Afbeelding
Foto: pr

Pieter Ooms traint volgend seizoen VEP

Algemeen

‘Behoud vierdeklasserschap VVL afrondend klusje’

Op het hoofdveld van Linschoten zijn vier lampen ontstoken. Het halve kunstgrasveld is hiermee verlicht en de gele pilons geven aan binnen welke vakken de oefeningen van deze avond zich zullen afspelen. VVL maakt zich op voor de herstart van de competitie 2022-2023.

De periode van fysieke rust is voorbij. De mannen moeten worden klaargestoomd voor het tweede deel van de competitie. In de rustige periode heeft trainer Pieter Ooms zich niet alleen met zijn gezin en andere familieleden bemoeid. In het tijdsbestek waarbinnen blessures met rust konden genezen heeft de oefenmeester van dienst zich ook gebogen over de situatie waarin het eerste team van VVL zich bevindt en geconcludeerd dat het overleven van de huidige competitie met een overvloed aan degradatieplekken voor de roodwitten goede perspectieven biedt. Met nog twee wedstrijden uit de eerste competitiehelft voor de boeg - Be Fair en Siveo’60 - hebben zijn spelers een achttiental punten bijeengesprokkeld. Pieter: “Sommige daarvan kunnen het predicaat ‘gestolen’ opgeplakt krijgen, maar daarentegen heeft mijn team ook de nodige punten laten liggen, dan wel verspeeld”. Om te handhaven denkt de oefenmeester in de tweede helft tot dertig punten te moeten komen om alle risico om in de vijfde klasse te belanden te kunnen wegstrepen. Na vorig seizoen de ‘slachting’ te hebben overleefd, dan wel de dans te zijn ontsprongen, schotelde de KNVB ook dit seizoen een competitie met verscherpte degradatie voor. Van wie bij de onderste vijf eindigen, vliegen er drie rechtstreeks uit en zullen er twee ploegen slechts met veel moeite en geluk de nacompetitie kunnen overleven.

Doelstelling

Pieter Ooms heeft zich ten doel gesteld VVL in de vierde klasse te laten blijven en wil dat zien als een afscheidscadeau aan ‘zijn club’ die hij na drie, noem het maar rommelige jaren gaat verlaten. Corona en niet uitgespeelde competities waren hier de oorzaak van. Na de laatste competitiewedstrijd tegen VEP - 2-3 winst - maakte hij bekend het volgend seizoen voor de groep van de zwart-wit-gestreepten uit Woerden te staan. Een voorgenomen stap in zijn nog prille loopbaan als oefenmeester. “We zullen met VVL aanvankelijk vooral naar beneden moeten kijken en pas later naar boven, want handhaven staat als eerste op het prioriteitenlijstje. En wie weet zit er binnen zo’n vreemde competitie nog meer in het vat. Gesteld kan worden dat we dit jaar niet alleen fitter zijn en minder blessures hebben -hoewel ik soms een beroep heb moeten doen op ‘oud-spelers’ als Ben Borst en Gerard Hoogendoorn die altijd bereid waren om de honneurs waar te nemen- en dat het aantal opgelopen kaarten ook aan een daling onderhevig is “.

