Haastrecht vergrijst en De Kleine Betuwe moet de vitaliteiten leefbaarheid van het dorp verbeteren.Wanneer gaat dit gebeuren vragen veel inwoners zich af.
Haastrecht vergrijst en De Kleine Betuwe moet de vitaliteiten leefbaarheid van het dorp verbeteren.Wanneer gaat dit gebeuren vragen veel inwoners zich af. Foto: Cees Reichard

Gemeente en provincie praten met elkaar over de toekomst

Algemeen

‘Vitaliteit en leefbaarheid in Krimpenerwaard behouden en versterken’

B&W van de Krimpenerwaard en het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland willen de vitaliteit en leefbaarheid van de gemeente behouden en versterken. De aanleiding was de brief over de stikstofaanpak. Maar er zijn meer ontwikkelingen die de inwoners, bedrijven en agrariërs raken. De gemeente is met de provincie in gesprek gegaan om aandacht te vragen voor de toekomst van de Krimpenerwaard.

Er is gesproken over de uitdagingen op het gebied van klimaat, bodemdaling en het perspectief voor de landbouw. B&W wil dit in breder perspectief zien. De centrale vraag hierbij is hoe de gemeente vitaal is te houden. Daarvoor is voor de gemeente ruimte nodig om te ontwikkelen. Ruimte om woningen te bouwen zodat jongeren en ouderen hier kunnen blijven wonen en ruimte voor bedrijvigheid zodat er voldoende werkgelegenheid blijft.

Veel samenwerken

Op het gebied van bereikbaarheid, het aanleggen van nieuwe natuur en de aanpak van het veenweidegebied voor bodem en klimaat is al veel samengewerkt. Het samenwerken aan deze thema’s is heel belangrijk om de Krimpenerwaard te versterken.

De gemeente werkt aan een toekomstperspectief en een ontwikkelagenda, waarin de genoemde vraagstukken in relatie met elkaar worden aangepakt. Dat is nodig voor een vitaal buitengebied en vitale kernen. De provincie werkt tegelijk aan een gebiedsplan voor een landelijk gebied. Gemeente en provincie hebben de afspraak om intensiever samen op te trekken en zich te richten op kansen voor het ontwikkelen van de Krimpenerwaard.

Om de vitaliteit en leefbaarheid van een kern te behouden of te versterken is bouwen van woningen een must. Om de vergrijzing in Haastrecht tegen te gaan is het van groot belang dat er zo spoedig mogelijk op de locatie De Kleine Betuwe gebouwd gaat worden. De inwoners zijn in grote afwachting.

Cees Reichard

Koor aan de oranjebitter.
Koffieochtend in Dorpshuis De Vaart 1 uur geleden
Afbeelding
Railfiets 4 uur geleden
Afbeelding
FC Oudewater Dames 1 kampioen 18 uur geleden
Wethouder Jonkers opende de nieuwe fietsroute.
Succesvol fietsexamen in Montfoort ondanks regen en wind 19 uur geleden
Er werden veel spelletjes en puzzels verkocht.
Mooie opbrengst voor Hervormde kerk dankzij drukbezochte rommelmarkt 20 uur geleden
Onder een tunnel van schoongeborstelde ijsselsteentjes uit de 13e eeuw.
Onder de brug 23 uur geleden
Afbeelding
Copycat van Christo in Oudewater? gisteren
Afbeelding
Houdijker en zoon winnen de wedvlucht vanuit Quiévrain 24 apr, 09:00