Visiebeeld EHA&DOOR architecten gemeentehuis Krimpenerwaard.
Visiebeeld EHA&DOOR architecten gemeentehuis Krimpenerwaard.

Ontwerp nieuw gemeentehuis Krimpenerwaard

Algemeen

Ontwerpvisie: duurzaam, transparant en verbonden met de omgeving

De gemeente Krimpenerwaard werkt aan een duurzame gemeente. Dat betekent een duurzaam gemeentekantoor, duurzame dienstverlening en goed werkgeverschap. De bestaande gemeentekantoren kosten veel geld en energie en passen ook niet meer bij de huidige manier van werken. Daarom heeft de gemeente gekozen om een nieuw gemeentehuis te bouwen. Het gebouw voldoet aan alle duurzaamheidseisen en de investering zal zichzelf terugverdienen.

Dit jaar ging de gemeenteraad Krimpenerwaard akkoord met de ontwerpfase van een nieuw gemeentehuis. Vorige week presenteerden de architecten hun ontwerpvisie. Zij zijn van mening dat het nieuw te bouwen gemeentehuis Krimpenerwaard duurzaam, transparant en verbonden met de omgeving moet zijn.

De combinatie van Ector Hoogstad Architecten (EHA) en DOOR architecten won de Europese aanbesteding. In hun ontwerpvisie wordt het nieuw gemeentehuis een bijzondere en unieke huisvesting met uitnodigende en transparante gevels. Ze kiezen voor duurzame materialen, zoals houten draagconstructie, circulaire bakstenen, houten gevels en veel groen.

Voor de vorm van het gebouw is er ook naar het slagen-landschap van de Krimpenerwaard gekeken. Er worden drie bouwdelen voorgesteld, die elk op een eigen ‘slag’ staan. Zo sluit het ontwerp aan bij het kenmerkende landschap van deze omgeving met zijn lange zichtlijnen en weidse luchten.

Samenwerking

De twee architectenbureaus EHA en DOOR werkten samen bij hun inzending. Hun visie en aanpak sloten het beste aan op de uitgangspunten van de gemeenteraad op het gebied van duurzaamheid, multifunctionaliteit, participatie en financiën. Zij hebben eerder samen goede resultaten bereikt, vooral op het gebied van goede en duurzame kantoorgebouwen.

De gemeenteraad zal in het eerste kwartaal van 2023 besluiten of het budget voor de realisatie van het gemeentehuis vrijgegeven kan worden. Dan zal ook aan het definitieve ontwerp gewerkt worden.

Cees Reichard

Het opbrengen van N.S.B.-ers op 5 mei door twee priesterstudenten uit MegenFrans de Roode en Evert Hardesmeets, die ondergedoken zaten bijHein Blom in de Hekendorpse Buurt (nu kinderdagverblijf Veld-Zicht).Zij speelden een belangrijke rol in het verzet.Evert Hardesmeets (rechts) zou later op de dag zich verstoppenin het huis van Van Vliet op het IJsselvere en er de nacht doorbrengen.
Oorlogsdagboek mei 1945 12 uur geleden
 Ze hebben er weer een gezellig avond van gemaakt in het Cultuurhuis.
Taalcafé 19 uur geleden
Afbeelding
Ingezonden Van de Sande 21 uur geleden
Het echtpaar Kok met burgemeester Laurens de Graaf.
Koninklijke onderscheiding voor het echtpaar Kok-van Zuijlen in Polsbroek 3 mei, 17:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Linschoten 3 mei, 14:00
Afbeelding
Open ochtend Hospice De Mantelmeeuw 3 mei, 12:00
Afbeelding
Voetbalprogramma 3 mei, 10:00
Afbeelding
Orgelbespeling in Oudewater 3 mei, 09:00