Kind van de club

Het was een bijzondere ervaring om als ‘kind van de club’ eindverantwoordelijk te zijn voor het technisch beleid van je vereniging. Pieter Ooms immers is geboren en getogen op de bekende steenworp afstand van het VVL-complex. Meer dan 10 jaar maakte hij deel uit van de selectie en de achterliggende drie jaar had hij ook oud-medespelers onder zijn hoede. Training geven doet hij al vanaf zijn 28e jaar en als doelstelling heeft hij gekozen voor een combinatie van prestatief en plezier. “Voor een dorpsclub als de onze is dat een must. Na afloop geen tijd voor chagrijn. Nou vooruit tien minuten dan”. Na het behalen van ‘Oefenmeester 3’ en het trainen van de Linschoter jeugd maakte hij een overstap naar Benschop. Daar had hij een groep onder de hoede die wist te promoveren van de 3e naar de 1e klasse en vervolgens grotendeels tot het tweede seniorenteam doorstootte. “Een bijzondere vereniging met een gedegen structuur”, zo omschrijft hij het verschil met zijn eerdere ervaringen bij het kleinere VVL. De kans vv Linschoten te trainen liet hij niet voorbijgaan, niet wetende welke verstorende factoren er in de toekomst verborgen lagen. Daarbij ging het over de steeds moeilijker wijze om je te handhaven op het gewenste niveau door de herstructurering van het amateurvoetbal en de covidperikelen die naast de gezondheid ook het sociale aspect van de clubs aantastte.

Goede sfeer

“Dat gaf de nodige druk op het functioneren, maar bij VVL was en bleef de sfeer goed en zorgden de vrijwilligers voor een prima entourage”. Een fris gezicht voor de groep is volgens Pieter een must en mede daardoor gaf hij vroegtijdig te kennen dat deze competitie zijn (voorlopig?) laatste bij VVL zou zijn. “De vereniging kon dan tijdig rondkijken naar een opvolger en voor mijzelf gaf dat ook de nodige ruimte. Uiteraard heb ik toegezegd alles uit de kast te halen om het vierdeklasserschap veilig te stellen. En er zijn perspectieven om dat te bereiken. ‘t Is per slot van rekening wel je cluppie!”

Bij hemzelf - woonachtig in Woerden - kwam de voetbalvereniging VEP op zijn pad. Na wat onderlinge gesprekken bleek Pieter het type trainer te zijn dat zij zochten. Pieter: “VEP heeft net wat meer body, het is een grotere vereniging die zich pas kortgeleden genesteld heeft in het zaterdagvoetbal en net als Linschoten speelt voor lijfsbehoud in de vierde klasse. Ik ga er van uit dat we elkaar volgend seizoen zullen treffen. Bovendien is het lekker dicht in de buurt. Het wordt een nieuwe uitdaging na een mooie afsluiting van het lopende seizoen bij VVL. Op dat laatste kunnen de supporters rekenen”.

Uitgangspositie per 21 januari

VV Zwammerdam         11         8         2         1         26         27         10

SCH ‘44                         10         7         3         0         24         26         9

FC Perkouw                 11         7         1         3         22         28         16

VEP                                 11         5         4         2         19         23         15

VV Linschoten                 11         5         3         3         18         18         19

ROHDA ‘76                 10         4         5         1         17         17         11

SV Gouda                         11         4         3         4         15         23         21

CVV Be Fair                 11         4         1         6         13         14         19

GSV Gouda                 10         3         2         5         11         21         29

VV WDS                         11         2         4         5         10         16         24

SIVEO ‘60                         10         2         3         5         9         9         13

VV Cabauw                        11         2         3         6         9         20         26

VV Stolwijk                        11         2         3         6         9         14         27

SPV ‘81                         11         1         1         9         4         18         36

Gerard van Hooff

Afbeelding
Taizéviering in Haasrecht 34 minuten geleden
Afbeelding
Kostschool in Oudewater van binnenuit 14 uur geleden
Afbeelding
Muziekduo Katakat treedt op in de soos 21 uur geleden
Afbeelding
Psalmzangavond met bovenstem in Montfoort gisteren
Het natuurgebied Bilwijk is niet langer toegankelijk voor honden.
Honden niet meer toegestaan in natuurgebied Bilwijk 22 feb, 19:00
Afbeelding
Benschopse vrouwen samen op weg naar Pasen 22 feb, 17:00
Afbeelding
Alle kinderen in Montfoort een zwemdiploma 22 feb, 12:00
Daphne van Kooten.
Debuut en vijfmaal goud bij Nederlandse Kampioenschappen 22 feb, 09:00