Met 90 minuten op de klok redt doelman Maikel Paling de situatie.Daarna werd hij alsnog verslagen. Foto: Gerard van Hooff

Geen loon naar werken; Linschoten in 94e minuut onderuit

Zwammerdam - Linschoten 1-0

Uitbundige vreugde-uitingen bij de spelers van de thuisclub als zij na afloop een foto laten maken voor de pupil van de week. Nog geen vijf minuten ervoor oogden zij teleurgesteld en moedeloos toen hun pogingen de Linschoter defensie te verschalken schipbreuk leden. Op dat moment stond de 90e minuut op het scorebord en was de stand nul tegen nul.

Het had er alle schijn van dat een fel strijdend Linschoten erin geslaagd was een competitiepunt weg te slepen bij de nummer twee van de ranglijst. Invaller Rick Vogels verdreef het aanwezige Zwammerdamse chagrijn in de 94e minuut door de bal na de laatste hoekschop van de partij in de scrimmage zo te raken dat deze over de doellijn van Maikel Paling rolde; 1-0. Nog een keer kreeg Linschoten de gelegenheid iets aan de stand te veranderen, maar de vrije trap die aanvoerder Sam da Cruz in de slotseconden kreeg toegewezen verdween langs de muur in de handen van doelman Du Chatinier. Daarna vond scheidsrechter Knaapen het genoeg geweest. Loon naar werken kregen de bezoekers hiermee niet. Van meet af aan hadden zij gestreden met een vijfmansdefensie om de goed de breedte van het veld benuttende Dammers weinig speelruimte toe te staan. De onder leiding van spelmaker Justin Bons opererende thuisploeg wist daardoor geen bres te slaan in de rood-witte defensie. Bons gaf van meet af aan zijn visitekaartje af en aan de overzijde was dat het geval bij Daan Roozenboom. Die manoeuvreerde zich een viertal keren langs zijn directe tegenstander om aansluitend door Du Chatinier te worden geblokkeerd.

Steeds minder opbouw

De beide spitsen van VVL hadden de aandacht op zich gevestigd en kregen wat ze verdienden; toezicht van de Zwammerdamse verdedigers. Naarmate de wedstrijd vorderde, kregen ze steeds moeizamer de bal. Zwammerdam voerde de druk geleidelijk op en verschafte zich de eerste mogelijkheden. Bons schoot voorlangs en om een poging van Da Cruz te neutraliseren kopte een Damse verdediger naast het eigen doel. In het tweede kwartier van de partij wisten de gastheren het spel steeds veelvuldiger op de helft van de Linschotenaren te houden, maar -zij het ten koste van een viertal hoekschoppen- de defensie van VVL gaf geen krimp. Aan gecontroleerd opbouwen kwamen de mannen van Pieter Ooms niet meer toe en de spitsen moesten letterlijk op zoek naar de bal, een ondankbare taak. Na een ‘praatkaart’ voor Jeroen van Dorp (ZW) deden de groenwitten nog verwoede pogingen de score te openen, maar verder dan een schot van Gerald van Asselt op de lat boven Paling en een inzet van Bons die net naast vloog kwamen de Zwammerdammers niet. De vraag in de rust was of de Linschotenaren in staat zouden zijn nog zo’n energieverslindende verdedigersact op te kunnen hoesten in het tweede bedrijf. Het allerminst gemakkelijk te bespelen veld was ook al geen prettige bijkomstigheid.

Venijn in staart

Ook in het begin van de tweede helft waren er wat kleine mogelijkheden voor de Linschotenaren. Daan Roozenboom kwam dichtbij Du Chatinier via een solopoging en toen Isa Kurt doorbrak was er geen aanspeelpunt voorradig. Da Cruz kreeg een pass van Roozenboom, maar stond buitenspel en voor er een uur gespeeld was, was doelman Du Chatinier de inkomende Da Cruz te vlug af. Onderwijl kregen de Zwammerdammers slechts corners toegewezen waar de Linschoter verdediging steeds goed uit tevoorschijn kwam. Met soms enig kunst- en vliegwerk. Steeds opportunistischer werden de pogingen van de thuisclub. Aanvoerder Lars Kremer schoot van zeker 25 meter net naast, in een duel tussen doelman Paling en middenvelder Peters viel de bal dood in het doelgebied en kon alsnog geruimd worden en middenvelder Van Vliet schoot van een kleine 15 meter over. Inmiddels was Ben Borst (voor Isa Kurt) de defensie komen versterken. Die zag de Zwammerdamse aanvoerder de voorgegeven bal uit een voorzet van rechts wel raken maar net niet goed genoeg. De bal ging een kwartier voor tijd naast. Vijf minuten nadien leverde rechtsachter Mooij bij een van de nog spaarzame uitvallen van VVL een fraaie voorzet af en verdween de tegendraadse kopstoot van de op een treffer loerende Sam da Cruz voorbij de eerste paal. Met nog acht minuten officiële speeltijd kwam bij Zwammerdam het duo Jansze/Vogels in het veld en bij VVL was er nog een korte beurt voor Jelle Baars. Het gelijke spel lonkte en bij de thuisploeg was de teleurstelling al hoorbaar. In de vierde minuut van de blessuretijd en pal na de gele kaart voor Tom Mooij kreeg Zwammerdam nog een hoekschop toegekend. Die werd in eerste instantie goed verwerkt, maar in de eruit voortkomende scrimmage was de voet van invaller Rick Vogels -getooid met nummer 13- aanwezig om drie punten te oogsten. De vrije trap van Sam da Cruz was het laatste wapenfeit en werd een prooi voor de doelman. Voor Linschoten geen loon naar werken; een domper dus.