Hans toonde vol trots de eerste mal voor zijn kaassoufflé.
Hans toonde vol trots de eerste mal voor zijn kaassoufflé. pr

Haastrechtenaar Hans van Bemmel maakte allereerste originele kaassoufflé

Algemeen

Twee topchefs, Onno Kokmeijer en Schilo van Coevorden, maakten in het tweede seizoen van Snackmasters een doodgewone kaassoufflé. Dit was op zaterdag 15 januari 2022. Met behulp van internet en andere bronnen werden verschillende recepten uitgeprobeerd. Het onderwerp wordt écht interessant als er verteld wordt, dat de uitvinding van de originele kaassoufflé in Haastrecht is gedaan; in 1969 wel te verstaan. In de snackbar in Haastrecht maakte Hans van Bemmel de allereerste kaassoufflé. Hans woont weer in Haastrecht en hij reageert enthousiast op de vraag om een interview.

Vriendelijk welkom geheten door Brenda en de honden gaan we in gesprek. De woning waarin hij woont is in 1964 gebouwd door de familie Raateland. Dit was dezelfde bakker die Hans hielp bij zijn eerste versie van het kaashapje, het product dat later uitgroeide tot de kaassoufflé.
Hans antwoordt bevestigend op de vraag of de winnende kaassoufflé overeenkwam met het recept van 1969. “Deze snack was exact hetzelfde als het ontwerp van mij in die tijd.” Hans heeft het programma gezien en was vooraf benaderd. Prima en leuk vond hij het dat er aandacht geschonken werd aan zijn product: de kaassoufflé. Maar hij blijft zelf liever niet zo in de belangstelling.

Handelsgeest en vindingrijk

Hans van Bemmel ging naar de ULO, maar deze opleiding vond hij veel te simpel. Hij ging direct naar de technische school en daar rondde hij in 2,5 jaar de opleiding werktuigbouwkunde af. Hij slaagde cum laude. Drie jaar studeerde hij in Leiden, zodat hij werktuigbouwkundig tekenaar werd. Voor werktuigbouwkunde was Hans duidelijk in de wieg gelegd. Hij is technisch, heeft een handelsgeest en is vindingrijk. Hij ging aan de slag als tekenaar bij Bouter in Gouda. Hij was daar specialist in het verbeteren van productieprocessen. Hij ontwierp een vacuümmachine, waarop de directie patent/octrooi had. Hans snapte het begrip marketing in die tijd al heel goed: ‘Als je een product wil verkopen, dan moet je dit onder de aandacht brengen bij je publiek’. Om het product te vertegenwoordigen ging hij op horecabeurzen in Gouda, Utrecht en Groningen staan.

Roots in Haastrecht

Hans is in 1944 tijdens de Tweede Wereld Oorlog geboren. Met zijn moeder en vader groeide Hans op op de Kleine Haven en in de Kippensteeg in Haastrecht.
Zijn oma voedde hem de eerste jaren op. Financieel had de familie het niet breed. In deze tijd leerde Hans voor zichzelf opkomen. Zijn vader ging, vijftig jaar geleden, iedere dag met zijn fiets naar Gouda, om hard te werken. Zijn maandloon was 80 gulden! Hans van Bemmel dacht: dat moet toch anders kunnen? In 1969 kocht hij een pand op de Hoogstraat zonder hypotheek. In dit pand was een snackbar gevestigd. Toen hij in de vitrine van de snackbar keek, dacht hij: ‘patat, vleesproducten, salades; maar er ontbreekt een kaasproduct. Dat kan toch niet in een streek waar heel veel kaas gegeten wordt?’

Slachthuis, ontdekhoek

In het voormalig slachthuis van het pand, ging Hans het experiment voor zijn kaashapje aan. Hierop werd door de inwoners van Haastrecht en omgeving goed gereageerd. De vulling bestaat uit een mengsel van smeltkaas, boter, zetmeel, water en bakstabilisator. De gebruikte kaas in de smeltkaas is afkomstig van niet voor verkoop geschikte kazen, zoals afsnijdsels, gescheurde kazen en kazen waarin gasvorming heeft plaatsgevonden.

De heer Dick Kooijman, vertegenwoordiger in auto’s kwam op zijn pad; een man met charisma, waar Hans zeker van was dat hij de kaassoufflé in de regio en in Nederland kon promoten. Samen richtten zij Kooijman & Van Bemmel (KB) op: KB de souffléspecialist. “De naam BK bestond al”, vertelt Hans met een ondeugende glimlach.

Kansen zien en benutten

Hij doorzag de markt; dat is duidelijk. De kaassoufflé is gemaakt van de afvalresten van kaas, toen al circulair en milieubewust. De trend van 2022; circulair ondernemen had Hans in de jaren ‘60 al in de vingers.
Het product ging in een recordtempo over de toonbank. Vandaag de dag, waarin vegetarische producten gepromoot worden, zijn kaasproducten hip. In veel verschillende vormen en samenstelling zijn deze te koop.

Productielijn in Groot-Ammers

Toen de ontdekhoek in Haastrecht te klein werd, zette Hans een productielijn in Groot-Ammers op. Als eigenaar was hij controlerend en sturend. Je moest het geheel zelf altijd in eigen hand houden! In 1989 verkocht hij voor een aanzienlijk bedrag aandelen aan Perkins. “Als ondernemer zeg je dan ‘Bedankt!’. Maar geld is niet de drijfveer. Maar de uitdaging is ‘het ontdekken, pionieren en iets aan de man brengen als dat lukt.”

Hester van der Vlist

Deze vacuümmachine is door Hans getekend en gebouwd.
Afbeelding
Dat Hans veelzijdig is toont het eigen ontworpen beeldwelke op een sokkel draait en daarmee aangeeftdat hij veel van de wereld heeft gezien maar ondanks datzijn roots toch in Haastrecht liggen bij De Boezem.
Het is weer gelukt een prachtig en 'voor-ieder-wat'-programma te maken voor Koningsdag.
Koningsdag in Oudewater 13 uur geleden
Afbeelding
Uit het leven gegrepen 20 uur geleden
Afbeelding
Opbrengst Reuma collecte 2024 23 uur geleden
Afbeelding
Comité 4 en 5 mei Oudewater zoekt meedenkers 21 apr, 19:00
Gerben Olsthoorn (li) en Kees van Schaick in de polders.
Nieuwe gebiedscoöperatie in de polders rond Oudewater 21 apr, 17:00
Afbeelding
Lustrum voor voetbalvereniging Linschoten 21 apr, 12:00
Afbeelding
Lijst van gevonden en vermiste dieren 21 apr, 09:00
Echtpaar Strien en burgemeester Danny de Vries..
Zestig jaar trouw 20 apr, 19:00