Deze woningen zullen moeten wijken voor de nieuwe rotonde.
Deze woningen zullen moeten wijken voor de nieuwe rotonde. Foto: Cees Reichard

Bestemmingsplan herzien om nieuwe rotonde mogelijk te maken

Algemeen

De gemeente Krimpenerwaard is bezig met de voorbereidingen om de locatie De Kleine Betuwe te herontwikkelen voor wonen en werken. Om te zorgen voor een veilige ontsluiting met een goede doorstroming op de Provincialeweg Oost heeft de provincie Zuid-Holland aangegeven dat er een nieuwe rotonde aangelegd moet worden. Om dit mogelijk te maken moet het bestemmingsplan Provincialeweg Oost 131a te Haastrecht worden herzien.

De nieuwe rotonde moet op een veilige plek komen te liggen op voldoende afstand van de kruising met de Hoogstraat/Galgoord en niet te dicht bij de bocht ter hoogte van de Provincialeweg Oost 94. Om de rotonde op deze plek te kunnen realiseren zullen de woningen Provincialeweg Oost 133, 135 en 137 moeten worden verplaatst. Echter binnen het bestemmingsplan is woningbouw in dit gebied niet toegestaan. Om verplaatsing van de woningen mogelijk te maken moet het bestemmingsplan herzien worden.

Verplaatsing drie woningen

Verplaatsing van deze drie woningen biedt kansen op een ruimtelijke kwaliteitsverbetering en verbetering van woon- en leefklimaat. De drie betreffende woningen liggen op dit moment direct aan de Provincialeweg waar het woon- en leefklimaat vanwege wegverkeerslawaai niet optimaal is. De eigenaar van het perceel ernaast op nr. 131, tevens eigenaar van de woningen 133 en 135, wil graag het voormalig agrarisch bedrijf omzetten naar een woonbestemming waarbij de agrarische bedrijfsloods wordt gesloopt.

Dit biedt mogelijkheden om de drie woningen die moeten wijken, naar de nabijgelegen locatie te verplaatsen en landschappelijk in te passen.

Pand nr. 137 is nog in het bezit van derden en kan pas aan de orde komen als het bestemmingsplan ‘De Kleine Betuwe’ vastgesteld wordt. De woning heeft met het bijbehorend perceel op Provincialeweg Oost 137 dan een verkeersbestemming en mag niet meer bewoond worden. Hier wordt feitelijk een woning onttrokken, die op het perceel 131a als derde woning wordt toegevoegd.

De gemeenteraad is in haar vergadering op 31 januari 2023 met dit voorstel akkoord gegaan.

Cees Reichard

Afbeelding
Cd presentatie Change of Key 3 minuten geleden
Afbeelding
Kampioenen 3 uur geleden
Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 17 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 18 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 19 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort gisteren
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos 19 apr, 10:00
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 19 apr, 09:00