang dat het sporten straks weer helemaal stil komt te liggen. "Er komen alleen maar meer besmettingen bij…"

Passie

Brigit, die nu acht jaar lid is, was enkele jaren de enige vrouw. Nu zijn er zes vrouwen bij. Toch wel gezellig vinden zij en Johan. Haar liefde voor tafeltennis kreeg ze mee van haar vader. "Hij was 90. Toen heeft hij hier nog getafeltennist. Het was echt zijn passie", aldus Brigit. Zij verhuisde naar Montfoort, omdat haar beide ouders hulp nodig hadden. Toen pakte ze gelijk het tafeltennis weer op. "Ik heb het van hem geleerd toen ik jong was, en deed ook al aan tafeltennis in Rotterdam." Dat ze nog met haar vader heeft kunnen tafeltennissen, vindt ze mooi. Johan tafeltennist al 20 jaar. Hij begon bij de PTT (voormalig post en telefoniebedrijf) met tafeltennis. "Daar zat ik op kantoor, wat een grote vierkante ruimte was. Midden in de ruimte werd tussen de middag een tafeltennistafel opgezet. Zo ben ik begonnen." Volgens beiden is hetgeen wat ze ook aanspreekt in de sport, dat je het lang kunt doen. "En er zijn er meer die op hoge leeftijd achter de tafel staan", aldus Johan.

In 50 jaar uit groeide De Schans uit tot de vereniging die het nu is. "We begonnen met 20 leden. Ergens halverwege, rond de 25 à 30 jaar hadden we meer dan 100 leden, waarvan ook veel jeugdleden", aldus de voormalige burgemeester van Montfoort. Brigit zegt: "Op een gegeven moment gaan jeugdleden weg. Ze groeien op en ze gaan studeren. Het waaiert dan een beetje uit. Sommigen komen terug." In principe kunnen kinderen vanaf 12 à 13 jaar een beetje meedoen volgens de tafeltennisfanaten, maar momenteel zoekt de club geen jeugdleden. "Ze hebben ook begeleiding nodig. Als er zich een paar tegelijk aanmelden, dan willen we daar wel wat mee doen." Het jongste lid is momenteel 18, en het oudste lid is 89 jaar. "We organiseren ook invitatietoernooien. Dan krijgen leden de gelegenheid iemand die ze kennen - een familielid, buurman, buurvrouw of vriend(in) - uit te nodigen: kom eens mee tafeltennissen. Op de Jaarmarkt staan we normaal gesproken ook. Dan nodigen we hiervoor mensen uit. Vorig jaar was dat een groot succes; we hielden er een aantal nieuwe leden aan over. Tijdens het invitatietoernooi hadden we 44 spelers, van wie 25 geen lid waren van de vereniging." Jaarlijks terugkerende toernooien zijn het Sinterklaastoernooi, de clubkampioenschappen, het Open Montfoortse Tafeltennistoernooi en het taartentoernooi ter afsluiting van het seizoen. Dit jaar verviel daarvan natuurlijk een deel, wat er mede voor zorgt dat de tafeltennisclub minder zichtbaar is. Desondanks hebben ze nog nieuwe aanwas. Het jongste lid van 18 jaar kwam er recent bij.

Familie

Brigit, Johan en Henny vinden alles leuk aan de sport. Brigit: "Het spelletje zelf, de bal zien te beheersen met een verdedigende of aanvallende slag, backhand of forehand, en er af en toe een spin aan geven." Johan: "Het dubbelen is ook leuk. Hoe verleid je nu je tegenstanders met effect of serveren, of zet je ze op het verkeerde been." "Iedere speler speelt anders, en heeft z'n eigenaardigheden", zegt Brigit. Ze vindt dat ook leuk om te zien. Johan: "Als je competitie speelt, krijg je goed zicht op hoe anderen een balletje slaan." Brigit: "Dan is er nog de derde helft, die is heel belangrijk", lacht ze. "Na afloop in de kantine met elkaar…" Henny: "Jammer dat dat nu even niet is. Het is echt een hechte vriendenclub. Ik heb er vrienden aan over gehouden met wie ik normaal gesproken om de twee jaar Europa in ga voor een lang weekend. Sommigen ken ik al meer dan 40 jaar. Het is familie van me geworden."

Sjoukje Dijkstra

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 32 minuten geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 14 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 21 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort gisteren
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00