Toespraak Gerwin Kamps Groen Wonen Vlist.
Toespraak Gerwin Kamps Groen Wonen Vlist. Miranda van der Vlist

Buurtborrel Groen Wonen Vlist

Algemeen

Donderdag 25 augustus organiseerde Wooncoöperatie Groen Wonen Vlist een buurtborrel bij Grand café Concordia in Haastrecht. Gerwin Kamps, sinds 1 juni 2021 directeur bestuurder Groen Wonen Vlist, bedankt de vele aanwezigen voor hun komst. Voor de huurders was er tijdens deze bijeenkomst ruimte, om kennis en kunde op een persoonlijke manier met elkaar te delen.

Uitdagingen voor Groen Wonen Vlist

De heer Kamps opent de borrel met een actueel thema: asielzoekers. Van de vrijgekomen huurwoningen van wooncoöperatie Groen Wonen Vlist, gingen er het afgelopen jaar drie naar statushouders. Mevrouw Stam, Vluchtelingen Werk Nederland licht haar werk toe. Nederland is wettelijk verplicht om asielaanvragen in behandeling te nemen, VWN helpt hierbij. Zodra de asielzoeker een verblijfsvergunning (vijf jaar) krijgt, gaat hij of zij deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Het COA koppelt deze vergunninghouders aan gemeenten. Gemeenten moeten statushouders passende woonruimte aanbieden. Dit is het moment dat Groen Wonen Vlist gebeld kan worden door de gemeente voor een passende woning. Helma Graveland van Krimpenerwaard Intercultureel ondersteunt statushouders bij het regelen van de administratieve verplichtingen. De eerste vereiste is: leren van de Nederlandse taal. Ingrid Rietveld helpt, samen met andere vrijwilligers, bij algemene vragen en uitdagingen.

Daarnaast wordt besproken: schaarste op de woningmarkt: weinig woningaanbod en veel vraag. Tweehonderd reacties op één huurhuis! Doorstroming naar seniorenwoningen. Te kort aan (bouw)personeel: een bouwproject in Stolwijk heeft vertraging in verband met personeelstekort in de bouw. Kortom genoeg uitdagingen waar met elkaar over gesproken kan worden.

Onderhoud van tuinen
‘Volop genieten van uw tuin’

Groen Wonen Vlist benadrukt dat het onderhoud van tuinen de verantwoordelijkheid is van de huurders. Het is een stukje uitstraling binnen het dorp. Groen Wonen Vlist zal hier de komende tijd meer op anticiperen.

Simone Abel sluit de avond af met een presentatie: ‘Tuin in het groen, dat moet je doen!’.

Als tuinliefhebber benadrukt zij, dat tuinieren ook heel leuk kan zijn en met haar tips hoeft het ook niet duur te zijn. Er wordt opgemerkt dat het voor statushouders vaak minder vanzelfsprekend is om de tuin netjes te onderhouden. Dit wordt als actiepunt genoteerd door Intercultureel Krimpenerwaard.

Het streven is om meerdere keren per jaar buurtborrels te organiseren. Er is ruimte voor de aanwezigen voor het stellen van vragen en het doen van suggesties.

Een actueel thema is het verduurzamen van de huurwoning. Hier ligt prioriteit, omdat de energieprijzen blijven stijgen. Dit thema zal tijdens de volgende borrel zeker aanbod komen, wees welkom!

Jubileumdag 75-jarig bestaan

Zaterdag 1 oktober 2022 is de jubileumdag voor het 75- jarige bestaan van wooncoöperatie Groen Wonen Vlist, van 12.00 tot 17.00 uur zullen er festiviteiten zijn.

Hester van der Vlist

Niet met lege handen naar huis.
Afbeelding
Kampioenen 2 uur geleden
Afbeelding
Kookworkshop voor 18+'ers: Lekker, gezellig en gezond 16 uur geleden
Afbeelding
Verhalencafé: Liefde en verlangen, heerlijk, maar soms dodelijk 17 uur geleden
Uitreiking Hugo Kotestein oorkonde.
Monumentenstichting Hugo Kotestein 18 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere kerkdienst in Montfoort 23 uur geleden
Afbeelding
Fantastische Rot-avond in de soos gisteren
Flamenco Linschoten (foto: Gijs Possel).
Fotograaf Gijs Possel exposeert Flamencodansers In Theater De Wilde Weg 19 apr, 09:00
Afbeelding
Haastrechtse Rommelmarkt 18 apr, 19:00