Afbeelding

Raadsvergadering Oudewater

Algemeen

De hoofdmoot van de vergadering was de reconstructie van de wijk Brede Dijk. Bijna iedereen was positief over het gevolgde proces, maar toch waren er nog een aantal moties en amendementen. Sommige partijen vonden het jammer dat het proces heeft geleid tot een bijstelling van het door het college in eerste instantie voorgestelde uitbreiding van groen van 10% door het inspraakproces naar 4% is teruggebracht. De bewoners blijken de voorkeur te geven aan parkeren zo dicht mogelijk bij huis. Wel zal een aantal parkeerplaatsen worden uitgevoerd door middel van gras doorlatende bestrating. Verder wordt een nieuw rioleringssysteem aangelegd (afkoppeling van hemelwater) en wordt de wijk weer opgehoogd naar het oorspronkelijke niveau.

Een motie (van CU/SGP) werd ingediend over de Chinese moerascipressen, die voor veel overlast zorgen vanwege de vallende naalden. CU/SGP bepleitten toch in te stemmen met het vervangen van die bomen door minder overlast gevende bomen. De Onafhankelijken bepleitten de cipressen elders te herplanten. Daar was de VVD vanwege de kosten weer geen voorstander van. Het zou betekenen dat er ongeveer honderd bomen minder zouden kunnen worden geplant aldus de woordvoerder.

Een tweede motie van CU /SGP vroeg het college om de bestaande aansluiting voor fietsers ter hoogte van de rotonde niet te wijzigen ten behoeve van het creëren van een aantal extra parkeerplaatsen.

De coalitie diende een amendement in om ook de kostenoverschrijding van 2,3 miljoen in de begroting op te nemen, waar het college had voorgesteld om fasen 1, 2 en 3 uit te gaan voeren. Dat past wel binnen het huidige budget. Over fase 4 en 5 zou dan later moeten worden besloten, na een inventarisatie van de stand van zaken na de realisatie van de eerste fasen.

Het CDA diende een motie in om een plan in te dienen voor de uitvoering van fase 4 en 5, zodat niet pas na de uitvoering van de eerste fasen opnieuw onzekerheid zal ontstaan.

PO pleitte voor het handhaven van de moerascipressen en sloot zich aan bij de CDA-motie.

Over de bomen werd hoofdelijk gestemd, vanwege een afwijkende stem van Van den Hoogen ten opzichte van zijn fractie. Die stemde tegen omdat monumentale bomen naar zijn mening moeten worden beschermd. Acht stemmen voor het voorstel van het college en zeven tegen. Het geamendeerde raadsvoorstel werd unaniem aangenomen.

De tweede motie van CU/SGP haalde het niet, de motie van het CDA werd aangehouden en het amendement van de coalitie aangehouden tot de begrotingsraad volgende maand.

Bestemmingsplan Noord-Linschoterzandweg 60/61

Hiertegen werden een amendement en een motie ingediend en de discussie leidde ertoe, dat een extra raadsvergadering werd uitgeschreven voor de stemming over dit raadsvoorstel. Het ging met name om de ontsluiting vanaf het perceel 61 en de voorgestelde hoogte van de bebouwing.

Verder werden nog twee plaatsvervangend voorzitters benoemd voor de fora, te weten Ronald Gabriëls (VVD) en Annemarie van ‘t Veen (PO)

Trudie Scherpenzeel