Toespraak bestuurder Groen Wonen Vlist.
Toespraak bestuurder Groen Wonen Vlist. Miranda van der Vlist

75 jaar jubileum dag Groen Wonen Vlist

Algemeen

Een open, verbindend en sfeervol feest in de Steinsetuin te Haastrecht

Precies volgens het programma werd om 13.00 uur het feest geopend door directeur, bestuurder woningcorporatie Groen Wonen Vlist, Gerwin Kamps. In het goed bijgehouden archief heeft hij de oprichtingsakte gevonden. Uit de notulen komt naar voren dat er na de Tweede Wereldoorlog - er was woningnood - enkele betrokken mensen uit de kernen Haastrecht en Stolwijk op een stormachtige dag met elkaar rond de tafel zijn gaan zitten. Zij stelden elkaar de vraag: “Hoe kunnen we de mensen een huis/ onderdak bieden?” Zij verenigden zich met elkaar en in 1948 werden er vier huurwoningen in Stolwijk en tien huurwoningen in Haastrecht gebouwd, deze huizen staan er nog. Voor 5,65 gulden per week konden mensen een huis huren. Documenten uit het archief zijn meegenomen naar de Steinsetuin. Het naslagwerk en een dia/fotopresentatie zorgt voor veel ‘o, ja’ momenten bij de bezoekers.

Vijfentwintig jaar geleden, tijdens het vijftigjarig bestaan van de woningbouwvereniging Haastrecht en Vlist werd, aan alle huurders een boek overhandigd: Tussen Paradijs en Galgoord, wonen op een dorp, geschreven door Cor van Someren. De heer Van Someren, schrijver van dit boek, is verheugd dat hij voor het 75- jarig jubileum van Groen Wonen Vlist is uitgenodigd. Hij vertelt dat hij zo’n drie jaar deed over het schrijven van een boek. Zijn literatuuronderzoek schreef hij op een bloknoot. De bloknoten werden naar een uitgeverij in Alphen a/d Rijn gestuurd. Op pagina 106 van het boek Tussen Paradijs en Galgoord staan de bestuursleden van de woningbouwvereniging Haastrecht-Vlist door de jaren heen genoemd. De heer en mevrouw Van Someren wonen al 55 jaar met plezier in een huurhuis gelegen aan het Jaagpad te Haastrecht.

De heer Kamps houdt zijn toespraak kort, zodat er dat gedaan kan worden waar de mensen voor komen, genieten van het feest. Hier wordt gretig gehoor aangegeven en ook later deze middag weten veel mensen de ingang van de feestzaal nog te vinden. De koffie en gebak vallen in de smaak evenals de (alcoholische) dranken en de versnaperingen: verse friet, hamburgers en ijs. Voor de jongere huurders is er een professionele schminker, boerengolf, een springkussen en oud-Hollandse spelen. De band The Outlaws maakt het feestje compleet en zorgt voor een succesvolle muzikale omlijsting van het jubileumfeest.

Alleen met verschillende ‘gereedschappen’ kunnen we elkaar versterken!’

De heer Kulik, voorzitter van de Raad van Commissarissen, complimenteert de bestuurders, de huurders en huurdersbelang met het 75- jarige bestaan van de vereniging. Hij en de medecommissarissen zijn trots op het lange bestaan van de vereniging. Hij spreekt over een stabiele vereniging die vooruitgang wil boeken en daarin wil investeren.

De heer Verborgh, vijftien jaar voorzitter geweest van monumentenzorg, overhandigt de heer Kamps een zilveren penning. De strekking van zijn verhaal: we hebben vakmannen nodig en mensen met kennis van zaken. Alleen met verschillende gereedschappen kunnen we elkaar versterken!

Woonprestaties 2023 - 2026 opstellen en realiseren

Tot en met 1992 stimuleerde de Overheid de vereniging met subsidies om vooral veel huurwoningen te bouwen. Na dit jaar kwam de verzelfstandiging. Geen stimulering meer vanuit de Overheid. In 2010 vond de fusie plaats tussen de woningbouwverenigingen in Stolwijk en Haastrecht. Wethouder Wonen, Ria Boere, geeft aan dat ook bij de Gemeente Krimpenerwaard het belang van huizen bouwen hoog op de agenda staat. Zij zullen bij de Provincie en het Rijk gaan pleiten voor meer stimulering om het bouwen van sociale huurwoningen prioriteit te geven. Ook ligt er prioriteit bij het opstellen van nieuwe woonprestaties voor 2023-2026.

Huurdersbelang Stolwijk en Vlist heeft een stand, waarbij mensen hun verbeterpunten, suggesties, leefbaarheid in wijk of andere wensen aan kunnen geven; zij komen tenslotte op voor de belangen van de huurders. Zij zijn op zoek naar een wijkambassadeur. Mocht u/jij interesse hebben, graag een mail naar: huurdersbelang.hsv@gmail.com.

De heer Jan Been vicevoorzitter van Huurdersbelang, woonachtig in Stolwijk, vertelt enthousiast. De samenwerking tussen hen en de woningcorporatie is goed te noemen. Zij hebben het gevoel dat het huidige bestuur naar hen luistert en dat er met elkaar stappen worden gemaakt wat zorgt voor vooruitgang, Duurzaamheid staat daarbij hoog in het vaandel. Steeds meer leeft het gevoel dat ze met elkaar willen veranderen, zodat de huizen, maar ook de aarde toekomstbestendig blijft. Energieneutraal wonen is hierbij een speerpunt.

De heer Kamps is blij met de goede opkomst tijdens dit 75-jarige jubileumfeestje en ziet de toekomst, vol met uitdagingen, met vertrouwen te gemoed. Hij nodig zichzelf met een knipoog alvast uit voor het 100-jarige jubileum, dan staat hij graag aan de andere kant van de feestzaal.

Hester van der Vlist

The Outlaws zorgde voor een succesvolle muzikale omlijsting van het jubileumfeest.
Jubileum Groen Wonen Vlist.
Schminken.
De heer Van Someren, schrijver van het boek 'Tussen Paradijs en Galgoord',samen met zijn vrouw in de archiefruimte die tijdelijk was ingericht in de Steinsetuin.
Jorienne Baas, de winnares bij de dames.
Polsstokverspringseizoen spectaculair van start in Kockengen 11 uur geleden
Afbeelding
Oecumenische Pinksterviering in Haastrecht 12 uur geleden
De onthulling van het gedenkteken in februari.
Gedenkteken Lopikerwaard helemaal af 15 uur geleden
Peter Bremer spelend op het klavier van het carillon van Haastrecht.
Carillonbespeling in Haastrecht 17 uur geleden
Scania rally door Haastrecht.
Scania rally door Haastrecht 19 uur geleden
Afbeelding
Dertien mei 20 uur geleden
Volleybal in het Park 2023.
Volleybal in het Park viert dertigste editie in Stadspark Montfoort 15 mei, 19:00
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af.
Amazing Stroopwafels sluiten seizoen Cultureel Montfoort in stijl af 15 mei, 18:00